Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Sumik szkilisy - dziwne zachowanie?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Sumik szkilisy - dziwne zachowanie?  (Przeczytany 1784 razy)
yola1983
Nowy
*

« : Luty 08, 2009, 21:06:47 »

Witam, mam sumika szklistego, który od pewnego czasu dziwnie się zachowuje. A dokładniej to pływa sobie spokojnie i nagle kładzie się na dnie i leży w bezruchu parę dobrych minut ( tak 5-7minut). Nigdy wcześniej tak nie robił, a mam go już tak około roku. W akwarium mam też 2 krewetki, glonojada i 2 małe rybki których nazwy niestety nie zam  Embarrassed Sad Mam nadzieję że nie zwiastuje to żadnej choroby ponieważ dopiero co pozbyłam się ospy Huh
pozdrawiam i czekam na odpowiedź co mam robić i czy to jest normalne  Grin
luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 09, 2009, 14:38:04 »

podaj litraż i parametry .Możliwe że leki mu zaszkodziły (są bardzo wrażliwe na chemię )

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 09, 2009, 17:59:27 »

po pierwsze to sumików nie trzyma się w pojedynkę  Roll Eyes
po drugie podaj litraż.
yola1983
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2009, 21:59:24 »

Akwarium  ma 30l. i przyznam się szczerze że nie wiedziałam że sumiki trzeba trzymać w stadzie  Embarrassed  mam nadzieję że mojemu sumikowi nic nie będzie Smiley pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 09, 2009, 22:01:24 »

Akwarium  ma 30l. i przyznam się szczerze że nie wiedziałam że sumiki trzeba trzymać w stadzie    mam nadzieję że mojemu sumikowi nic nie będzie  pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

no to niestety masz zdecydowanie za małe akwarium na sumiki i na glonojada.
yola1983
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 10, 2009, 09:02:23 »

A jakie akwarium trzeba mieć na takie rybki?? Mam zamiar kupić 70l. wystarczy??
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 10, 2009, 15:59:53 »

A jakie akwarium trzeba mieć na takie rybki?? Mam zamiar kupić 70l. wystarczy??

na sumiki tak ale na glonojada minimum 112l.
Aramis
Powiedz kuli ,,NIE"
Stały użytkownik

Aramis śni się małym dzieciom ...

« Odpowiedz #7 : Luty 19, 2009, 11:44:27 »

Ja mam 60 L a w nim glonojada i jak podrośnie to komuś oddam  Cheesy

Prosze kliknąć na  http://change.menelgame.pl/change_please/2736071/- to sprawi że stane się bogaty w grze / proszee.
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #8 : Luty 19, 2009, 15:15:08 »

Rybki są wrażliwe na preparaty zawierające zieleń malachitową i błękit metylenowy. Dawki lecznicze dla innych ryb, zabijają sumiki.  Sad  Zreszta w przypadku tego gatunku należy zachować szczególną ostrożność przy stosowaniu jakiejkolwiek chemii. Wiec jeżeli stosowałeś coś na ospe to bardzo prawdopodobne ze ci padnie..

na sumiki tak ale na glonojada minimum 112l.

chyba odwrotnie, sumik wymaga akwarium min 112 litrow a zbrojnik (jeżeli mowa tu oczywiscie o zbrojniku niebieskim, da sobie bardzo dobrze rade w mniejszym np. 70-cio litrowym akwa

8317910

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: