Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 39
  Drukuj  
Autor Wątek: Tarło moich bojowników  (Przeczytany 217135 razy)
Luck
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #270 : Marzec 11, 2006, 11:31:15 »

Dzis doszlo po raz kolejny do tarla. Tym razem byla ikra. Tarlo trwa do tej pory. Mam jednak pytanie. Gdy jajeczka spadaja na dno samiec je wychwytuje i czy on ma je od razu przenioesc do gniazda czy moze troszke potzrymac bo po tym jak je wylapie stoi jeszcze troche a potem niby podplywa do gniazda ale widze ze chyba tylko robi babelki. ZCy jest w jakis sposob widoczne jak on je wpompowuje do gniazda. I czy to mozliwe aby o n zjadl ikre??
Pawlikus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #271 : Marzec 11, 2006, 12:41:54 »

W moim przypadku prętnik karłowaty niby łapał jajeczka, ale zamiast je przenosić do gniazda, zjadał je. Dopiero za 4 razem udało się i zauważyłem, że jajeczka są przenoszone i wypuszczane pod gniazdem razem z bąbelkami, możliwe jest, że nie zauważyłeś ikry, możliwe też, że ją zjadł, z czasem powinien przemówić do niego instynkt rodzicielski i powinno być wszystko dobrze. Ja obecnie jestem posiadaczem ok. 130 małych prętników Cheesy
MARCIN141115
Stały użytkownik

« Odpowiedz #272 : Marzec 11, 2006, 15:53:46 »

luck-i mozna zobaczy
wystarcze spojrzec na gniazdo z gory i biale kuleczki to jajeczka
na nastepny dzien jka sie przyjrzysz to zobaczysz ze ikra sie rusza!!!!! ale jest to truden do zobaczenia
Renny
Nowy
*

« Odpowiedz #273 : Marzec 14, 2006, 18:30:31 »

Dziś koło 16 pojawił się u mnie narybek bojownika. I pojawił się mały problem. Nie licząc tego, że tatuś jest niezaiteresowany reperacją gniazda, to nie mogę zdobyć pantofelków ani sama odłowić  Sad co teraz? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Tim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #274 : Marzec 14, 2006, 19:13:13 »

filtr jest wyłaczony jak myslicie włączyć go?? A jeśli chodzi o pantofelki to bierzesz słoik z wodą i nalewasz troche soku z marchwi i po jakimś czasie powinien byc taki biały meszek na dnie to sa pantofelki

weditowany przez lukas

akwa 72l
Obsada:
-2 skalary
-Bojek(on jest Chuckiem Norrisem w moim akwa)
-2 Ampularie
(w planach kolejny gloniec i jakieś inne ryby które mi doradzicie do mojej obsady)
MARCIN141115
Stały użytkownik

« Odpowiedz #275 : Marzec 14, 2006, 19:19:07 »

napowietrzacz nie wlanczaj bo boco bojkowi
a poco pantofelki:) ja swoje male wykarmilem drozdzami i mlekiem w proszku- chodz dalej nie jestem za zeby to rybom dawac
i mozesz za jakis czas dawac im suchy pokarm bardzo rozdrobniony np. w elektrycznym mlynku do kawy
Tim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #276 : Marzec 14, 2006, 21:39:09 »

No porzyjemy zobaczymy jak na razie nastawiłem sie że 2-3 razy dziennie po 1h będe filtr odpalał

akwa 72l
Obsada:
-2 skalary
-2 Ampularie
(w planach kolejny gloniec i jakieś inne ryby które mi doradzicie do mojej obsady)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #277 : Marzec 14, 2006, 23:10:22 »

napewno skutecznie uniemozliwi to bojkowi budowe gniazda

Tim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #278 : Marzec 15, 2006, 08:57:00 »

No ale na tarło wyłącze a co potem jak już będzie ikra?

akwa 72l
Obsada:
-2 skalary
-2 Ampularie
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #279 : Marzec 15, 2006, 12:54:44 »

Cytat: Tim
No ale na tarło wyłącze a co potem jak już będzie ikra?

Nie bedzie potrzeby bo tarła nie będzie  :wink: . Ruch wody nie przeszkadza w tarle tylko w budowie gniazda , które samiec musi przed tarłem wybudować. Jeśli zwierciadło wody się rusza to bąbelki się rozpływają i pękają. Kotnika dla bojowników nie trzeba napowietrzać w żadnej fazie. Ikra bojowników na dobrą sprawę nawet nie znajduje się w wodzie tylko w pianie unoszącej sie na jej powierzchni, także napowietrzanie wody w zasadzie na nią wogóle nie wpływa. Małe bojowniki maja znikome zapotrzebowanie na tlen. To ryby znakomicie przystosowane do warunków deficytu tlenowego - i świetnie sobie w takich warunkach radzą.

Tim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #280 : Marzec 15, 2006, 13:57:24 »

Czyli jak narazie filtr będzie wylaczony dzisiaj ide po zbrojnika:D i jak sie uda to po samiczke i w poniedziałek już sie postaram o tarlo

wyditowany przez lukas

akwa 72l
Obsada:
-2 skalary
-2 Ampularie
Luck
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #281 : Marzec 15, 2006, 21:19:45 »

A jednak. Po niedzielnym tarle gdy pisalem że samiec zjadł ikre dziś wieczorem zauważyłem że są w akwa dwie sztuki narybku Smiley  Smiley Super przynajmniej się coś uchowało. Może przy następnym tarle będzie lepiej. Czy bojowniki mogą przystępować do tarła co ok. 5 dni.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #282 : Marzec 15, 2006, 23:40:38 »

w zasadzie tak, ale lepiej dać samiczce odpocząć ze 2 tygodnie. Bądź co bądź tarło nie jest dla niej przyjemnym przeżyciem  :wink:

Jogus
Nowy
*

« Odpowiedz #283 : Marzec 17, 2006, 15:54:14 »

hej Smiley a wiec moje pytanie czy w akwarium gdzie trzymam bojownika na tarło moge miec tez np glonojada?? ( w tym akwarium bedzie sie odbywalo tarlo)
2. na poacztku jak wlozylem samiczke do samca to sie troche napłoszyli i bylo ok, po pewnym czasie samiec zaczal gonic samice po calym akwa, czy mam wyciagnac samice i np polozyc kolo akwa z samcem, samice w sloiku zeby sie napatrzeli i wogole sie przyzwyczaili do siebie czy poprostu jakby to powiedziec.. olac to i czekac az sie przyzwyczaja do siebie z przymusu?? pozdrawiam
MARCIN141115
Stały użytkownik

« Odpowiedz #284 : Marzec 17, 2006, 16:18:53 »

oni sie nie przyzwyczjaja do siebie jak ty to napisales
tylko bojowniki przy tarle sa strasznie agresywne wobec siebie
czesto samiec z samica staczja walki
wiec ja bym radzil zostawic je tam
i dobrze by bylo zeby mialy spokuj zeby nikto czesto do akwa nie zagladal

PS ja zanim zaczolem bojki mnozyc Cheesy 3 razy przyczytalem ta stronke
 :arrow:  http://strony.aster.pl/faolan/bojownik.htm
jest tam duzo waznych rzeczy !!!! przeczytaj polecam
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 39