Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dobre karmienie  (Przeczytany 2614 razy)
zuza97
Nowy
*

« : Luty 05, 2009, 15:15:26 »

nie wiem czy dobrze karmie moje rybki więc tak:
pon-kostka ochotki
wt-suchy pokarm
śr-ochotka
czw-suchy pokarm
pio-kostka ochotki
sob-suchy pokarm
ndz-ochotka
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2009, 15:40:52 »

Po pierwsze: jakie to rybki?
Jaki suchy pokarm? Rodzaj/nazwa
To chyba oczywiste że roślinożerne gupiki potrzebują innego pokarmu niż kiryski/zbrojniki

IMHO, za dużo ochotki! ochotka raz w tygodniu wystarczy
+ 1 dzień bez jedzenia

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2009, 15:49:33 »

nie wiem czy dobrze karmie moje rybki więc tak:
pon-kostka ochotki
wt-suchy pokarm
śr-ochotka
czw-suchy pokarm
pio-kostka ochotki
sob-suchy pokarm
ndz-ochotka
Wiesz gdzie ochotka żyje?
Ona żyje w ściekach i nigdy się nie powino jej dawać naszym rybką i do tego jest jeszcze ciężko strawna . Lepiej podawać mrożoną dafnią, cyklopa, plankton, doniczkowce i takie różne które są z pewnego źródła. One żyją w czystej wodzie.Powodzenia  Wink

[45] [15] [4]
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 05, 2009, 16:36:44 »

a skąd wiesz że w ściekach żyją???
oprócz mrożonych mogą byc pokarmy przygotowane samemu oraz pokarmy żywe takie jak wodzeń, roxwielitka, doniczkowce, ochtka, itp.

MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Luty 05, 2009, 16:41:00 »

a skąd wiesz że w ściekach żyją???
oprócz mrożonych mogą byc pokarmy przygotowane samemu oraz pokarmy żywe takie jak wodzeń, roxwielitka, doniczkowce, ochtka, itp.
kiedyś to gdzieś wyczytałem już nie pamiętam gdzie ale od tamtego czasu nie daje ochotki rybką Wink

[45] [15] [4]
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 05, 2009, 16:41:39 »

Zdecydowanie za często dajesz ochotkę.Ogranicz do raz na tydzień i to w dawce takiej raczej dla smaku:)
Na codzien z mrozonek to polecam, artemię, wodzienia i dafnia itp
Suchy pokarm dobrej jakości bardzo zróżnicowany. plus roślinny z dodatkiem spiruliny.
Pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 05, 2009, 19:33:51 »

Ona żyje w ściekach i nigdy się nie powino jej dawać naszym rybką i do tego jest jeszcze ciężko strawna

szkoda że nie w szambie  Roll Eyes przecież ochotki z dobrych sklepów są z własnej hodowli a nie z odłowu  Roll Eyes jak by było inaczej to moje ryby już dawno by padły[a nawet z odłowu to nie w ściekach tylko w jeziorach które mogą być zanieczyszczone]
ochotka to wartościowy białkowy pokarm oczywiście nie można z nią przesadzać należy podawać rybom także daphnie,cyklopa itp. ale to jeszcze zależy jakie ryby masz.
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Luty 06, 2009, 08:35:17 »

Ona żyje w ściekach i nigdy się nie powino jej dawać naszym rybką i do tego jest jeszcze ciężko strawna

szkoda że nie w szambie  Roll Eyes przecież ochotki z dobrych sklepów są z własnej hodowli a nie z odłowu  Roll Eyes jak by było inaczej to moje ryby już dawno by padły

Kto Ci tak powiedział?...wiesz z czym się wiąże hodowla ochotki??
W żadnym sklepie nie hoduje się ochotki !  Hoduje je się w zamulonych zbiornikach. W każdym stawie z odpowiednią warstwą mułu można spotkać ochotkę.  Transportuje się w ochładzanych pojemnikach i stąd trafiają do sklepu żywe.

A tu obszerny artykuł autorstwa Mai Prusińskiej . Poczytaj dwight zanim napiszesz  kolejną legendę:D  http://klub.chip.pl/akwaria/akk/artykuly/ochotka.html
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2009, 08:55:09 wysłane przez sircula » Zapisane

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
sobolaro
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 06, 2009, 08:43:46 »

Ochotka - popularna nazwa larw owadów z rodziny ochotkowatych. Larwy długości kilkunastu milimetrów, w kolorze czerwonym. Powszechnie spotykane w handlu jako pokarm ryb akwariowych. Często uważane za pokarm niebezpieczny dla zdrowia ryb. Ochotkowate są przystosowane do zamieszkiwania miejsc z ograniczoną obecnością tlenu w wodzie albo obszarów z wysokim zanieczyszczeniem organicznym. Pobierane z silnie zanieczyszczonych stanowisk mogą zawierać szkodliwe dla ryb substancje chemiczne.

Jak nie jesteś czegoś pewien to poczytaj w wikipedii  Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: