pawluk107
Zainteresowany
|
|
« : Luty 19, 2009, 15:33:25 » |
|
Witam! otóż mam taki problem: hodowałam welonki od roku i wszystko było ok. ponieważ jedna z welonek zdechła postanowiłam, że dokupie jakieś inne rybki. Wybrałam minory. Pani w sklepie powiedziała mi, że mogą one być razem z welonkami. Dodam też że zakupiłam od razu małą welonke teleskopke. Po jednym dniu zauważyłam, ze welonki mają poszarpane ogony, a w następnych dniach inne płetwy. Narazie odłowiłam minory od innego akwa, ale ono jest bez filtra i grzałki oraz jest bardzo małe, więc nie mogę ich tam trzymać. Co mam zrobić z minorami? oddać je do sklepu? czy one po pewnym czasie przestaną obgryzać welonki? strasznie szkoda mi welonek, bo miały piękne ogony a teraz wyglądają okropnie. Proszę Was o pomoc. Z góry dziękuję.
I jesli macie jakieś pomysły na lepszych towarzyszy dla welonek to piszcie.
Czy bojownik może żyć z welonami?
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2009, 15:37:44 wysłane przez pawluk107 »
|
|
4 x minor 3 x bystrzyk czerwony
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny
Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
|
« Odpowiedz #1 : Luty 19, 2009, 15:42:20 » |
|
Nie, minory nie przestana obgryzac welonów bo to leży w ich naturze, po drugie do welonow nie daje sie zadnych innych ryb gdyz welony wola wode chlodniejsza, a po drugie bardzo brudza wode czego wiekszosc ryb nie lubi, takze welony hoduje sie w akwariach jednogatunkowych, jedynie mozna pomieszac odmiany welonow, oczywiscie przy dostatecznej wielkosci zbiornika
|
|
|
|
8317910
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #2 : Luty 19, 2009, 15:52:06 » |
|
jedna z welonek nie ma czegoś takiego jak welonka jest tylko welon a jeśli już to welonek ten gatunek to rodzaj męski welony można trzymać tylko z rybami zimnolubnymi np. z przylgą chińską minor jest ciepłolubny poza tym ile litrów ma akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
pawluk107
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #3 : Luty 19, 2009, 16:03:58 » |
|
aha. dzięki za pomoc. minory muszę oddać do sklepu. bo welony nie mogą mieć wiecznie obgryzanych ogonów.
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #4 : Luty 19, 2009, 16:06:15 » |
|
a ile litrów ma akwarium?!
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 19, 2009, 16:11:13 » |
|
jedna z welonek nie ma czegoś takiego jak welonka jest tylko welon a jeśli już to welonek ten gatunek to rodzaj męski niewazne jak ktos pisze wiadomo o co chodzi, a odpowiedz juz byla wiec nie rozumiem po co powtarzasz moje słowa.. ilosc postow nie swiadczy o wiedzy jaka sie posiada, ani takze za ilosc postow nie ma nagród
|
|
|
|
8317910
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 19, 2009, 20:33:46 » |
|
jedna z welonek nie ma czegoś takiego jak welonka jest tylko welon a jeśli już to welonek ten gatunek to rodzaj męski niewazne jak ktos pisze wiadomo o co chodzi, a odpowiedz juz byla wiec nie rozumiem po co powtarzasz moje słowa.. ilosc postow nie swiadczy o wiedzy jaka sie posiada, ani takze za ilosc postow nie ma nagród jakoś nie widze w twoim poście wiadomości o przyldze chińskiej.
|
|
|
|
|
|
|
PASZCZAKOV
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 20, 2009, 12:50:46 » |
|
jakie najlepiej podłoże dla welonów? wiem że rośliny tylko grubolistne, a filtr wewnętrzny wystarczy czy trzeba zewnętrzny?
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #8 : Luty 20, 2009, 21:33:24 » |
|
dla welonow najlepiej drobne podloze by bylo, bo lubia "kopac" w dnie, ale jak bedzie drobne to nie nadazysz sprzatac i ciagle bedzie syf, po prostu zwykly, standardowy zwirek i styka. Jezeli chodzi o filtr to nie wazne jaki, zewnetrzny czy wewnetrzny, najwazniejsze jest to by byl bardzo wydajny
|
|
|
|
8317910
|
|
|
pawluk107
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 21, 2009, 13:15:52 » |
|
ja dla swoich welonów mam drobny żwirek a na to wysypany grubszy. Welony zadowolone, a do tego podłoże ma fajny wygląd
|
|
|
|
|
|
|
|