JUNKERS
Nowy
|
|
« : Luty 11, 2009, 11:55:32 » |
|
Witam
Pewien pan w sklepie zoologicznym powiedział mi że rybki w akwarium powinno się głodzić raz w tygodniu. Chciałbym sie dowiedzieć czy to prawda. Ja, moje rybki karmie 2X dziennie i chyba dobrze się z tym czują. A czy ktoś z Was wie w jaki sposób można dawkować jedzenie tak aby syf się nie zbierał na dnie a rybki były syte?
pozdro
|
|
|
|
|
|
|
Martin
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2009, 12:47:15 » |
|
kilka razy dziennie, malymi porcjami... tak aby wszystko zjadły. Przegłodzić raz na jakiś czas też można - nic im nie będzie. Lepsze to, niż przekarmianie. Ja Karmię 3x dziennie niewielkimi porcjami. Nie ma niezjedzonego żarcia w akwarium
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2009, 17:01:13 » |
|
Przegłodzić raz na jakiś czas też można - nic im nie będzie. Lepsze to, niż przekarmianie. nie: MOŻNA tylko jest to jak najbardziej wskazane.
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2009, 15:14:44 » |
|
Jeśli niezjedzony pokarm zalega na dnie to znaczy, ze za dużo dajesz rybom do jedzenia i nie są w stanie wszystkiego zjeść. Spróbuj zmniejszyć ilość podawanego pokarmu stopniowo przez kilka dni aż zobaczysz, ze rybki zjadają wszystko co im podajesz w kilka minut i nic nie zostaje.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Wojtek 92
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Luty 12, 2009, 17:18:26 » |
|
Można chyba też zakupić ekipę sprzątającą na dno nie prawda??
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 12, 2009, 18:00:41 » |
|
Można chyba też zakupić ekipę sprzątającą na dno nie prawda??
To jest akurat najgorsze z możliwych rozwiązań.
|
|
|
|
|
|
|
bluessj
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 13, 2009, 13:30:53 » |
|
A dlaczego to jest najgorsze rozwiązanie żeby mieć ryby sprzątające??
|
|
|
|
Akwarium 160l Gurami Mozajkowe 1x Sum Pictus 4x Kirysek Pstry 2x Glonojad 4x Modesta 2x Brzanka różówa 3x Rineloricaria teffeana 4x Skalar 2x Kosiarka 5x
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 13, 2009, 13:56:13 » |
|
Hmm... ja od ponad roku nie wiem czy dobrze karmię ryby. Co do głodówki raz w tygodniu - to jest jak najbardziej wskazana. Ryby karmię od 1 do 3 razy dziennie, urozmamiconymi pokarmami za każdym razem czym innym. Na 200 l akwarium sypię ok 1 płaskiej łyżeczki od herbaty pokarmu (ryby 2 skalary, 2 gurami, 6 kosiarek, 8 kirysków, 5 żałobniczek 15 razbor klinowch, 2 zbrojniki). Daję za dużo czy za mało czy w sam raz ?? Poza tym ryby odrazu rzucają się na pokarm i po chwili już go nie ma bo znika w roślinach, tam wyszukują go gurami, kosiarki i kiryski... nie jestem w stanie stwierdzić czy zjedzą wszystko... Jakbym wsypał 3 łyżeczki - też bym tego nie zauważył... że za dużo...
|
|
|
|
|
|
|
Dafi30
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Luty 13, 2009, 14:10:56 » |
|
Piterix to wsyp im pół łyżeczki pokarmu i zmniejszaj aż do momentu kiedy wszystko zjedzą ryby które pobierają pokarm z powierzchni i z toni i jeśli nic nie zawiśnie gdzieś w roślinach to taka dawka jest ok, i wtedy możesz ją powtórzyć jeszcze w ciągu dnia. A z rybami które pobierają pokarm z dna no to jakieś tabletki im załatw i temat masz z głowy. Co do dawkowania jedzenia no to niezawodna jest metoda prób i błędów połączona z rozsądkiem, albo czytanie tego co jest na opakowaniu tam też jest napisane mniej więcej to samo
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2009, 14:29:19 wysłane przez Dafi30 »
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 13, 2009, 14:45:09 » |
|
Dięki za radę... tylko trochę sobie tego nie wyobrażam. 1. Wsypuję płatki powiedzmy szczyptę (1/4 łyżeczki, albo mniej) po 1-2 sekundach mam już pokarm na roślinach pływających i sięgajacych tafli wody - czyli za dużo... 2. Wlewam pokarm z mrożonki i odrazu jest na roślinach i w toni, po kilku sekundach jest na dnie. 3. Potem tego pokarmu nie potrafię zlokalizować...
Nie mam pojecia jak się powinno karmić ryby, więc będę karmił dalej tak jak to robię... Bo pojęcia - typu - żeby zjadły wszystko przez 5 mitut... nie umiem sobie zobrazować (skoro po 30 sekundach nie jesrem w stanie dostrzec pokarmu... nie wiadomo czy zjadły/zjedzą w ciągu 5 minut).
Tak myślę jeszcze o tym żeby je karmić małymi porcjami przez te 5 minut - czyli wrzucić ze 4 płatki - skalary zjdzą, potem znowu 4, skalary zjedzą, potem jeszcze i tak przez 5 minut małymi porcjami napewno dobrze te skalary nakarmię (może nawet i gurami się coś trafi) ale reszta obsady na tym nie ucierpi ?
Zauważyłem też - że jak zmniejszam dawki pokarmu do 1 łyżeczki dziennie to po tygodniu czy 2, ryby mi strasznie rośliny objadają (gurami, kosiarki, żałobniczki, a szczególnie zbrojniki)
W drugim zbiorniku mam razbory plamiste i borneańskie ok 25 sztuk i daję im raz dziennie pokarm w ilości siarki na zapałce - drobno połamany zwykły, albo mikrowit, albo trochę pyłu z tabletki dla krewetek.
Wogóle to karmienie ryb to cieżka sprawa, czytałem kilka artykułów na ten temat w necie... ale i tak nie wiem tak naprawdę czy dobrze je karmię.
|
|
|
|
|
|
|
Angler
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #10 : Luty 13, 2009, 16:30:15 » |
|
Najlepsza metoda to obserwacje: - Ryby są wyraźnie grube(z wyjątkami) - za dużo jedzenia. - Ryby nie interesują się pokarmem - jak wyżej lub objaw choroby. - Ryby szukają cały czas pokarmu (skubanie roślin itd. przy jednoczesnym wychudzeniu bo wiele ryb jak np. Brzanki cały czas szuka pokarmu) - za mało pokarmu. - Ryby są wyraźnie chude - za mało pokarmu. - Ryby dość szybko reagują na pokarm, nie są za chude ani za grube(z wyjątkami) - dobra ilość pokarmu. Głodówke jest jak najbardziej wskazana, gdy ryby dostają za dużo jedzenia. Jeżeli są zbyt chude i/lub osłabione głodówka jest niezbyt dobrym pomysłem. "Ekipa sprzatająca" usunie tylko problem leżącego na dnie jedzenia, ale nie przekarienia ryb.
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #11 : Luty 13, 2009, 20:51:19 » |
|
Jak wrzucam tabletkę dla zbrojników to wszystkie ryby (skalary, gurami, żałobniczki, kosiarki, i 2 krewetki szkliste oprócz razbor) walczą o nią... ale 3 ryby mam grube 2 samice gurami i jedną największą żałobniczę... czyli dalej nie wiem czy za dużo czy za mało...
|
|
|
|
|
|
|
Angler
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Luty 13, 2009, 21:10:21 » |
|
Jeżeli tylko samice są grube to wszystko jest dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
Kamil921023
|
|
« Odpowiedz #13 : Luty 17, 2009, 13:01:08 » |
|