Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Złote rybki  (Przeczytany 130436 razy)
1988ona
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #45 : Maj 11, 2009, 09:28:41 »

Co do oczu, to mojemu teleskopowi spłaszczyło się jedno oko. Najpierw zrobiło się takie mleczne, potem znormalniało, a potem zaczęło maleć i jak się mu przyglądam, wygląda jakby miał je wydłubane. Drugie oko jest normalne chociaż nie jest idealnie okrągłe. Czytałam na tym forum, że niektórym z waszych teleskopów malały oczy, ale czy któremuś oko powróciło do "pierwotnej wyłupiastości"?
AQUAMEN
Nowy
*

« Odpowiedz #46 : Maj 11, 2009, 18:45:19 »

Co do oczu, to mojemu teleskopowi spłaszczyło się jedno oko. Najpierw zrobiło się takie mleczne, potem znormalniało, a potem zaczęło maleć i jak się mu przyglądam, wygląda jakby miał je wydłubane. Drugie oko jest normalne chociaż nie jest idealnie okrągłe. Czytałam na tym forum, że niektórym z waszych teleskopów malały oczy, ale czy któremuś oko powróciło do "pierwotnej wyłupiastości"?

Niestety nie moge Cię pocieszyć ale kiedys czytałem ze to juz nie odwracalne.... Nie pamiętam skad zasięgnąłem tych informacji ale poszukam to dam Ci link.Pozdro.
BojownikWojownik
Konserwa z ryby
Nowy
*

Mój ideał ;D

« Odpowiedz #47 : Maj 14, 2009, 06:28:49 »

Bojownik/ryba+kula= kastracja przezemnie osobiscie wyrwe ci te jaja (a jak jestes dziewczyna to oddam cie do zoo do wybiegu dla niedzwiedzi polarnych a wybiegi sa takie extra ze z kolcami u gory.... romantycznie  Good !)

a tak na serio to zlote rybki sa ladne Tongue tylko ze rzeczywiscie okropnie swinia....

PS.udało mi sie niedawno nawrócic brata... trzymal bojownika w kuli jak mu powiedzialem do czego to doprowadza rybke to mu sie zal zrobilo i oddal bojownika do sklepu a w kulki choduje se jakiegos kwiatka XD (brawa dla mnie za wytrwalosc  Good !)

Są chwile których zapomnieć nie można.
1988ona
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #48 : Czerwiec 02, 2009, 13:56:06 »

mam chyba felernego tego teleskopa...
dziś do południa leżał na żwiże, pod anubiasami, pod kokosem agonalnie dysząc. Oko, o którym wcześniej pisałam, które parę tygodni temu zbielało i się spłaszczyło (później znormalniało), znów zrobiło się mętne i spłaszczyło się pod skosem u góry. Nadrugim oku na dole pojawiła się jakaś plamka. W zasadzie czekałam aż padnie, bo wyglądał baardzo kiepsko i w ogóle się nie podnosił, reszta ryb trzymała sie z dala... W końcu wpadłam na pomysł aby go odizolować. Nie miałam odstanej wody, ale odlałam ok 10l z jego akwarium, dolałam kolejne 10- kranówy, zamontowałam filtr  z napowietrzaniem i dolałam uzdatniacza. Dosłownie w 1 moment Franek zaczął pływać, jest żwawy jak nigdy. W akwa w którym przebywa na codzień cały czas pływa przy powierzchni. W tej "separatce"- wszędzie. Co to może oznaczać? Mam go na stałe trzymać w 20l, czy może kilka dni,a potem znów do ogólnego? Nie wiem też co robić bo mam tylko 1 filtr, reszta ryb została bez napowietrzacza i filtra ;/
1988ona
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #49 : Czerwiec 02, 2009, 18:35:14 »

Czy nikt nie potrafi mi pomóc? Powiedzieć, co mu może być? Mój teleskop jest co raz słabszy, nie potrafi nawet oderwać się od filtra, w miejscu gdzie wpływa do niego woda. Próbowałam go ręcznie karmić, ale ani nie przyjmuje ode mnie pokarmu, ani nie zbiera go sam. Ciągle leży, lub unosi go "prąd"... Czy mogę coś jeszcze dla niego zrobić?

Oto Franio, mój nieszczęśnik :/ :
http://i39.tinypic.com/zwhvfs.jpg
http://i43.tinypic.com/2mmwosx.jpg
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2009, 19:04:21 wysłane przez 1988ona » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #50 : Czerwiec 02, 2009, 19:15:33 »

Co to może oznaczać?
To oznacza tylko jedno - zatrucie i fatalne warunki w akwarium. Pewno masz amoniaki powyżej 0,20 mg/l (albo NO3 ze 100 mg/l, może wysokie NO2), bez testu trudno dociec. Takie rzeczy jak kłopoty z oczami mogą być spowodowane zatruciem, przy długim przetrzymywaniu ryby tak łatwo się z tego nie wychodzi.
Inne objawy to zaczerwienione skrzela, albo nawet częściowa martwica, mogą też być "poszarpane" płetwy.
Gołe masz to akwarium, pewno filtrację beznadziejną, mały litraż i brak roślin. To wszystko robi swoje.
1988ona
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #51 : Czerwiec 02, 2009, 19:32:05 »

omg, pisałam wyżej, że przeniosłam go do osobnego zbiornika. On na stałe pływa w 63l w której jest trawa, są anubiasy i moczarki. Przecież nie będę mu urządzać akwarium, na najprawdopodobniej kilka godzin. Wodę często podmieniam, więc nie powinna być zatruta, innym rybom nic nie jest... On od kupna miał sparaliżowaną płetwę grzbietową i problemy z okiem miał juz w sklepie, u mnie się to unormowało, a teraz znów mu to doskwiera. Płetwy ma całe
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2009, 19:33:56 wysłane przez 1988ona » Zapisane
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #52 : Czerwiec 02, 2009, 20:29:06 »

No to czemu kupowałaś pokireszowanego welona skora i tak nei zapewniłś mu odpowiednich warownków?

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #53 : Czerwiec 02, 2009, 20:40:45 »

Może go załatwili w sklepie, ale i tak myślę, że warto zrobić testy w "dużym" akwarium.
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #54 : Czerwiec 02, 2009, 20:43:42 »

załatwili welona czy 1988ona warto ?

1988ona daj fote 63l akwa

1988ona
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #55 : Czerwiec 02, 2009, 20:48:42 »

załatwili welona czy 1988ona warto ?

Jesteś bezczelny. Ja prosze o radę, pytam się jak mu pomóc, a Ty sugerujesz, że ja go tak załatwiłam?

Tak młodyakwarysto, kupiłam rybę dokładnie po to, by ją uśmiercić, powolnie i jaknajbardziej boleśnie. Z resztą zrobię to samo.

Dzięki za radę, ryba padła na moich oczach.

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #56 : Czerwiec 02, 2009, 20:48:51 »

Czy nikt nie potrafi mi pomóc? Powiedzieć, co mu może być? Mój teleskop jest co raz słabszy, nie potrafi nawet oderwać się od filtra, w miejscu gdzie wpływa do niego woda. Próbowałam go ręcznie karmić, ale ani nie przyjmuje ode mnie pokarmu, ani nie zbiera go sam. Ciągle leży, lub unosi go "prąd"... Czy mogę coś jeszcze dla niego zrobić?

Oto Franio, mój nieszczęśnik :/ :
http://i39.tinypic.com/zwhvfs.jpg
http://i43.tinypic.com/2mmwosx.jpg

Jak mozna pomoc komus kto od trzech miesiecy prosi o pomoc i nadal robi te same bledy ( wystarczy poczytac Twoje poprzednie posty)
Masz nieodpowiednie akwarium dla Twoich ryb. Ryby Ci padaja , a Ty nadal kupujesz zlote rybki do 20 L ( bo nie uwierze w to 60L  Tongue napisalas tak bo myslalas ze to cos poprawi)
W szklance wody (20L) trzymasz duze welony z kiryskami sterby ktore dorastaja do 8 cm.
Nie dbasz o parametry wody (bo nie masz o nich pojecia) i nawet nie pdmieniasz wody jak Ci juz radzili, ale za to walisz uzdatniacze - welony maja strasznie duza przemiane materii !
Filtr masz wystarczajacy (?) do 20 L ale nie przy takich rybach.
Moze poczytaj dokladnie o zakladaniu akwarium, kup nieodzowne rzeczy do niego. Wybierz sobie obsade ale nie w sklepie te co Ci sie podobaja tylko poczytaj o nich dokladnie jakiego wymagaja akwarium, jakiego podloza, roslin ....
Kup wtedy odpowiednie do wybranych ryb akwarium ze sprzetem, odpowiednie podloze, rosliny i jak zalozysz, odczekasz dojrzewanie wlacznie z badaniem wody zacznij szukac wybranych ryb.
Powodzenia

młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #57 : Czerwiec 02, 2009, 20:53:25 »

jestem bezczelny  jakbym nie wiedział wspołczuje po stracie ryby i radze przeżuć się na normalne ryby neonki itd.

AQUAMEN
Nowy
*

« Odpowiedz #58 : Czerwiec 06, 2009, 08:59:35 »

Najlepiej gupiki.... z reszta 20 l mało rózni sie od kuli....

Ja mam " czerwonego kapturka " Hula sam w baniaku 120l-rosnie i rozwija sie dobrze...

jak wczesniej pisalem teleskopy sa delikatniejsze od zwyklych złotych rybek.Powyżej wszyscy napisali Tobie w czym jest problem,dostosuj sie jak pragniesz szczescia dla swoich pupili...Wink))
Pozdrawiam.
Mili
Nowy
*

« Odpowiedz #59 : Wrzesień 03, 2009, 19:00:56 »

Witam! Dzisiaj moj pierwszy dzien "w akwarium" i juz zrobilam wieeeeele bledow. Roll Eyes Znalazlam na strychu male akwarium (po chomiku  Embarrassed ) Mniej wiecej 10l - 15l. Stwierdzilam ze bardzo chetnie kupie sobie jakas malutka rybke. Wiec poszlam do sklepu i oznajmilam sprzedawcy ile litrow ma moje akwarium oraz ze zdaje sie na niego bo nie mam doswiadczenia. To byl pierwszy blad.
Zaproponowal mi zlote rybki. 2 sztuki i stwierdzil ze nie bedzie mi do nich potrzebna grzalka filtr itd.
Hmmm wiec kupilam dwie zlote rybki, kamyki i dwie sztuczne roslinki- wszystko zgodnie z jego rada.
I klapa.
Przeczytalam ten dzial na Waszym forum i widze ile bledow popelnilam.

Musze kupic filtr. Oraz wieksze akwarium. Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Dwie sztuczne roslinki tez nie wystarcza.
Nie chce meczyc rybek. Musza przetrwac ten tydzien w tych warunkach a po wyplacie zafunduje im filtr.
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
  Drukuj  

Skocz do: