Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Hailea 700, jaki filtr w zamian  (Przeczytany 1166 razy)
strix
Nowy
*

« : Luty 21, 2009, 20:38:03 »

Witam mam zbiornik 112 litrów, a w nim filtr wewnętrzny hailea 700, który powoduje taki ruch wody że... słów brak.
Muszę go koniecznie wymienić bo na dokładkę głośny jest, żresztą ma raczej wady niż zalety.
Moje wybory sa takie kubełek Fulval 105 lub 205. Który lepszy do tego akwarium? W zbiorniku maja pływać neony w liczbie cn. 15 sztuk, 3-5 prętników karłowatych, otoski lub zbrojniki niebieskie może ze 3, może 4 mieczyki oraz 4-5 kirysków.
Czy te filtry nie spowodują takiego samego zamieszania jak nieszczęsna hailea, bo jak ostatnio kupiłem wgłębkę to rozwaloiło ją po zbiorniku w momencie - i to w całej objętości.
Te kubełki to albo już albo przyszłość tzn 2-3 miesiące, a teraz jakiś inny wewnętrzny może eheim z seri pick up, albo coś innego. Może ktoś doradzi?

Pozdrawiam Paweł
gg 3750091
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 21, 2009, 21:02:20 »

witam,
ja miałem identyczny filtr w tej wielkości akwa jak Ty - polecam Ci rozwiercić (powiększyć) dziury w deszczowni i ustawić jej wylot na szybę baniaka oczywiście deszczownia zanurzona pod wodą tak np 5 cm. Miałem tak u siebie i powodowało to powolny ruch tafli wody, nie było tak zwanej "pralki" a i filtr był chodził cicho -akwa mam w pokoju gdzie śpie a filtr chodził oczywiście 24h na dobę, pokombinuj ja po takim ustawieniu byłem zadowolony z niego. Obecnie mam kubeł tetry EX 700.
pozdrawiam

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
strix
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 22, 2009, 09:19:47 »

Dzięki, spróbuję.
A w kwestii kubełków, który lepszy do tego zbiornika fulval 105 czy 205?

Pozdrawiam Paweł
gg 3750091
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 22, 2009, 18:28:18 »

co do modelu to miałem analogiczną sytuację przy wyborze filtra tetra - ex 600 był chyba od 60l do 100l a ex 700 od 100l do 250l. Różnica w cenie była niewielka więc wziąłem model większy bo mam jakiś zapas i w razie bym zwiększył litraż to też mi pociągnie. Poczytaj jeszcze na forum zerknij może w dziale "nasze akwaria" jaki inni mają sprzęt w takich banikach.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
strix
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 04, 2009, 18:30:41 »

No więc stało się dziś zastartował Fulval 105 udało się znalkeźć na allegro za 150 zł, więc wybór był raczej prosty. Jak na razie popracują oba przez parę dni, a potem wywale tego hailea, który w miedzyczasie zmienił się nie do poznania, a mianowicie przepływ tak zmalał ze praktycznie z deszczowni sirczy leniwie jeszcze dwa dni i może by stanął  Wink. a z tego Fulvala ja jestem jak na razie bardzo zadowolony, montaż prosty, każdy analfabeta techniczny by sobie poradził. A jak się będzie sprawował to napiszę za parę dni.

Pozdrawiam Paweł
gg 3750091
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: