Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « kolejność mediów filtracyjnych w filtrze zewnętrznym.
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: kolejność mediów filtracyjnych w filtrze zewnętrznym.  (Przeczytany 14195 razy)
lwica79
Super aktywny

« : Luty 13, 2009, 21:05:21 »

Mam już filtr zewnętrzny (do akwarium, którego nie mam Smiley ). Chciałabym skompletować do niego jak najlepiej (ale nie najdrożej ) media filtracyjne. Słyszałam już o keramzycie, mam też "białe, duże ,dziurawe walce" cholerka wie co to, ale dostałam z filtrem (był używany), więc te dwie rzeczy chciałabym wykorzystać..a mam 4 koszyczki. Co więc można włożyć do pozostałych dwóch? I jaką kolejność wypełnień zastosować?
Filtr mam o ten http://www.allegro.pl/item527271443_jebao_918_filtr_zewnetrzny_akwariowy_professional.html

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #1 : Luty 14, 2009, 14:54:14 »

WLOT WODY-->gąbka gruba-->gąbka chuda-->ceramika bio-->ceramika bio

a te białe dziurawe walce to właśnie ceramika

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 14, 2009, 19:05:02 »

czyli ceramikę(tą białą) rozsypać na dwa koszyki..lub dokupić?

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Luty 14, 2009, 19:27:55 »

Nie. Zacznę od tego że zakup tegoż filtra był błędem no ale już po ptakach...
Załórz gabkę na przefiltr - na rurę która woda bedzie wpadać  Wink , potem tak : kolejność od dołu : gąbka w pierwszy koszyk , potem ceramika jak ją masz i reszte koszyków zapełnik keramzytem.

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 14, 2009, 20:32:12 »

Wpisałam na google hasło prefiltr..ale zrozumiałam tylko tyle, że robi się go z gąbki, do czego służy i że jest przydatny (że nie trzeba tak często całego filtra czyścić)....ale nadal nie wiem za cholerkę gdzie go założyć i jak przymocować. Zrozumiałam że ma być gdzieś w okolicy tego koszyczka założonego na koniec rurki która zasysa wodę z akwarium..a dokładniej to jak to ma wyglądać?

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #5 : Luty 14, 2009, 20:57:18 »

Nakładasz go zwyczajnie na rurkę zasysającą wodę tak aby zakryć wloty wody. IMHO prefiltr jest sens stosować przy kubełkach bio, przy standardowym kubełku jest to trochę bez sensu (ale podkreślam jest to moja subiektywna opinia). Nie rozumiem też czemu chcesz do 2 koszy dać keramzyt? Moim zdaniem dobra ceramika bio jest najlepszym medium filtracyjnym. Zresztą w dużej mierze zależy to też od obsady jaka ma pływać w akwarium i jakie jest to duże akwarium.
Co do kubełków JEBAO opinie niby są nieciekawe ale osoby które je używają (a znam ich parę) sobie chwalą go i nie narzekają, może nie jest to 8 cud świata ale spełnia swoją rolę.
Przy akwarium ogólnym zastosowanie gąbek różnej grubości na początku a później ceramiki bio jest najlepszym rozwiązaniem.

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 14, 2009, 21:04:31 »

No to wiem, że znów nic nie wiem..jeszcze poczytam i może rozgryzę wszystko jakoś. Dzięki za pomysły

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #7 : Luty 14, 2009, 22:45:11 »

Powiedz jakie duże masz akwarium (wymiary i litraż) i czy jest to jakieś biotopowe akwarium, czy może roślinne, jakie rybki będą czy już pływają?

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #8 : Luty 15, 2009, 04:06:15 »

Przefiltr na pewno nie jest bez sensu - zapobiega dostawaniu sie do kubła większych ''śmieci'' przez co wystarczy ta gapkę z przefiltru raz na dwa tygodnie przepłukać ( czy kiedy tam się zabrudzi) a kubeł otwierasz raz na rok , zapobiega też wciaganiu do filtra krewetek i narybku .Kupujesz np. gąbke do fan2 żadką ( ona ma w srodku dziurke) i zaciągasz ją na tą rurke którą wpada do filtra woda. I jeden wkład gąbkowy do środka a potem tyle ceramiki co masz i reszta keramzyt - nie różni się od ceramiki w działaniu.

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 15, 2009, 12:37:22 »

Teraz już Alu dokładniej zrozumiałam. Dziękuję.

Powiedz jakie duże masz akwarium (wymiary i litraż) i czy jest to jakieś biotopowe akwarium, czy może roślinne, jakie rybki będą czy już pływają?

Akwarium dopiero do mnie jedzie ..z tydzień to jeszcze potrwa... ale jest to 300l (150x50x40) . Roslin będzie na początku nie za wiele, dokupować będę stopniowo w miarę możliwości finansowych. Rybki które tam będą napewno to te które  mam w swoim mniejszym akwarium : 4 pielęgnice papuzie, 9 kirysków, 2 gurami, 1 dorosły zbrojnik niebieski i dwa malutkie złote smoki (też zbrojniki tylko albinosy) , trzy kosiarki

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #10 : Luty 15, 2009, 14:57:20 »

Co do prefiltra i jego znaczenia to się zgodzę tylko jest jedno ale:

Przy obsadzie i typie zbiornika jakie wymieniła lwica79 nie widzę sensu jego stosowania nie ma tam bowiem rybek które nagminnie brudzą i paskudzą. Ja przy biotopie Malawi mam prefiltr ale narurowy (jak wiadomo pyszczaki dość mocno brudzą) i poza tym prefiltr chroni kubełek biologiczny gdzie jest sama ceramika bio.
Moim skromnym zdaniem kubełek z gąbkami i ceramiką jest wystarczający, odpada nam czyszczenie prefiltra (który zmniejsza systematycznie przepływ).
Prefiltr z gąbki ma moim zdaniem kilka zasadniczych minusów (odnoszę się tu nie tylko do moich obserwacji):

-szybko się zapycha
-stresuje ryby przy cotygodniowym ściąganiu i zakładaniu prefiltra
-przy ściąganiu część brudu z powrotem wpada do zbiornika
-trzeba moczyć ręce Wink

Dlatego uważam i patrząc na innych że przy takim zbiorniku prefiltr jest zbyteczny.

gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Luty 15, 2009, 18:26:53 »

WLOT WODY-->gąbka gruba-->gąbka chuda-->ceramika bio-->ceramika bio

a te białe dziurawe walce to właśnie ceramika

W przypadku zastosowania prefiltra (ja polecam jego stosowanie) kolejność mediów filtracyjnych
nie ma większego znaczenia i ja daję je tak aby najłatwiejszy dostęp był do gąbek. Czyli aby
gąbki były na górze. Gąbki zbierają bardzo dużo brudu i je warto od czasu do czasu przepłukać.
(powiedzmy raz na dwa/trzy miesiące).

Prefiltr płuczę przy okazji każdej podmiany - ale do niego dostęp jest prosty. Good !

A propo brudzenia - brudzą nie tylko ryby ale też rozwalone chelaty (z nawozów)
obumarłe części roślin/glonów i kto tam wie jeszcze co. Nie zakładał bym więc, że w jakimkolwiek
akwarium nie będzie dużo brudów.

Ja wczoraj po pół roku otworzyłem kubełek. Po wyżymnięciu gąbki miałem w wiadrze coś jak rdzę w płynie  Shocked.
Intesywnie brunatny kolor. (to chyba pozostałość chelatu żelaza).
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2009, 18:35:22 wysłane przez gajo123 » Zapisane

Akwarium i hydroponika
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Luty 15, 2009, 22:43:13 »

Moje rybki może nie są za bardzo brudzące, to fakt, ale właśnie ( jak wspomniał gajo123) mam pół kubełka od filtra wewnętrznego co tydzień wypełnione głównie szczątkami roślinnymi. Być może, że w dużym akwa przy oświetleniu 80W i dodatkowej 36W specjalistycznej dla roślin, moje zieloności będą wreszcie rosły zamiast głównie marnieć.. ale mimo wszystko ten prefiltr mnie bardzo przekonuje..zwłaszcza że wczoraj znalazłam stronę na której prefiltr ktoś super urządził : http://www.pawiookie.pl/forum/technika/prefiltr.html . Tylko się zastanawiam skąd ten ktoś wziął ten plastik.. a musiała bym się tam zarejestrować żeby módz w ogóle zapytać Undecided

perfectmen87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Luty 15, 2009, 23:22:41 »

Plastik? Z dużego wkładu do świec:D
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Luty 15, 2009, 23:42:54 »

Nie, tam są dwie rurki, jedna wewnętrzna druga zewnętrzna, mają też jak widzisz sitko-na dnie i zwężenie pod wąż/złączkę u góry

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: