Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne stwożonka  (Przeczytany 2882 razy)
owieca
Zainteresowany
**

This is Gangsta Rap motherfuckers

« : Luty 21, 2009, 11:15:47 »

Cześc.. Dawno mnie tu nie było, ale mam pytanie. Ostatnio w moim krewetkarium pojawiły się dziwne robaczki. Zauważyłem je dzisiaj rano. Mają długość koło 3 mm. są całe białe, średnio ruchliwe z tego co zauważyłem. Jest pełno na szybie akwarium i nie wygląda to dość atrakcyjnie. Co to jest? I jak mam się tego pozbyć?! POMOCY!!

luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 21, 2009, 11:19:23 »

EEEEee ... wypławki ? stułbie ? yyyy może fotkę daj

owieca
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 21, 2009, 11:21:33 »

Stułbia to nie jest na 100%.  To wygląda raczej jak biały robaczek który pełza po szybie. Fotek nie mam. Ale może coś wykombinuje

Niestety zdjęć nie będzie.. Aparat nie może tego czegoś uchwycić
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2009, 12:28:59 wysłane przez owieca » Zapisane

patryk1708
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 21, 2009, 17:06:00 »

To są ślimaki, te co tu: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=21864.0.
Też je mam, zapewne są jakby w takiej otoczce? Walczę już nimi od dawna, ale można się ich pozbyć bo rozmnażają się dopiero gdy osiągną takie rozmiary jak na moich zdjęciach. Tylko nie wiem co to za ślimaki Huh

jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 21, 2009, 17:31:37 »

z twojego opisu wygląda na wypławki

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
owieca
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 21, 2009, 19:49:39 »

Jak się tych wypławek pozbyć?! Słabo to wygląda. A co do ślimaków to ich raczej się nie pozbędziesz.. Możesz tylko ograniczyć ich liczbę.

patryk1708
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 21, 2009, 19:54:50 »

A co do ślimaków to ich raczej się nie pozbędziesz.. Możesz tylko ograniczyć ich liczbę.

Akwarium ma 25l i jest słabo zarośnięte, więc z pewnością zauważę te duże a tylko one się rozmnażają. Kiedyś w końcu je wyłapię.

pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Luty 22, 2009, 02:08:36 »

To nie koniecznie muszą być wypławki. Często pojawia się coś co wszyscy po prostu nazywają nicieniami. Jest niegroźne, pojawia się z nikąd i tak samo niespodziewanie zwykle znika. Ktoś nawet takiego białego małego nieproszonego gościa wrzucił pod mikroskop i w tamtym przypadku okazało się, że to jakiś orzęsek który żywi się pierwotniakami i służy do sprawdzania jakości wody.
No ale jeżeli to wypławki ... poszukaj czegoś o kwasku cytrynowym lub bardziej drastycznie, siarczanie miedzi. W tym drugim wypadku będą straty w roślinach.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Luty 22, 2009, 22:03:19 »

sprawdź w tym wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=10624.0

może dopasujesz swoje "robaczki" to zdjęć tam zamieszczonych.

Ail
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 19, 2009, 08:43:54 »

odświeżę trochę wątek, bo ja dzisiaj znalazłam też te małe robaczki u siebie, siarczan miedzi odpada, bo to krewetkarium i one nie mogą mieć styczności z tym związkiem. Jak sie tego cholerstwa pozbyć? o co chodzi z tym kwaskiem cytrynowym i czy to nie zaszkodzi krewetkom?

112L - roślinne
25L - krewetkarium
zbysss123
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 24, 2009, 18:57:19 »

czy to wygląda tak??
to na bank skoczoogonki
przynajmniej tak mi sie wydaje  Smiley
tomasz_tbg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 27, 2009, 07:25:15 »

A co do ślimaków to ich raczej się nie pozbędziesz.. Możesz tylko ograniczyć ich liczbę.

Akwarium ma 25l i jest słabo zarośnięte, więc z pewnością zauważę te duże a tylko one się rozmnażają. Kiedyś w końcu je wyłapię.

Chyba kolego nie miałeś ślimaków w akwaium Afro ja mam ich pełno, czasem te stare przerobię i kilka młodych na pokarm dla ryb, myślę przez tydzien ze to juz konie, a tu znowu jakieś się kręcą, to jest jak plaga, ale to nie temat o tępieniu ślimaków więc z nimi koniec ;]

P.S. przepraszam za dwie odpowiedzi koło siebie, niech admin usunie tą poprzednią
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2009, 07:26:57 wysłane przez tomasz_tbg » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: