Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « pietach-110 l - Malawi (początkujący)-nowe foto -27 luty 2009
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: pietach-110 l - Malawi (początkujący)-nowe foto -27 luty 2009  (Przeczytany 7873 razy)
pietach
Bywalec

« : Luty 09, 2009, 21:15:22 »

Witam.
Po długiej przerwie (kilkanaście lat) postanowiłem założyć akwarium żeby troszke oko pocieszyć i zrobić lepszy klimat w domu.

Niestety nie jestem zbyt doświadczony ale powoli staram się uzupełniać wiedze.
Na początek próba ze 100 litrowym zbiornikiem.
Jak uda mi się utrzymać to przy życiu i dobrej kondycji to po zakończeniu remontu w salonie być może będzie coś w okolicach 240-370 litrów.(narazie brak hamulca w postaci żony heheheh)

Jak tytuł głosi będzie to Malawi - o ile wogóle mi się uda.
Początkowe założenie było inne - zielone, zarośnięte i z małymi kolorowymi rybkami.
Dlatego żwirek jest taki "normalny" rzeczny, filtr o małej wydajności...
Po kilku dniach, po zalaniu wodą doszedłem do wniosku, że może spróbuję jednak coś innego.

Zapewne jest i będzie tu dużo błędów ale cóż... każdy nie jest ekspertem we wszystkim.
W przyszłym, większym zbiorniku postaram się już zrobic wszystko jak należy.

A teraz do sedna sprawy:

9 luty 2009

27 luty 2009

Zbiornik: ok 100-110 litrów (75x36x40) 

Podłoże: żwir ok 14kg

Woda:
Narazie parametry nieznane.
Muszę kupic testery i sprawdzić oraz ewentualnie skorygować parametry.

Filtr:
Aquael 350 - gąbka plus ceramika.
Nie miał być przeznaczony do pyszczaków, więc jak będzie za słaby wymienie na większy.

Ogrzewanie
Weipro 150W z termostatem

Narazie grzałkę i filtr widać ale mam zamiar tam posadzic troche nurzańca olbrzymiego (giganteria... czy jakoś tak to sie nazywa) albo zakryje kamieniami bo narazie jest ich chyba troszke za mało.

Oświetlenie:
Zwykłe świetlówki jakie były z pokrywa w komplecie chyba 2x18W - jak będzie potrzeba to się zmieni.

Tło:
Narazie braak - jestem w trakcie "twórczości radosnej"

Rośliny:
Grubolistne ,nieapetyczne dla pyszczaków (przynajmniej mam taką nadzieję)
-anubias
-kryptokoryna
-coś trawopodobne ale nie nurzaniec.
Chyba się przyjeły - po dwóch dniach od posadzenia zaczynają puszczać już nowe liście.
Jako, że akwarium dojrzewa do pod korzeń każdej rośliny dałem po pół tabletki (jakiś nawóz).

Ryby:
Narazie brak - akwarium dojrzewa.
Zastanawiam się nad jakimis pyszczakami mniejszych rozmiarów jeden (1+3) albo dwa rodzaje 2x(1+2)
Zobaczymy co mi doradzicie na taki mały litraż.

Zdjęcia na dzień 9 luty 2009:

17 luty 2009
Anubias szaleje - w tydzień puscił 4 duże liście i zalążek piątego.
Po dwóch dniach od posadzenia był juz pierwszy nawy liść i kawałek drugiego.
Chyba warunki mu odpowiadają.

Ekipa sprzątająca -Dyzio i Zyzio
Już w 5 sekund od wpuszczenia wzięli się ostro do pracy.
Na drugi dzień rano wszystkie rośliny były już czyściutke , bez glonów.
A po dwóch dniach duży wapień który był zielony zrobił się na nowo biały.

Reszta mieszkańców będzie tak za około 2 tygodnie - będą to na 99% "Yellowki" w liczbie 1+3 lub 1+4

27 luty 2009

Kupione:
- "Yelowki" w liczbie 5szt (jeden duzy i 4 maluchy
- 2szt prawdopodobnie RedRed i prawdopodobnie parka.

Rybcie po transporcie troszke były oszołomione ale już się przyzwyczaiły i wiekszośc czasu pływają radośnie i szukaja jedzenia miedzy kamieniami.
kupiłem 4 zwartki żeby zakryc filtr, miały byc wielkości 30-35cm a okazało sie że 2 sztuki maja pół metra - spróbuje te dwa olbrzymy wymienić na microzorium (czy jakos tak to sie pisze) i posadze na kamieniach.

Na Youtube ogladałem filmiki z akwariami typu Malawi oraz film z prawdziwego jeziora i moje akwarium nawet w ułamku procenta nie przypomina naturalnego środowiska.
Ale jak wspominałem to tylko przymiarka do czegos wiekszego i powazniejszego - jak będę stawiał zbiornik 450litrów to wtedy wszystko postaram sie zrobic jak należy !!

Zdjęcia.

« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2009, 22:11:42 wysłane przez pietach » Zapisane

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 09, 2009, 21:34:20 »

110 l to chyba jednak za mało na Malawi. Moim zdaniem 200 l to przyzwoite minimum.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 09, 2009, 21:43:12 »

Ostatnio nawet zaczely mi sie podobac malawi, te kamienie co masz moze sa i ciekawe ale jednak wole jak sa lupki
O litrazu juz napisal mdramski

pietach
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2009, 22:00:55 »

Że litraż mały to wiem , ale nie będe tam trzymał 30 ryb...
To tylko na początek na próbe, w przyszłosci będzie większe.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 09, 2009, 22:03:53 »

nie znam się za bardzo na malawi ale w takim typie zbiornika chyba roślin nie powinno być.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 09, 2009, 22:09:24 »

Jesli komus nie szkoda kaski to moga byc, jednak najpewniej beda wspanialym pokarmem lub fruwajacymi smietkami.
Chyba ze sie dobierze odpowiednie i odpowiednio posadzi

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 09, 2009, 22:11:06 »

Dokładnie, pysie potrafią zrobić sobie sałatkę z roślinek Smiley
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Luty 09, 2009, 22:29:03 »

Dlatego kupiłem grubolistne rośliny, takie jakie w innych tematach były polecane do malawi mimo że nie pochodzą z tego biotopu a mają duże szanse na przeżycie.

perfectmen87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 10, 2009, 22:58:32 »

Aj Wy się czepiacie wszystkich... z 5-6 małych pyszczaków i będzie git przy odpowiednim karmieniu nie powinny sie czepiać roślin chyba że wykopią...
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 11, 2009, 01:25:19 »

To znaczy pojemności to może i nie trzeba się czepiać. Malawi powinno mieć jednak sporą powierzchnię. Wysokość jest mniej ważna. Te 100 cm długości to minimum, 80 cm to ostateczny kompromis. Sądząc jednak z wypowiedzi pietacha, to widzę iż to świadomy akwarysta, mimo iż twierdzi, że jest początkujący Smiley Także jestem pewien, że stworzy odpowiednie warunki dla pyszczaków.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 11, 2009, 01:47:28 »

wszystko co do pojemności, powierzchni dna zostało juz powiedziane.

a co do obsady - moja propozycja: labidochromis caeruleus 1+ 5. więcej nie wejdzie, to właśnie taki "kompromis"

pietach
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Luty 11, 2009, 07:26:28 »

a co do obsady - moja propozycja: labidochromis caeruleus 1+ 5. więcej nie wejdzie, to właśnie taki "kompromis"

I o taką odpowiedź mi chodziło.
Wiem, że mało wody ale dla jednego haremu (1+3 ewentualnie 1+5) spokojnie wystarczy.

Rośliny a szczególnie anubias ryszył "z piskiem opon" po 3 dniach już puszcza drugi liść.
Dziś może pokaże aktualną fotkę tej roślinki.

Sądząc jednak z wypowiedzi pietacha, to widzę iż to świadomy akwarysta, mimo iż twierdzi, że jest początkujący  Także jestem pewien, że stworzy odpowiednie warunki dla pyszczaków.
Początkujący w sensie bardziej profesjonalnego podejścia - kiedyś miałem mały zbiornik, coś tam rosło, pływało i nie padało a w tamtych czasam nie wielu słyszało co to cykl azotowy, RO.
Istniał tylko niebieski odkażalnik uniwersalny, pompki "brzęczyki" i filtry tylko gąbkowe ze szklaną rurką.
Teraz postaram się zrobić to bardziej profesjonalnie choć wiem że to długaaaaaaaaaa droga przedemną.

loopo1
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 11, 2009, 14:01:06 »

Jak dla mnie kamieni jest zbyt mało, postaraj się ich trochę dołożyć. Przy tego rodzaju kamieniach i ich kolorze będziesz miał dużo problemów z
glonami - bardzo ciężko utrzymać je w czystości. No ale mimo wszystko życzę powodzenia i pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2009, 14:07:43 wysłane przez loopo1 » Zapisane

112l - Pielęgnice Zebra
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Luty 11, 2009, 14:17:59 »

Jak poprawi się pogoda to przejdę się na pole i poszukam jakiś ładnych, odpowiednich kamieni.

Wpadłem na pomysł, żeby zrobic filtr zewnętrzny.
Znalazłem trochę starych szyb 5-6mm.
Zaniosę do szklarza, żeby mi pociął i pokleił zbiornik na filtr zewnętrzny.
Filtr stał by z boku akwarium, jako napęd wykorzystałbym tą pompke co mam teraz.
Wypełnić odpowiednimi mediami filtracyjnymi i było by git.
Coś takiego:
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2009, 14:35:29 wysłane przez pietach » Zapisane

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Luty 11, 2009, 14:40:49 »

poczytaj sobie o budowie sumpa, bo rozumiem ze to masz na myśli i nie jest to takie proste jak ci sie wydaje

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: