Ail
Zainteresowany
|
|
« : Luty 06, 2009, 12:38:46 » |
|
Na wstępie witam wszystkich forumowiczów. Od jakichś dwóch tygodni pochłonęła mnie myśl o tym, żeby założyć akwarium. Przeczytałam o tym ile się dało, ale wciąż niewiele wiem. Za kilka dni jadę kupić zestaw akwarium razem z wyposażeniem. Akwarium ma wymiary : 60x30x40, czyli w sumie 72 L.Czytałam o tym, że akwarium musi dojrzeć, więc postanowiłam, że rybki kupię dopiero w marcu, a teraz wsadzę tylko roślinki i podłoże, podobno dobrze jest też wsadzić tam ślimaka, żeby bakterie mogły się rozwinąc, ale nie wiem czy to potwierdzona informacja. Zastanawiam się jednak nad obsadą takiego akwarium, wiem, że nie jest zbyt duże, ale tylko na taką wielkość mogę sobie pozwolić w moim małym mieszkanku. Bardzo bym chciała mieć piskorka, ale wiem, że są to rybki stadne więc chyba nie bedę mogła sobie na niego pozwolić, myślałam też o gupikach i molinezjach. Powiedzcie mi prosze po ile sztuk tych rybek mogłabym tam spokojnie wsadzić, żeby nie bylo im zbyt ciasno, ale żeby miały też do kogo pyszczek otworzyć.Nie wiem też jaki gatunek kupić do oczyszczania akwarium, wiem, że na glonojada to chyba jest za mały litraż.
A właśnie, jeszcze mam pytanie co do podłoza, nie bardzo wiem jakiego mam użyć. Czytałam, że najlepiej na spód położyć kamienie, później żwir, a na końcu piasek. Czy tak mam zrobić? Czy jest może inne rozwiązanie?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Kamila
|
|
|
|
112L - roślinne 25L - krewetkarium
|
|
|
ivan23
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1 : Luty 06, 2009, 12:51:37 » |
|
1. Ślimaczka, albo kilka można dać, zwłaszcza ampularie i świderki są pożyteczne. 2. Gupiki jak najbardziej, jeśli będziesz chciała zostać "ciocią" to daj np. zestaw 2 samce + 3 samice, żeby "zaloty" samców rozkładały się na większą liczbę samic, a jeśli nie zależy Ci na potomstwie, to daj kilka samców, wiadomo, są zdecydowanie ładniejsze. 3. Molinezja to troche za duża rybka na Twój litraż. 4. Dobrze wiesz, glonojad czyli zbrojnik w Twoim przypadku odpada, daj tam ze 4 otoski oraz podobną ilość kirysków na dno, najlepiej tych mniejszych, np. panda czy karłowaty. 5. Jako podłoże ja np. zastosowałem kilka litrów specjalistycznego, typu fitus floran, czy jakoś tak. Na to położyłem drobny czarny żwirek. Do tego na warto dorzucić jakiś ładny korzonek, oczywiście spreparowany jak należy przed umieszczeniem w akwarium, może jakieś kamyczki, które będę neutralnie wpływać na parametry wody, może też jakaś łupinka kokosa. To już zależy tylko od Twej inwencji Piasek, np. kwarcowy można oczywiście użyć, np. formując coś na kształt plaży w którymś miejscu podłoża. Popatrz jak zdjęcia zbiorników, jest kilka osób na forum, które coś takiego u siebie mają. Jednak generalnie jest sporo roboty przy utrzymywaniu czystości na takiej "plaży" Co do rybek, przejrzyj jeszcze w necie lub w jakichś albumach, bo akurat do Twojego litrażu jest sporo ładnych, małych gatunków. Powodzenia !!
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2009, 12:53:28 wysłane przez ivan23 »
|
|
122, 63, 15, 36, 24, 24, 22 microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
|
|
|
Ail
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Luty 06, 2009, 13:36:30 » |
|
Dzięki za wskazówki. W takim razie z Molinezji rezygnuję, a co z tym piskorkiem? Myślałam też o tym, żeby wsadzić tam krewetki, nie wiem tylko ile sztuk. A tak w ogóle to ile mniej więcej kosztują krewetki w sklepie? Mam na Myśli Red Cherry.
|
|
|
|
|
|
|
jaaasiek
|
|
« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2009, 13:40:41 » |
|
piskorków możesz dać5 krewetki też mogą być red cherry kosztują ok 5zł
a skąd jesteś?
|
|
|
|
|
|
|
ivan23
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Luty 06, 2009, 13:46:30 » |
|
Nie pisałem o piskorkach, bo myślałem że sama rozumiesz, iż to nie rybka do Twego litrażu. Długość 10-12 cm (Cierniooczek Myersa), wskazane akwarium duże o wydłużonym kształcie, w dodatku jest to ryba najlepiej czująca się w stadku, więc kupowanie 1 egzemplarza jest niewskazane. A stadka piskorków w 72 l jakoś nie mogę sobie wyobrazić. Krewetki jak najbardziej, red cherry należą do najłatwiejszych w hodowli a co za tym idzie najtańszych. Jesteś z wawy, więc ja poszukałbym na allgero, Warszawiacy mają najbardziej komfortową sytuację, jeśli chodzi o zakupy. Np. tu: http://allegro.pl/item544458175_krewetka_krewetki_babaulti_okazja_w_wa.htmlhttp://allegro.pl/item547754730_krewetki_red_cherry_warszawa.htmlhttp://allegro.pl/item548635265_krewetki_red_cherry_krewetka.htmlhttp://allegro.pl/item545857351_krewetki_white_pearl_krewetka.htmlJak widzisz zakup krewetek to praktycznie żaden uszczerbek dla portfela. Myślę, że 10 sztuk spokojnie mogłabyś trzymać, oczywiście w zależności od tego, jaką obsadę rybną planujesz P.S. jaaasiek, nie sądzę aby 5 piskorków było dobrym pomysłem do 72 litrowego baniaka
|
|
|
|
122, 63, 15, 36, 24, 24, 22 microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
|
|
|
Ail
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 06, 2009, 14:11:29 » |
|
dzięki za linki. dobra to z piskorka też rezygnuję skoro mięć go nie mogę, a szkoda, bo jest cudny, ale po co mam go męczyć, może w przyszłości w większym akwarium będę mogła sobie na niego pozwolić. więc postanowiłam na razie zaopatrzyć się w : 4 x otosek 2 x gupik samiec, 3 x samica 10 x krewetka Red Cherry i to chyba starczy jak na początek. Wiem też, że rybki powinno się stopniowo dodawać do akwarium, więc jakie powinnam robić odstępy między wrzucaniem ich do baniaka i od których ryb mam zacząć?
|
|
|
|
|
|
|
aaa
Stały użytkownik
(^^,)
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 06, 2009, 17:07:31 » |
|
najpierw Red Cherry, a potem resztę. Ja właśnie na odwrót, czytałam że najpierw wpuszczamy krewetki, a potem resztę i rybki lepiej wszystkie naraz, choć mogę się mylić.
|
|
|
|
Wróciłam! Haaa! 200l! xdd
|
|
|
jaaasiek
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 06, 2009, 18:35:00 » |
|
ivan23 - ja pisałem o cierniooczku kuhla one są mniejsze więc mogłyby być bo dla nich minimum to ok 60l.
|
|
|
|
|
|
|
Ail
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #8 : Luty 06, 2009, 20:17:08 » |
|
Powiedzcie mi proszę jakie rybki można hodować w samotności? Które nie potrzebują żadnego towarzystwa no i mogą być trzymane w takim litrażu.
|
|
|
|
|
|
|
mati1234
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 22, 2009, 14:10:51 » |
|
uważam że molinezja jest dopuszczalna do 72l
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #10 : Luty 22, 2009, 15:01:30 » |
|
uważam że molinezja jest dopuszczalna do 72l
na jakiej podstawie?
|
|
|
|
|
|
|
Ail
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Luty 22, 2009, 15:22:45 » |
|
Molinezje? to są ryby stadne, a ja mówiłam o rybce, która może być ewentualnie sama, ale to i tak już jest nieaktualne, już obsadę ustaliłam.
|
|
|
|
|
|
|
|