Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak umocnić regał ?  (Przeczytany 1793 razy)
tutusik
Nowy
*

« : Luty 21, 2009, 12:00:41 »

chcę kupić taki regał nośność 80kg
http://allegro.pl/item560553614_regal_metalowy_nosnosc_80kg_nowy_90zl.html

chcialbym postawic 2 akwaria 40x25x25 na każdej półce ( czyli ma byc 6 zbiorników )
Ich waga to pewnie kolo 70kg ( 25lx2 + podloze + roslinki , korzonki )
tylko boje sie ze nie wytrzyma ( niby tam podaja 80kg ale wole byc pewny ). Jak można to umocnić ?
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2009, 12:09:54 wysłane przez tutusik » Zapisane
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 21, 2009, 12:05:14 »

Pomijajac nośność to ja bym nie postawił akwarium na takim czymś .... nie wygląda za solidnie i stabilnie.

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #2 : Luty 21, 2009, 16:02:52 »

Po dwa akwaria na regał. Licząc 25*1,5 = 37,5 kg na każde akwarium. To będzie odrobinę mniej niż 80 kg na każdej półce.
Zakotwiczyć jeszcze w ścianie i powinno wytrzymać.
Ale czy półka się nie wygnie?
Obawiam się, że nie jest dostosowany regał i będzie się wyginał.
Możliwe wygięcie szyby to 1/500 długości, czyli 40 cm/500 = 0,8 mm. Sporo, tym bardziej, że najbardziej wygina się na środku, a masz dwa małe akwaria, może jednak. Bez przetestowania nie da się tego sprawdzić.
Gdybyś się jednak uparł, to zawsze można zwrócić do 10 dni od zakupu. Obciążyć w środku 80 kg, zmierzyć odchylenie od poziomu, gdy wyjdzie więcej, to odesłać. A może sprzedawca zrobi test?
sitekplock
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 21, 2009, 16:07:57 »

dzieki  i juz mowie o co mi chodzi mam do zadysponowania takie miejsce na akwa planuje tu wstawic 112l lub 126 prosze o porady jak to wszystko polaczyc zeby gralo. mam na mysli co podlozyc pod akwa no wiadomo jakas mata czy styropian, ale myslalem zeby jeszcze jakis blat dac. chodzi mi o to zeby komoda nie ucierpiala stoi na 6 nogach ale wiecie te akwa troche bedzie wazyc. i zeby mi sie z niej lodka nie zrobila ? dziekuje za wszystkie rady.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a6ad8a21421d9c16.html
gawron.1983
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 21, 2009, 16:41:06 »

tutusik, robie takie egały na codzień, one wytrzymują 80 kg, ale wtedy sie uginają-normalnie nikomu to nie przeszkadza.
ale pod akw odpada
tutusik
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 21, 2009, 17:34:28 »

jaka nosnosc mniej wiecej wybrac ? na te 2 akwaria ? zeby pozniej sie nie wygiely regaliki:>

znacie ceny regałow w castoramie , praktikerze albo leroy merlin ?
ile mniej wiecej kosztuja regaly na powiedzmy nosnosc 150kg?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #6 : Luty 21, 2009, 19:56:43 »

tutusik> Nie kwestia w nośności, tylko w półce. Dwa długie elementy podtrzymujące uginają się i już i nic na to nie poradzisz. Chyba, że każesz odpowiednio mocniejsze wykonać, ale to już praca na zamówienie.

sitekplock> Rozumiem, że są dwie pionowe płyty w środku, razem z bocznymi cztery. Niektórzy dają z tyłu dodatkową płytę, zamiast sklejki i całość wytrzymuje.
sitekplock
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Luty 21, 2009, 20:08:52 »

muchomorek> tak w srodku dwie pionowe na poczatku i na koncu jak sie szuflada gorna zaczyna i konczy no i szczytowe 2.  ale plecy sa z dykty ale to nie istotne myslalem zeby dac blatciut wiekszy niz podstawa akwa no i styropian. tylko kur..a zeby nie bylo niespodzianki bo sasiadka zapuka z dolu Cheesy ze sie na leb leje Tongue
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: