Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Złote rybki  (Przeczytany 130415 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #75 : Maj 14, 2010, 14:01:54 »

Głównie roślinny, zbilansowany albo najlepiej dedykowany np:

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Rozalka
Nowy
*

« Odpowiedz #76 : Maj 14, 2010, 18:27:24 »

Osobiście polecam rozważenie pokarmu w granulkach - widząc ile zjadają łatwiej niedopuścić, żeby resztki walały się po zbiorniku (zwłaszcza, że i tak przy przemianie materii welonów wszędzie pełno ...  Grin )
kasiaP
Nowy
*

« Odpowiedz #77 : Maj 18, 2010, 10:25:26 »

Powiem tak, welony (czyt. okrągłe bulwowate, kapturki, teleskopy i wszystkie inne wyglądające jak piłka ping pongowa odmiany) to pomyłka akwarystyki.
Od zawsze patrząc na te ryby miałem nieodparte wrażenie że samo życie w takim zeformowaniu jest dla nich katorgią, a co dopiero wnosi fakt że 90 % ich właścicieli pcha je do kul lub innych szklanek 20-40 l bo w zachodnim filmie tak pokazali. mało tego niektóre z nich są z góry skazane na kalectwo, np kapturki które ślepną ponieważ jakaś wymyślona przez azjatów narośl zarasta im oczy... gdzie ktoś tu widzi pasje i miłośc do zwierząt i akwarystyki?? nie mam pojęcia.
Jak dla mnie mogły by zniknąć całkowicie z kuli ziemskiej bo są jedną wielką pomyłką... Natomiast złote karasie weloniaste zwane kometami i inne odmiany carassius auratus mi się podobają... i gdybym kiedykolwiek miał hodować ryby określane mianem złotej to napewno były by to ozdobne karaski... i to też polecam wszystkim fanom złotych rybek.

witam, przeczytałam cały temat o złotej rybce i trochę się pogubiłam. Złota rybka to przecież welonek? jak nie to mnie poprawcie.
Czy to co mam to złota rybka vel. karasek ozdobny?

Uploaded with ImageShack.us

dodam że rybka ma ok 10cm i jest trochę za mała na moje akwarium, chcę ją gdzieś przeprowadzić. Powiedzcie, czy można ją przenieść do oczka wodnego na dworze na lato? Pływają tam już karaski ale nie welonki.
panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #78 : Maj 22, 2010, 17:24:22 »

możesz śmiało go wrzucić- u mnie już w oczku pływają od marca - w zeszłym roku nawet się tarły i pokrzyżowały ze zwykłymi złotymi(w sumie to różnokolorowymi ) rybkami
niektóre, to nawet 3 latka( i zimy) w oczku siedzą i maja się dobrze - wyrosły na około 20centymetrowe grubaski
wiadomo - nie każda "odmiana" się nadaje by ja zimować - im bardziej przypominają karasia (lub ryby ) tym wytrzymalsze

Kris
mouzes
Nowy
*

« Odpowiedz #79 : Maj 31, 2010, 02:38:05 »

cały temat przeczytałem i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie ...

jakie konkretnie ryby można wrzucić do zbiornika z welonami ? 

240 litrów
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #80 : Maj 31, 2010, 05:56:26 »

Powiedz najpierw jaki litraż tego zbiornika??

mouzes
Nowy
*

« Odpowiedz #81 : Maj 31, 2010, 11:39:53 »

zbiornik 250 litrów w nim mam 8 welonów, 5 neonów (wiem że nie powinny być w zbiorniku z welonami ale to prezent i w sumie trzymają się już trzeci rok [[; ) trzy srebrniki niebieskie i cztery kirysy

co do tematu ogólnego o welonach, nikt widzę nie napisał że welony mimo że czasem pobierają powietrze atmosferyczne, lubią bardzo dobrze napowietrzone zbiorniki. Co do samego faktu brudzenia przez nie, to można go bardzo łatwo rozwiązać wpuszczając do zbiornika ryby przydenne (tak jak u mnie kirysy), które to podnoszą cały syf z dna akwarium i pozwalają pompie na swobodne jego zaciągnięcie.

Co do podmiany wody w Akwa ... ja sam podbieram około 2 litrów dziennie codziennie. Czemu codziennie? Woda z akwariumu jako że jest odstana, zawiera w sobie odchody ryb i resztki pokarmu, idealnie nadaje się do ... podlewania domowych roślin Smiley dzięki temu piekę zawsze dwie pieczenie na jednym ogniu (podmiana wody w akwa i podlewanie roślin domowych) i sprawia mi to przyjemność Smiley
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2010, 12:02:30 wysłane przez mouzes » Zapisane

240 litrów
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #82 : Maj 31, 2010, 12:25:53 »

I co jeszcze chciałbyś dodać do 8 welonów w 250 l jeszcze przy dodatkowych rybach które z welonami żyć nie powinny??
Najpierw zredukuj liczbe welonów do dwóch szt i potem myśl nad dołożeniem co do dennej obsady świetnie nadają się kiryśniki czarnoplame...

mouzes
Nowy
*

« Odpowiedz #83 : Maj 31, 2010, 14:00:30 »

Wszelkie poradniki jak i własne moje doświadczenie mówią że robię dobrze.

W przypadku małego zbiornika wiem że nie można trzymać jednego welona w mniej jak 40 litrach, w przypadku zbiorników powyżej 120 litrów na jednego welona przypadać może 30 litrów powierzchni zbiornika. U mnie jedna sztuka ma około 40 litrów sama dla siebie więc tutaj wiem że jest OK (co widzę również po zachowaniu i długowieczności moich ryb, jak i po ich rozmiarach i regularnie odbywanym tarle)

Dziękuję za radę odnośnie kiryśników, czy jesteś w stanie napisać o nich coś więcej?

240 litrów
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #84 : Maj 31, 2010, 14:47:29 »

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kiry%C5%9Bnik_czarnoplamy

Ja jestem jednak zdania że do prawidłowego rozwoju tej ryby potrzebne jest oki 100 l na szt... mimo wszystko welonki potrafią dorosnąć do dużych rozmiarów choć nie wiem jakie odmiany trzymasz ty

mouzes
Nowy
*

« Odpowiedz #85 : Czerwiec 01, 2010, 03:17:59 »

ok dzięki

pytanie dodatkowe: czy welon widzi czerwone światło ?

240 litrów
kasias
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #86 : Sierpień 22, 2010, 13:12:07 »

Welonów i innych ras zlotej rybki nie powinno trzymać się w kulach.Najwięcej może wytrzymać tam 2lata.A co do welona to najwiękrzy mial 37cm

...ŻADNYCH ryb nie powinno się trzymać w kuli...

W Niemczech nie kupisz nigdzie akwarium - kuli bo sa zakazane i zabronione, uwazane jest, ze trzymanie ryb w kuli to znecanie sie nad nimi. Moze czas zrobic cos z tym w Polsce?!

Doti-b
Nowy
*

« Odpowiedz #87 : Grudzień 08, 2010, 08:18:29 »

Osoby, które mają welony w małych akwariach nie powinny się wypowiadać na temat samopoczucia ryby. Ja trzymam swoje welony w prawie 130 l. i WIDZĘ  różnice w ich zachowaniu na takie przestrzeni a na przestrzeni 60 czy 50l. CO więcej w małym akwa ani razu nie doszło do tarła a teraz dochodzi o dziwo bardzo często. Co do świnienia - moim zdaniem każdy prawdziwy akwarysta stawia sobie wyzwania. Wiele osób na tym forum bardziej doświadczonych od mojej osoby przy moich początkach uświadomiło mnie <za co dziękuję>, że bardzo ważna przy akwarium jest systematyczność. Jeśli czyścisz akwarium regularnie to nie masz się czym  przejmować. A co do przemiany materii u tych ryb... warto zwrócić uwagę na to, że dosyć często ludzie karmią je, karmą nie przeznaczą dla nich... przy użyciu odpowiedniej karmy widać bardzo dużą różnicę. Tak samo jak ja staram się nie wypowiadać gdy ktoś pyta dokładnie o ryby, których ja nie mam, tak niech inni nie wypowiadają się na temat welonów jeśli ich nie hodują< może to zaowocować złymi skutkami w hodowli ryb nie U WAS lecz u innych osób, którym radzicie>.Pozdrawiam serdecznie Wink

Zgadzam się z Tobą w 100% i widzę ze faktycznie masz pojęcie na temat tych ryb z własnego doświadczenia, więc chciałam zapytać czy wiesz może jakie inne gatunki ryb można trzymać razem z welonkami. Posiadam perłouskę i teleskopa w akwa 200l oraz 2 krewetki amano:).Zastanawiałam się nad kardynałkami chińskimi biorąc pod uwagę niską temperaturę i spokojne usposobienie tych ryb ale nie są zbyt barwnym gatunkiem. Z góry dziękuje i pozdrawiam

Pozdrawiam
Dorota.
chenchen2
Nowy
*

« Odpowiedz #88 : Marzec 18, 2011, 07:04:04 »

kula czy akwarium Huh jezeli akwarium to ile litrów Huh
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2011, 11:04:57 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #89 : Marzec 18, 2011, 15:02:17 »

Wystarczy poczytać a nie odkopywać stary wątek.
Wiadomo, że wszystko tylko nie kula. Było mnóstwo wątków o tej tematyce.
Dla welonek min. 200l.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8
  Drukuj  

Skocz do: