Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « jak zabezpieczyć ukryszony róg akwarium?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak zabezpieczyć ukryszony róg akwarium?  (Przeczytany 4556 razy)
Grim_Ripper
Nowy
*

« : Luty 11, 2009, 19:53:10 »

Kupiłem okazyjnie akwarium 60L z szkła 6mm. Jest szczelne, sprawdzałem. Jednak ma ukruszony solidnie tylny dolny róg. Niby nie jest rozszczelnione jednak nie mogę ryzykować wylania 50L wody w wynajmowanym mieszkaniu z drewnianymi stropami :/ Zastanawiam się czy nie oddać tego do szklarza żeby zabezpieczył fachowo, ale może znacie jakieś domowe pewne sposoby?
Proszę o fachowe porady.
Oto foty:

Gol Anonim
Michał
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2009, 20:16:34 »

Podejrzewam, że szklarz po prostu wymieni uszkodzone szyby jeśli w ogóle podejmie się naprawy. Ale żeby nie było spamu to napiszę co ja zrobiłem w takiej sytuacji. Miałem stare akwarium 13L (no więc trochę mniej), ale za to róg był bardziej skruszony (prawie przebijał akwarium). Naprawa z mojej strony ograniczyła się do "zaszpachlowania" skruszonego rogu silikonem akwarystycznym. Akwarium nie ciekło i nie zauważyłem aby coś się z nim niedobrego działo.
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2009, 17:36:09 wysłane przez Gol Anonim » Zapisane
jacek14p
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2009, 20:33:06 »

Kolega wyrzej ma racje:silikonem akwarystycznym:)

Poszukuje fajnych i obszernych książek na temat akwarystyki,głównie rybek.Jak wiecie to piszcie do mnie na priva!
krzys123k2
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2009, 22:13:41 »

mozesz tez wkleic kawałki szkła tak aby wzmocnic cały róg tj.w trzech płaszczyznach

214profil,AquaelUNIMAX 500,UV,CO2,1W/L,Aqua,Power i SunGlo(3x30w)+T5 2x54W
90 neon innesa
20 razbora klinowa
marsuuu
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 12, 2009, 08:52:14 »

ja bym to na sam początek oszlifował jakimś w miarę drobnym kamieniem, tak żeby z lekka zaokrąglić ostre krawędzie. takie ostre krawędzie mogą się łatwo stać początkiem rysy/pęknięcia w przyszłości.
koledzy wyżej mają rację, ale nie porównywałbym tu 13litrów z 60litrami, 60l to już spory ciężar i naprężenia.
to jest dobra rada:
mozesz tez wkleic kawałki szkła tak aby wzmocnic cały róg tj.w trzech płaszczyznach

ja napewno bym wkleił "kostkę" (tak 5 na 5 cm) jak najgrubszej szyby w ten róg od wewnątrz, a jak warunki pozwalają to i od zewnątrz bym zabezpieczył przynajmniej od tych stron gdzie sie da , bo od strony dna to może być nierealne, jeżeli akwa ma stać na jakiejś płaskiej powierzchni.

Uwaga!
to wszystko powyżej traci aktualność wprost proporcjonalnie do kwadratu wzrostu litrażu zbiornika !!!

tak czy inaczej wymiana dna byłaby najbardziej wskazana.
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2009, 10:04:54 wysłane przez marsuuu » Zapisane

Witam.
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 15, 2009, 21:53:16 »

ja bym to na sam początek oszlifował jakimś w miarę drobnym kamieniem, tak żeby z lekka zaokrąglić ostre krawędzie. takie ostre krawędzie mogą się łatwo stać początkiem rysy/pęknięcia w przyszłości.
koledzy wyżej mają rację, ale nie porównywałbym tu 13litrów z 60litrami, 60l to już spory ciężar i naprężenia.
Uwaga!
to wszystko powyżej traci aktualność wprost proporcjonalnie do kwadratu wzrostu litrażu zbiornika !!!

tak czy inaczej wymiana dna byłaby najbardziej wskazana.

Według mnie akwarium to powinno skończyć swój żywot jako zbiornik dla ryb i stać się
terrarium, paludarium lub mini szklarenką dla tropikalnych roślin.
Najsensowniej byłoby komuś o takich zainteresowaniach go odsprzedać.

Jakby nie dało się kogoś takiego znaleźć... to masz nowe ekscytujące hobby Good !

Akwarium i hydroponika
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: