Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « dlaczego w akwarium nic nie chce rosnąć ? :( help
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dlaczego w akwarium nic nie chce rosnąć ? :( help  (Przeczytany 12743 razy)
Wojtas___21
Nowy
*

« : Luty 19, 2009, 00:01:25 »

Witam,
Mam od dawna problem związany ze wzrostem roślin który opisałem poniżej, 

Posiadam oświetlenie:
T5 SYLVANIA CORALSTAR 24W ( wybarwiajaca )
T8 PHILIPS Aqarelle 18W (roślinna )
T8 SYLVIANIA DAYLIGHTSTAR 18W ( ś. dzienne)
+ pokrywa wyklejona folią odblaskową + na wszystkich świetlówkach odbłyśniki

Akwarium oświetlane jest przez 10 godzin na dobę

Pojemność akwarium (panorama) - 96L

Nawożenie: Symfonia Złota oraz od czasu do czasu roztwór K2SO4, symfonia ok 14-20 ml/tydz. oraz od zeszłego tygodnia kulki gliniane + CO2
Wczesniej PGC lecz myślałem że jest to przyczyna moich porażek to popłyną do rzeki wiecznych amazonek Wink

Parametry wody:
pH - w granicach 7,5 - 8
Fe 0,0 - 0,1 mg/L
NO3 - 20
TWW - 8
TWO - 20

filtracja tetratec 1200ex przy bardzo przykręconym zaworze ( jego Qmax wynosi 1200 L/h ), jako materiały filtracyjne wystepują: 3 poziomy gąbki, ceramika, biobale, wata (tetrateca)

Podmiany regularne co tydzień, odstana woda 24h, w ilości 30%

Temp. 26-28*C

Karmienie ryb: płatkowany, żywy, mrożony, oraz w tabletkach,

PROBLEM
Większość roślin takich jak Vietnamka, mayaca, heterantera, niektóre odmiany ludwigi nie chcą pod żadnym pozorem rosnąć ani zapuszczać korzeni. Np u mayaca po zasadzeniu dostawała na końcówkach łodygi białe odcienie, w poźniejszym czasie zaczęły te miejsca gnić zresztą było też tak w przypadku vietnamki. Blyxa japonica dostawała czerwone- brązowe  odcienie liśći i też na szubkach zaczęła marnieć, Obserwuję też od 2-3 miesięcy dziwne nitkowate glony wyrastające z liści. Również starze liście ludwigi stają sie obumarłe ( tylko pierwsze 4 poziomy liści są ładne, pozostałe staja sie obumarłe). Również u ludwigi obserwuję wypuszczanie z łodyg dużych ilości młodych zaszczepek oraz pędów korzeni, które po jakimś czasie staja sie obrośniete ,,czymś'' i obumierają. W kryptokorynach zobserwować też można dziury w liściach natomiast w microsorium tak jak by jaśniejsze miejsca w tkance liści tak jak by zjedzone przez ślimaki ( lecz u mnie jest ich brak)
Juz nie wiem co mam zrobić, co może być tego przyczyną? Co robię źle,? Juz zaczyna mi się odechciewać przygody z akwarystką jak idę do innych kolegów z KFA i widzę jak u nich wszytko pięknie rośnie a u mnie przy podobnych zasobach technologicznych prawie nic Sad
pomóżcie !!!
Dziękuje za potencjalne odpowiedzi
Pozdrawiam
Wojtek

Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 19, 2009, 08:24:24 »

Jak to się czyta, to niby wszystko jest ok. Tylko nic nie piszesz jakie masz podłoże Huh?

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Luty 19, 2009, 08:27:26 »

Pomijając roslinki to mega filtr jak na takie akwa 0_o ja mam tetre 1200 na 240L a i tak robi burze w akwarium.

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Luty 19, 2009, 09:03:50 »

jakie jest Po4? , jak długo funkcjonuje akwarium?

Wojtas___21
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 19, 2009, 09:35:46 »

Podłoże jest wymieszane bazaltowe z rzecznym o różnej granulometrii ( kupowane w sklepie ) Na bazaltowym gdzie niegdzie znajdują się rdzawe przebarwienia. Zamierzam jeszcze w najbliższym czasie wymienić całe na drobniejsze.
Jeżeli chodzi o filtr to jest za duży ale chodzi przy bardzo przykręconym zaworze i nie robi mi pralki Smiley
Moim zdaniem problemem będzie coś nie tak z wodą, słyszałem ze gdy jest twarda bo nasycenie CO2 jest małe oraz może blokować przyjmowanie potasu oraz CO2 nie będzie lub w małym stopniu będzie wpływać na pH.
testów PO4 nie posiadam Sad
Akwarium wcześniej funkcjonowało ok 5 miesięcy było wszytko ok przez 2 miesiące. Wydaje mi się ze zaczął sie sezon grzewczy i zaczęły się problemy, ( dodaję oczywiście wodę odstaną zimną)
W akwarium zaczęły obumierac rosliny zwiekszyłem podmiany do 50% co 2 dni (3x)i był chwilowy zastój po tygodniu zaczęło znów wszytko gnić. Nerwy mnie poniosły i zrobiłem dziwną rzecz mianowicie zrobiłem mała  pasteryzacje podłoża w gorącej wodzie wylałem całą wodę z akwarium, zrobiłem restart,  ale z tego co widzę to problem znów powraca. Obecnie akwarium funkcjonuje ponad 2 tygodnie.

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 19, 2009, 09:59:31 »

Wydaje mi się ze zaczął sie sezon grzewczy i zaczęły się problemy, ( dodaję oczywiście wodę odstaną zimną)
Coś w tym jest, bo w sezonie grzewczym, czyli z grubsza w zimie,  jakość wody w kranie (również tej zimnej) pogarsza się. Podejrzewam, że dodają czegoś, żeby zmniejszyć ryzyko zamarzania rur. No nie wiem, tak sobie spekuluję, bo nie mam na ten temat twardych dowodów, tylko obserwacje własne i paru znajomych osób. To znaczy ja na przykład w tym okresie stwierdziłam u siebie podwyższony poziom azotanów, ale może być jeszcze coś, czego standardowe testy akwarystyczne nie są w stanie  wychwycić. Może coś, co blokuje przyswajanie jakichs ważnych substancji odżywczych.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Wojtas___21
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 19, 2009, 10:16:08 »

Czy zakup filtra RO bedzie dobrym rozwiązaniem ?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 19, 2009, 10:43:11 »

Wszystko wygląda na to, że masz niedobory pewnych składników odżywczych. Ja bym zmienił tą symfonię złotą na jakiś inny nawóz (najlepiej osobno mikro i makro)
Zakup RO jest zawsze dobrym pomysłem - masz czystą wodę którą uzdatniasz tak, jak potrzebujesz

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 19, 2009, 13:12:46 »

pH - w granicach 7,5 - 8
Fe 0,0 - 0,1 mg/L

No... to zdecydowanie nie jest ok. CO2 podajesz z butli? Jeśli tak to zejdź z tym pH do jakichś normalniejszych poziomów (tylko ryb nie przygazuj).

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 19, 2009, 13:30:06 »

Coś w tym jest, bo w sezonie grzewczym, czyli z grubsza w zimie,  jakość wody w kranie (również tej zimnej) pogarsza się.
Z wodą u mnie jest podobnie. Na początku listopada woda, która leciała z mojego kranu była bezzapachowa. Teraz daje się wyczuć taki jakby lekko kwaskowaty zapach. Sprawdzałem kranówkę i i jej parametry jakoś tak za bardzo się nie zmieniły. W moim zbiorniku też obserwuję zastój jeśli chodzi o wzrost roślin - rośnie jedynie nurzaniec; puszcza nowe liście i nowe sadzonki i bakopa; tu nowe listki pojawiają się średnio raz na dwa tygodnie.

Wojtas___21
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 19, 2009, 13:30:08 »

pH nie dam rady obniżyć stosowałem torf i jest prawie nadal na tym samym poziomie ze względu na dość wysoką twardosc,
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Luty 19, 2009, 14:07:51 »

Masz takie KH, że powinno pH zostać obniżone przez podawanie CO2. jeśli podawanie CO2 nie ruszyło PH to znaczy, ze dajesz za mało gazu albo nieefektywnie go rozpuszczasz.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Wojtas___21
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 19, 2009, 14:12:21 »

CO2 podaję przez dyfuzor ze strzykawki, robie sie bardzo fajna mgiełka wiec raczej jest podawane efektywnie ale co do ilości bąbelków to może masz rację podaję 1 babel na 4-5 sekund ( dla 96L)
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Luty 19, 2009, 14:14:19 »

Spróbuj na początek przynajmniej 2 b/s i sprawdzaj co kilka godzin jak ph spada. Nie dopuść do zbyt gwałtownego spadku ph bo się to może niekorzystnie na rybach odbić.

Wojtas___21
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Luty 19, 2009, 14:40:58 »

ok zastosuje się do Waszych rad i poczekam na efekty Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: