Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Akwarium 75x32x40cm. ławica gupików hm.. czy coś jeszcze moze??
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 75x32x40cm. ławica gupików hm.. czy coś jeszcze moze??  (Przeczytany 3035 razy)
adam99999
Nowy
*

« : Luty 15, 2009, 16:16:37 »

Witam na początku chciałem się z wami przywitać jako nowy użytkownik.

I mam pytanie posiadam akwarium o wymiarach 75x32x40 cm. jest ono wielkości około 80-90l. mam w nim ławicę gupików i tak zastanawiam się jeszcze co by tam do nich wpuścić jakie rybki a zapomniałem dodać ze mam jeszcze 2 glonojady jeden zwykły a drugi biały. Jakie byście mi jeszcze rybki polecili do tego akwarium?? Tak rozmyślałem nad skalarami ale nie wiem czy te akwarium nie będzie za małe dla nich?? A co byście powiedzieli jak bym dokupił jakieś stadko z 6-8 neonów do tych gupików. Może macie jeszcze jakieś propozycje chętnie wysłucham każdą jak by coś to gg: 9108490

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc
andrehuero14
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 15, 2009, 17:41:49 »

lawica neonkow to niezly pomysl
Aquarybek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 15, 2009, 17:56:54 »

Ja bym kupil z 2 skalary lub 8,9 neonow, a i jeszcze kilka kiryskow lub otoskow
Gol Anonim
Michał
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 15, 2009, 18:02:31 »

Na skalary to troszkę za niski zbiornik. Trzeba pamiętać, że te ryby rosną także w górę.
A w ogóle co rozumiesz przez ławicę gupików?
adam99999
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 15, 2009, 18:31:22 »

Przez ławicę gupików rozumiem gdzieś około 15 dorosłych i reszta niezliczona małych ciągle ich przybywa a tak z 10 neonków i 2 skalary co o tym myślicie?? no i do tego jakiegoś kiryska
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 15, 2009, 18:45:47 »

Dokladnie masz 96 L. Gupiki raczej nie plywaja w lawicy, ale stadkami  Wink
Skalary raczej nie - moga sie meczyc jak urosna.
Glonojady jakie ?
Bialy i normalny to troche malo
Ja bym kupil z 2 skalary lub 8,9 neonow, a i jeszcze kilka kiryskow lub otoskow

Do tego moze jeszcze suma rekiniego ?
Nie dawaj takich rad jesli sie nie znasz - sam trzymasz w sloiku 8 L kilka ryb !

adam99999
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 15, 2009, 18:57:33 »

O ten biały to kompletnie nie wiem jak sie nazywa a ten normalny to taki zwykły pospolity glonojad. A jakie by się jeszcze rybki nadały??
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 15, 2009, 19:03:24 »

Glonojadow lub zbrojnikow jest sporo rodzajow i nie wszystkie sie nadaja do ponizej 100L baniaczka
http://pl.wikipedia.org/wiki/Glonojad
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbrojnikowate

adam99999
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 15, 2009, 19:07:16 »

Raczej mam tego zbiornika a ten biały glonojad to naprawde nie wiem jak sie nazywa. A czy mogł bym chować razem neonki inesta i te czarne?? jeśli tak to w jakich ilościach?? A właśnie mam tylko filtr i grzałkę czy powinienem kupić jeszcze jakiś napowietrzacz i coś jeszcze do tego jakaś listwe napowietrzającą czy cos w tym stylu??
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2009, 19:08:57 wysłane przez adam99999 » Zapisane
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 15, 2009, 19:17:33 »

Jesli chcesz miec duzo i ladne rosliny to napowietrzanie jest zbedne, likwiduje potrzebne co2 do wzrostu roslin. Wystarczy ruch wody z deszczowni od filtra jako napowietrzanie i tlen z roslin jesli beda zdrowe i bedzie ich odpowiednia ilosc.
A co do glonojadow to wpisz sobie w wyszukiwarke, lub zapytaj na forum (jest taki dzial - identyfikacja ryb) i poczytaj o ich potrzebach ! Bo nie wystarczy miec ryby, ale tez trzeba im zapewnic odpowiednie warunki !
Tak neony mozna mieszac (trzymac razem) rodzaje - w Twoim litrazu ok 10 -12 szt (ale tez zalezy co bedzie jeszcze tam plywac)

adam99999
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 15, 2009, 19:23:09 »

No będą tam pływać te gupiki i może sie skusze na jakiegoś mieczyka
Gol Anonim
Michał
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Luty 15, 2009, 21:39:57 »

Ja bym tych neonów nie mieszał tylko postarał się o większe stado jednego gatunku. Moim zdaniem to będzie lepiej wyglądało niż taki rybny mix. Z mieczyków też bym zrezygnował. Jeden będzie tam tak pasował jak buty na kocie, a na większą ilość to sobie raczej nie możesz pozwolić. I niestety pozbył bym się gupików. Masz w akwarium to samo co ja kiedy jeszcze byłem amatorem. Populacja gupika wymyka Ci się spod kontroli i twój baniak nie jest wyjątkiem. Z własnego doświadczenia radzę coś z tym zrobić nim będzie za późno (oczywiście nie mam na myśli WC lub czegoś w tym stylu!!!).

A na koniec podpisuję się pod radami jakie udzieliła Ci gina2006. Podstawa to czytać, czytać i czytać o tym co masz i co chcesz mieć w akwarium. W dobie Internetu i Google takie informacje są dosłownie na wyciągnięcie reki (chyba, że myszka jest w bardzo odległym miejscu).
jurekk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Luty 16, 2009, 10:14:52 »

Wpuść tam ze 3 pielęgnice kakadu (1 samiec + 2 samice) to Ci przetrzebią ten narybek gupika i nie będziesz miał problemów z przerybieniem. Musisz mieć jakieś ryby które będą regulowały populację gupika.
mati1234
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Luty 22, 2009, 13:53:42 »

ja bym dodał kilka molinezji , mieczyków lub platek

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=26022.0

Zapraszam do komentowania mojego akwa!!!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: