Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Złote rybki  (Przeczytany 130507 razy)
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #60 : Wrzesień 03, 2009, 19:07:37 »

Mili, postaraj sie o jakies 150-200l. Do czasu az dostana akwarium i filtr wymieniaj 50% wody codziennie. Grzałka karasiom niepotrzebna, bo one sa zimnolubne. Juz szybciej by sie przydało chłodzenie.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Mili
Nowy
*

« Odpowiedz #61 : Wrzesień 03, 2009, 19:12:54 »

Tylko jaki jest koszt takiego akwarium?  Embarrassed
Zaluje bardzo ze sprzedawca mnie nie poinformowal ze to nie sa rybki do malego akwarium.
Dziekuje za rade. Bede im wymieniac wode.  Cool
Volrath
Nowy
*

« Odpowiedz #62 : Październik 21, 2009, 16:24:49 »

Mnie też sprzedawca kilka tygodni temu urządził. Doradził mi do (zgroza) kuli 10l trzy welonki. Kupiłem dwa (teleskop black moor i welonka która wygląda jak ryukin - złoty).
Dopiero po 2 dniach się dowiedziałem o tym w jak duży błąd mnie wprowadzili.
Woda już do tego czasu była mętna, a na wierzchu biała piana (głównie to mnie zaniepokoiło - gdyby była krystaliczna bez piany to pewnie jeszcze kilka dni dłużej by w kuli siedziały).

Od razu kupiłem akwarium, i tak za małe, ale już lepsze - bo 60l. I dwa filtry (przelewowy oraz wewnętrzny - teoretycznie wystarczyłyby na 3 razy większy litraż), żwirek gruby oraz piaskowy, żabienicę ocelotowatą, anubiasa, dwie gałęzatki (może ich nie zjedzą - te ostatnie rośliny oraz nawóz z minerałami dokupiłem niedawno, mam nadzieję, że zrobią konkurencję okrzemkom i te przestaną się pojawiać).
Na większe nie było mnie na razie stać.

Wodę podmieniam co tydzień 20%, odmulam, czyszczę filtry mechaniczne w wodzie odlanej podczas podmiany.

Dwa główne problemy jakie miałem to ataki okrzemek od czasu do czasu (nalot na szybie się pojawia brązowy), a także teleskop przeszedł pleśniawkę (ale go wyleczyłem).

Będę musiały w nim jeszcze wytrzymać 2-3 miesiące aż będzie mnie stać na większe. Mam nadzieję, że strasznie bardzo im nie zaszkodzi taki czas przebywania w przerybionym zbiorniku (już są 2 razy większe niż jak je kupiłem, ale nadal nie duże, ok 10cm).

W tych 60l mam jeszcze 3 kiryski spiżowe (by dno było lepiej sprzątane) i 6 kardynałków chińskich.

Planuję kupić duże akwarium około 200-300 l i dodatkowe welonki (razem żeby były 4 lub 5), a w starym zostawić kardynałki, kiryski i dołożyć tam jakieś jeszcze małe rybki oraz/lub krewetki.
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2009, 16:26:29 wysłane przez Volrath » Zapisane
oste
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #63 : Listopad 10, 2009, 15:04:45 »

ESKALARIN - tez jest bardzo dobry do uzdatniania wody, a przy tym tani. Co do złotych rybek to mam sześcioletniego karasia ozdobnego i jest naprawdę duży więc jeśli masz małe akwarium to licz się z koniecznością zakupu czegoś większego...
Noniewiem eksklarin jest najgorszy pozatym niewiem jak ale nieużywam produktów Tropicala Ja bym poradził Sera uzdatniacz
oste
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #64 : Listopad 10, 2009, 15:19:25 »

A i jeszcze jedno niewiem jak krewetki ale małe rybki welonki  zjedzą Wściekły . Rok temu jak miałem welonke zjadla 10 neonów więc nie!! W akwa 200 lub 300 litrów możesz hodować więcej niż 3 welony ok 15 ale musisz mieć bardzo dobry filttr zewnętrzny jest nawet specjalny wkład gold dla welonów.
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #65 : Listopad 10, 2009, 15:24:56 »

A i jeszcze jedno niewiem jak krewetki ale małe rybki welonki  zjedzą Wściekły . Rok temu jak miałem welonke zjadla 10 neonów więc nie!! W akwa 200 lub 300 litrów możesz hodować więcej niż 3 welony ok 15 ale musisz mieć bardzo dobry filttr zewnętrzny jest nawet specjalny wkład gold dla welonów.

Człowieku, czy ty kiedykolwiek widziałes dorosłego welonka czy tylko te malenstwa w sklepie? Karasie jak najbardziej wcinaja to co im do pyska wejdzie, ale duzo wazniejsze jest ze neonek czy kirysek potrzebuje jakies 25 stopni, a złotej rybce jest milutko w 18, wiec akwarium z karasiami musi byc wlasciwie monogatunkowe. Duzo brudza, ale co to jest ten wkład gold?

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #66 : Listopad 10, 2009, 15:26:39 »

15?? dobry żart ha ha ha
wyobrażasz to sobie?? bo ja uważam że na 15 welonów to ok 900l musiałbym mieć...

Kawus95
Nowy
*

« Odpowiedz #67 : Listopad 12, 2009, 22:15:51 »

Witam,
kup akwarium jak najwieksze poniewasz w takich zbiornikach latwjej jest kontrolowac parametry wody
N
Nowy
*

« Odpowiedz #68 : Styczeń 17, 2010, 17:19:43 »

Zlote rybki (welonki) nie maja zbyt wysokich wymaganian
1.Temp. od 20 do 25oC
2.ph,twardosc itp w wodzie wodociagowej sa raczej wystarczajace
3.Uzdatnienie jest konieczne do tego dobre napowietrzanie wspomaga dzialanie srodka uzdatniajacego
Wielkosc akwa dla welonow
1.20l akwa z pokrywa jest dla welonow idealne do tego maly filtr,rosliny i jazda
2.kule sa beznadziejne bo:
a)nie mozna wlozyc sprzetu(chyba ze na kozaka)
b)duza kula jest droga,biologia jest tam beznadziejana no i ryby nie maja tam duzej ilosci kryjowek o ile w ogole maja-.-
Polecam wieksze akwa niz 20l ale nie polecam welonow bo to swinki a nie rybki Wściekły Ale jak ktos sie uprze...

35,50,70 mam takie wymiary akwa 70 to wysokosc moj tata zrobil je na zamowienie kiedys one ponoc sa pod welony czy to prawda?
shakti
Nowy
*

« Odpowiedz #69 : Styczeń 24, 2010, 15:55:09 »

Witam,

jak można przeczytać w tym temacie, właściwy litraż na jedną sztukę to około 40L. Wychodziłyby zatem jakieś 3 rybki.
Przy welonach dużym problemem jest napowietrzenie zależne nie tylko od rodzaju filtra, ale od powierzchni wody. Im większa tafla wody, tym lepsza wymiana gazowa.
W tak wysokim akwarium tafla wody jest stosunkowo mała. Żeby to zniwelować musiałbyś dać mocny filtr. welonki slabo pływają, więc nie powinny mieć silnego nurtu. Poza tym lubią ryć w dnie, a te będzie też małe. Moim zdaniem lepszy bylby dokladnie odwrotny zbiornik, szeroki choć płytki.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2010, 15:56:53 wysłane przez shakti » Zapisane
kksysiu
Nowy
*

« Odpowiedz #70 : Marzec 05, 2010, 19:15:22 »

Ale mnie zjechaliście.Chyle czoło przed waszą argumentacją ale zdania nie zmienie bo welony to swinki ktore tylko jedza i s*** tyle co się nie którym podobają.Mimo wszystko powodzenia w hodowli papa
witam. właśnie złote rybki jak dla mnie to najgorsze rybki miałem jakiś czas i nigdy więcej
pozdrawiam

Krzysiek. Pozdrawiam
-----------------------------
240 l.
Laston
Akwa 54l
Nowy
*

« Odpowiedz #71 : Marzec 13, 2010, 11:43:52 »

Zgadzam się ja mam przez cały czas welone. Sra tyle, że jak odmulam akwarium to pompka się zatyka i tyle samo je. Rośliny są przy niej zagrożone...

Pozdro...

Akwa 54l
2 molki (para)
2 kiryski pstre, 2 spiżowe i 1 panda
6 neonków innesa 2 czerwone i 2 czarne (zamierzam jeszcze dokupić, żeby sie rozmnażały ;p)
I w *** ślimaków!!!!!!!!!!! (zamierzam kupić "helene" żeby je wytępić.) Cheesy

Oświetlenie 15W nie umiem znaleźć 25W chyba nie ma na moja pokryw
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #72 : Marzec 13, 2010, 14:12:35 »

IMHO ryby nie powinny być trzymane same w akwarium. Koniec końców wszystkie istoty chcą żyć z innymi. Welonki to wielkie ryby i nic dziwnego, że zamulają  Grin Jeszcze jak mają małe akwarium i słaby filtr to dopiero to widać.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #73 : Marzec 13, 2010, 15:05:20 »

Powiem tak, welony (czyt. okrągłe bulwowate, kapturki, teleskopy i wszystkie inne wyglądające jak piłka ping pongowa odmiany) to pomyłka akwarystyki.
Od zawsze patrząc na te ryby miałem nieodparte wrażenie że samo życie w takim zeformowaniu jest dla nich katorgią, a co dopiero wnosi fakt że 90 % ich właścicieli pcha je do kul lub innych szklanek 20-40 l bo w zachodnim filmie tak pokazali. mało tego niektóre z nich są z góry skazane na kalectwo, np kapturki które ślepną ponieważ jakaś wymyślona przez azjatów narośl zarasta im oczy... gdzie ktoś tu widzi pasje i miłośc do zwierząt i akwarystyki?? nie mam pojęcia.
Jak dla mnie mogły by zniknąć całkowicie z kuli ziemskiej bo są jedną wielką pomyłką... Natomiast złote karasie weloniaste zwane kometami i inne odmiany carassius auratus mi się podobają... i gdybym kiedykolwiek miał hodować ryby określane mianem złotej to napewno były by to ozdobne karaski... i to też polecam wszystkim fanom złotych rybek.

madzienka447
Nowy
*

« Odpowiedz #74 : Maj 14, 2010, 13:10:22 »

jaki pokarm jest najlepszy dla złotych rybek? Huh
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8
  Drukuj  

Skocz do: