Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Złote rybki  (Przeczytany 130477 razy)
vanplesniak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Marzec 10, 2009, 21:11:09 »

Oczywiscie dalej podtrzymuje swoje zdanie:
- jestem zawodowym wędkarzem i potrafie rozpoznać karpia mod karasia, wiec nie wciskaj kitu, ze tamta  ryba to katras.
-karas w takim akwa112l skarlowiecieje

Akwa 38l:
-3x platynka (parka +samczyk)
-2x gupik (parka
-2x kirysek spiżowy

Akwa 25l:
-Roślinność
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #31 : Marzec 13, 2009, 16:45:38 »

Osoby, które mają welony w małych akwariach nie powinny się wypowiadać na temat samopoczucia ryby. Ja trzymam swoje welony w prawie 130 l. i WIDZĘ  różnice w ich zachowaniu na takie przestrzeni a na przestrzeni 60 czy 50l. CO więcej w małym akwa ani razu nie doszło do tarła a teraz dochodzi o dziwo bardzo często. Co do świnienia - moim zdaniem każdy prawdziwy akwarysta stawia sobie wyzwania. Wiele osób na tym forum bardziej doświadczonych od mojej osoby przy moich początkach uświadomiło mnie <za co dziękuję>, że bardzo ważna przy akwarium jest systematyczność. Jeśli czyścisz akwarium regularnie to nie masz się czym  przejmować. A co do przemiany materii u tych ryb... warto zwrócić uwagę na to, że dosyć często ludzie karmią je, karmą nie przeznaczą dla nich... przy użyciu odpowiedniej karmy widać bardzo dużą różnicę. Tak samo jak ja staram się nie wypowiadać gdy ktoś pyta dokładnie o ryby, których ja nie mam, tak niech inni nie wypowiadają się na temat welonów jeśli ich nie hodują< może to zaowocować złymi skutkami w hodowli ryb nie U WAS lecz u innych osób, którym radzicie>.Pozdrawiam serdecznie Wink
vanplesniak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Marzec 13, 2009, 18:02:21 »

Smerfcio, a ile mas tych welonkow w 130l akwa? (Pytam z ciekawosci)

Akwa 38l:
-2x gupik (parka
-2x kirysek spiżowy

Akwa 25l:
-Roślinność
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Marzec 13, 2009, 23:13:03 »

Parę przy czym nie są jeszcze,że tak powiem ostatecznych rozmiarów. Samca lwią głowę(charakterystyczne zgrubienia na czole> i samicę odmianę o długich płetwach. Swego czasu ryby były 3..ale szybko 1 przeniosła się do innego właściciela<podrzucono mi ją>,
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2009, 23:17:08 wysłane przez Smerfcio » Zapisane
vanplesniak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Marzec 14, 2009, 09:17:45 »

a jak mas urzadzone akwarium? Wyslij mi jak mas zdjecie na privat

Akwa 38l:
-2x gupik (parka
-2x kirysek spiżowy

Akwa 25l:
-Roślinność
Peepsii
Nowy
*

« Odpowiedz #35 : Kwiecień 01, 2009, 14:48:59 »

Mam zamiar hodować welonki i czy mogła bym dostać parę porad od dobrych hodowców? Czy Mogli byście odpowiedzieć na moje pytania:
1) Miałam (rodzice mieli) kiedyś welonkę w 100l akwarium przez 4 lata. Ryb było nie wiele, może z 5 małych, karmiliśmy je karmą dla welonek i nie urosła więcej niż 12 cm, dlaczego?
2) Których ryb nie można trzymać razem z welonką? ( kumpel miał welonkę z takim długim ogonem i go < ogon> rybki inne podgryzały...)
vanplesniak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #36 : Kwiecień 01, 2009, 16:02:10 »

Njlepiej, to welonki trzymać osobna od innych ryb.

Akwa 38l:
-2x gupik (parka
-2x kirysek spiżowy

Akwa 25l:
-Roślinność
Gabi12
Gabi
Nowy
*

Hannah Montana

« Odpowiedz #37 : Kwiecień 11, 2009, 15:26:56 »

Niektóre rypki powinny być trzymane w ciepłej a inne w zimnej wodzie.Moja gdy zmieniam jej wode to najpierw leje z kranu a potem przegotowaną.

Gabi K
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #38 : Kwiecień 11, 2009, 15:47:05 »

dla ryb się wody nei zmienia tylko podmienia !!!!!!!!!!

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
kaśka25
Nowy
*

« Odpowiedz #39 : Kwiecień 11, 2009, 16:04:28 »

20l akwa z pokrywa jest dla welonow idealne do tego maly filtr,rosliny i jazda

:ow  20 l welonka??? Shocked
cukierków sobie nasyp, krewetkarium lub zbiornik tylko z roślinami
rosną do co najmniej 30cm w dużym akwarium
a lepiej oddaj do sklepu lub wymień
a w akwarium 40 - 50 litrowym na początek
filtr, grzałkę, roślinki i kilka rybek
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2009, 16:09:57 wysłane przez kaśka25 » Zapisane
mojrzesz
Nowy
*

Jeea , och my dead

« Odpowiedz #40 : Kwiecień 26, 2009, 08:04:35 »

Welony...hm...

1.akwarium 150-200l ( przy tym zależy ile sztuk tych welonów )

2) Których ryb nie można trzymać razem z welonką? ( kumpel miał welonkę z takim długim ogonem i go < ogon> rybki inne podgryzały...)

2. Do welonów muszą być ryby zimnolubne....o np. kardynałki chińskie Wink ( kieedyś dawno mialem w 100l welona i 7 kardynałków -- zyły w zgodzie )

1) Miałam (rodzice mieli) kiedyś welonkę w 100l akwarium przez 4 lata. Ryb było nie wiele, może z 5 małych, karmiliśmy je karmą dla welonek i nie urosła więcej niż 12 cm, dlaczego?

Bo miały za mało litrów Wink

Nowy na forum  , lecz nie całkiem zielony w akwarystyce Wink
kirol
Nowy
*

« Odpowiedz #41 : Kwiecień 26, 2009, 20:10:48 »

prawda mojrzeszu , hehe.
robero
Nowy
*

« Odpowiedz #42 : Kwiecień 27, 2009, 12:41:27 »

podloze mam z piasku kwarcowego  czy bedzie dobre dla welonki???
1988ona
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #43 : Kwiecień 27, 2009, 21:14:22 »

Ja zaś mam pytanie z innej beczki. Ile dożywa teleskop? Jest on strasznie delikatną rybką i wiem, że szybko można go stracić. Kiedyś miałam jeden po drugim-> dwa teleskopy w 20l (:/) i każdy zdechł po ok 2tyg. Czy mają one jakieś wady wrodzone. Wiem, że są to totalne mieszańce. Czy może zabił je litraż?
AQUAMEN
Nowy
*

« Odpowiedz #44 : Maj 04, 2009, 08:31:52 »

Ja zaś mam pytanie z innej beczki. Ile dożywa teleskop? Jest on strasznie delikatną rybką i wiem, że szybko można go stracić. Kiedyś miałam jeden po drugim-> dwa teleskopy w 20l (:/) i każdy zdechł po ok 2tyg. Czy mają one jakieś wady wrodzone. Wiem, że są to totalne mieszańce. Czy może zabił je litraż?

Teleskop ma żywotność kilkuletnią podobnie jak inne ryby z rodziny "złotej rybki" Teleskkop jest delikatniejszy od innych zł.rybek-to fakt...
Ja hoduje go w akwarium 100l w którym przebywa sam-ma wystarczającą przestrzen...
temperatura wody moim zdaniem nie powinna spadać poniżej 20 stopni i nie przekraczać 22 - wtedy czuje sie najlepiej.
Poza tym ważne jest to żeby w baniaczku nie było ostrych krawędzi(chodzi o otoczaki i sprzęt)
Teleskop ma bardze wrażliwe oczy szybko moze się zranić...Zapomniałbym..... Pokarm-musi być zróżnicowany i przeznaczony tylko dla welonów,pokarm można robić także samemu...
Pozdrawiam.

Jeżeli ktoś z was posiada prywatne fotki "złotych rybek" i ma jakieś ciekawe spostrzeżenia to prosze o foty - ja przyśle zdjęcia teleskopa;)
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2009, 08:36:49 wysłane przez AQUAMEN » Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 8
  Drukuj  

Skocz do: