Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: akwa 50 l Co zmienić?  (Przeczytany 3192 razy)
początkujący akwarysta
Nowy
*

« : Luty 05, 2009, 18:36:44 »

Mam akwarium 50 l powiedzcie co mam w nim zmienic aby było bardziej efektowne.
Sprzęt:
Oświetlenie: Aqua glo 15 W.
Grzałka: AQUAEL comfort zone 25W
Filtr: AQUAEL Fan mini plus.
Nawozów brak.
Przepraszam że zdjęcia troche nie wyraźne Embarrassed

Z góry dziękuje za pomoc
loczek_13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2009, 18:38:34 »

-podaj parametry
-obsadę Wink
- rośliny

126l Ogólniak

160l Malawi
SlodkaKicia
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2009, 18:47:22 »

Na pewno wyrzucić zamek i dosadzić więcej roślin, wyczyścić szyby Wink, kupić otoski na glony.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 05, 2009, 19:45:13 »

Za slaby filtr, za slabe swiatlo, za mala grzalka (w ostatecznosci moze byc) ale umiesc ja na tylnej szybie a nie na wystawie.
Nie podales obsady - jakie i ile ryb ?
Z pewnoscia masz rosliny nie nadajace sie do akwa dracena , wiec jak najszybciej wyjmij (ta duza trawa z jasnymi brzegami) - inne w bardzo zlej kondycji
Czystosc szyb pozadana i lepsza jakosc fotki tez + uzupelnienie brakow w opisie
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2009, 19:48:44 wysłane przez gina2006 » Zapisane

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #4 : Luty 05, 2009, 20:15:43 »

Za slaby filtr, za slabe swiatlo, za mala grzalka (w ostatecznosci moze byc) ale umiesc ja na tylnej szybie a nie na wystawie.

Gina, może zamiast pisać ogólnikami, zaproponujesz jakiś konkret?
 Roll Eyes

Początkujący akwarysto:
Fan Mini Plus wg opisu producenta nadaje się do akwarium 30-100l. Oczywiście lepszy byłby  np. Fan 1 Plus.
Oświetlenie, dołóż jeszcze jedną świetlówkę np max 15W co wiąże się z przerobieniem pokrywy.
Czy grzałka jest za mała to zależy od temperatury panującej w domu oraz od obsady, jaka będzie planowana.

Poza tym, opisz akwarium zgodnie z regulaminem i faktycznie wyczyść szyby.  Bardzo dobrze sprawdza się stara karta kredytowa lub jeśli zanieczyszczenia są  niewielkie nowiutka gąbka do mycia naczyń (bez żadnej chemii oczywiście).
A zamek to tylko i wyłącznie kwestia gustu.

pozdrawiam

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 05, 2009, 20:35:37 »

Nie podaje konkretow, bo sa preferencje wieksze i mniejsze i roznych firm, kazdy z zasady radzi co sam posiada( ja kupujac filtr staram sie kupowac raczej wiekszej mocy, bo zawsze mozna przykrecic - ale jesli juz jest za maly to nowy wydatek i juz niejednokrotnie sie przekonalam ze jesli jest podawana moc filtra min i max - to z pewnoscia jest faktycznie blizej min)

początkujący akwarysta
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 05, 2009, 21:57:28 »

no to tak parametrów niestety nie znam Sad obsada to: 6 neonów inesa, 3 kiryski pstre, 4 gupiki, i jeszcze dwie małe rybki ale nie wiem jak się nazywają. A rośliny to: Gałęzatka kulista, Bakopa karlicowa i jeszcze jedna ta gdzie jest kożeń, ale nazwy nie pamiętam. Fotki zrobie jutro i będą bardziej wyraźne. na roslinach mam takie zielone krótkie nitki ale nie wiem co to. i jeszcze jak możecie to powiedzcie jakie rośliny moge dodac do baniaka. Tenp. to 25/26 i grzałka praktycznie wyłączona,a co chodzi do filtra to myśle że on starczy na taki baniak.
kulus1234
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 05, 2009, 22:45:45 »

Witam nie wiem czy piesze  w dobrym  temacie . Ale chciał  bym sobie zakupić akwarium ale nie wiem od czego zaczac i jakie na poczatek kupic myslałem nad 50 L
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 06, 2009, 06:25:12 »

Witam nie wiem czy piesze  w dobrym  temacie . Ale chciał  bym sobie zakupić akwarium ale nie wiem od czego zaczac i jakie na poczatek kupic myslałem nad 50 L

Poczytaj http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/

Xmodsss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Luty 06, 2009, 08:02:28 »

a co chodzi do filtra to myśle że on starczy na taki baniak.

Dobrej filtracji nigdy nie zawiele Cool
początkujący akwarysta
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 06, 2009, 15:27:46 »

no to tak parametrów niestety nie znam Sad obsada to: 6 neonów inesa, 3 kiryski pstre, 4 gupiki, i jeszcze dwie małe rybki ale nie wiem jak się nazywają. A rośliny to: Gałęzatka kulista, Bakopa karlicowa i jeszcze jedna ta gdzie jest kożeń, ale nazwy nie pamiętam. Fotki zrobie jutro i będą bardziej wyraźne. na roslinach mam takie zielone krótkie nitki ale nie wiem co to. i jeszcze jak możecie to powiedzcie jakie rośliny moge dodac do baniaka. Tenp. to 25/26 i grzałka praktycznie wyłączona,a co chodzi do filtra to myśle że on starczy na taki baniak.
to powiedzcie
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Luty 06, 2009, 21:46:19 »

Obsada nie jest taka zla, choc mozesz dolozyc ze 2 kiryski (3 szt to niewiele)
Z roslin mozesz dolozyc rogatka sztywnego, moczarki, jakiegos anubiasika,bakopy, zabienice (jest ich duzo),moze jakies mchy, pistie - sa latwe, szybko rosna

początkujący akwarysta
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 06, 2009, 23:26:34 »

Wstawie jeszcze fotki akwa bardziej wyraźne i fotki tych nitek które są na roślinach:

I powiedzcie mi jak usunąć te nitki <ja je usówam tak: albo zdrapuje albo usówam zarażone liście.Pomaga ale..>
I czy dawac jakieś nawozy<myśle że raczej nie potrzeba>
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Luty 07, 2009, 14:59:25 »

Te nitki to glony.

250L słodkie
540L + 112L morskie
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Luty 07, 2009, 16:51:29 »

I czy dawac jakieś nawozy<myśle że raczej nie potrzeba>

źle myślisz.