Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Możliwe że to glony ?  (Przeczytany 1308 razy)
wisnia447
Nowy
*

« : Luty 12, 2009, 19:36:13 »

Jako nowy użytkownik forum witam wszystkich  Smiley

A teraz smutniejsze sprawy  Sad
Po trzech tygodniach wracam do domu i zastaję w akwarium coś zielonego i nitkowatego , jest tego pełno
Przez ten czas akwa zajmował się mój brat i mówi że robił wszystko tak jak mu kazałem (Karmienie, podmiana wody, odmulanie itp.)
Akwarium posiadam rok czasu i nigdy się z tym nie spotkałem, czyli nawet nie wiem czy to są glony.
Dlatego proszę was o porady... co to jest , jak to zwalczyć i dlaczego powstało?

(Zdjęcie zrobiłem na filtrze bo jest tam tego najwięcej)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 12, 2009, 19:56:25 »

Wygląda to na zielone glony nitkowate. Spytaj brata czy nie przesadził z karmieniem i ze światłem.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
wisnia447
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2009, 20:02:28 »

Z karmieniem nie wiem czy przesadził, ale przyznał się że czasem zapominał wcześniej wyłączać światło
Normalnie używam światła około 10 godz dziennie, a on mówi że czasem jak rano wstał i je zapalił to dopiero wieczorem je wyłączał Wściekły
Czy możliwe że to jest przyczyną? Jak tak to jak te glony zlikwidować?
bula
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2009, 20:13:27 »

Witam, zagaś światło na 4 doby przez ten czas nie karm rybek. Jak te 4 doby miną to zapal światło na 6 godzin dziennie i co tydzień zwiększaj o jedną godzinę, powinno pomóc. Dodatkowo zwiększ ilość i częstotliwość podmiany wody (przez ten czas jak światło będzie zgaszone wymieniaj dziennie 40% wody i staraj się po ciemku odmulać dno). Jak zapalisz światło to przez tydzień wymieniaj około 30% wody co dwa dni i odmulaj dno.

60L - ogólne pozdrawiam Wojtek
ryba243
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2009, 11:34:33 »

Witam, zagaś światło na 4 doby przez ten czas nie karm rybek. Jak te 4 doby miną to zapal światło na 6 godzin dziennie i co tydzień zwiększaj o jedną godzinę, powinno pomóc. Dodatkowo zwiększ ilość i częstotliwość podmiany wody (przez ten czas jak światło będzie zgaszone wymieniaj dziennie 40% wody i staraj się po ciemku odmulać dno). Jak zapalisz światło to przez tydzień wymieniaj około 30% wody co dwa dni i odmulaj dno.
4 doby bez jedzenia dla rybek to możne się źle skończyć pomysł ok ale 2 doby wystarcza
bula
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 13, 2009, 12:18:05 »

Rybką nic nie będzie jak 4 doby ich nie nakarmisz. Mówię z własnego doświadczenia.

60L - ogólne pozdrawiam Wojtek
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: