magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
|
|
« : Luty 23, 2009, 20:05:18 » |
|
luty 2009pierwsze akwarium 54l - już go nie ma - było duuuuużo błędówpierwsze krewetkarium 45l- już go nie ma - troszkę mniej błędów - teraz w tym akwarium mam samice gupika i ampularieaktualizacja marzec 2010Akwarium 72l, 60x40x30 cm Sprzęt: Oświetlenie 15W Sylvania GRO-LUX Filtr Aqua Clear 20 grzałka Atman 100W Podłoże: Piasek Dekoracje: Korzenie Flora: zdrojek wodny, mech jawajski, X-mas moss Fauna: krewetki Red Cherry (ok. 200 szt.) + 5 samców gupika TOWARZYSKIElipiec 2009aktualizacja marzec 2010przeniosłam ampularie, zmieniłam roślinki, dokupiłam neonki i jarzeńce (a skalary je wytłukły ) Akwarium 250l, wymiary 100x50x50cm Sprzęt: Oświetlenie 30W Sylvania GRO-LUX x2, 30W Sylvania Aquastar, dwie żarówki energooszczędne o mocy 120W + pokrywa DIY (będzie zmodyfikowana) Filtr JBL e900 z deszczownią Podłoże: Żwirek rzeczny 2mm Dekoracje: Korzeń Flora: żabienica - Echinodorus "Kleiner Bar" nurzaniec olbrzymi - Vallisneria americana "gigantea" kryptokoryna - Cryptocoryne aponogetifolia amazonka - (?) Fauna [szt.]: 2 - skalar ok. 15 - neon Innesa ok. 30 - razbora klinowa 3 - kirysek spiżowy 5 - glonojad 5 - zwinnik jarzeniec i jeden neon czerwony (przypadkiem kupiony jako neon Innesa)
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2010, 17:14:36 wysłane przez magda78 »
|
|
250l towarzyskie 60l krewetki RC
|
|
|
Mutari28
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1 : Luty 23, 2009, 20:16:33 » |
|
Jak na pierwsze akwarium to ładne. Tylko skalary nie na ten litraż. Masz dwie rośliny, które zaraz ci zgniją (ta czerwona na środku i ta zaraz z jej lewej). To nie są rośliny akwariowe, wywal je. Opisałaś byś bardziej co masz w baniaku, jakie podłoże itd. wg regulaminu. I mogłabyś jeszcze dać możliwość powiekszenia fotki, żeby lepiej można było obejżeć, co tam jeszcze masz.
|
|
|
|
|
|
|
aaa
Stały użytkownik
(^^,)
|
|
« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2009, 20:19:44 » |
|
skalary - nie ten litraż, glonijad to samo, dla karasia za ciepło + ten litraż, roślinki - to jasno zielone to nie jest roślina akwariowa ta bordowa chyba tez nie widok ogólny - całkiem, całkiem. Jak juz spreparujesz korzeń powinno być ciekawie edit - mutari mnie wyprzedzil
|
|
|
|
Wróciłam! Haaa! 200l! xdd
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2009, 20:25:16 » |
|
obsada 2 skalary(podobają się mojemu mężowi), 2 żałobniczki, glonojad, kirysek, złota rybka( moja córcia się uparła że ma być), 5 danio, 13 neonek, 2 gupiki, 4 ślimaki ampularia jak się podobają mężowi to niech z łaski swojej kupi akwiarium dla nich odpowiednie[minimum 200l] a nie męczy ryby!!! żałobniczka ryba stadna,na glonojada za małe akwarium,złota rybka zupełnie tu nie pasuje raz że ma inne wymagania co do temperatury wody dwa że masz dla niej za małe akwarium a trzy ma strasznie szybką przemianę materii a że je dużo to podtruwa inne ryby swoimi odchodami(to proponuje wytłumaczyć córci że ta ryba się tam męczy, jak nie zrozumie to trudno to jest zywe stworzenie a nie zabawka i jak się decydujesz na kupienie zwierzaka to zapewnij mu odpowiednie warunki do życia!!)
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2009, 20:34:29 » |
|
Bardzo ładne akwarium,ma swój klimacik.Zamiast tych dracen włóż ładny korzeń i obsadź go mchem,albo microsium :)Obsada oczywiście do korekty,tak jak piszą Ci inni. Nie jestem pewny,ale przydałoby się więcej żwirku.Warstwa powinna być z przodu z 4-5cm,a z tyłu ok.8cm,u ciebie jest chyba mniej.Duży plus za ukrycie osprzętu. Jak na początek jest super ,masz smykałkę do tego
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2009, 20:38:39 wysłane przez mario27-28 »
|
|
|
|
|
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2009, 21:11:52 » |
|
dzięki za Wasze rady i uwagi dla złotej rybki będzie inne akwarium (oczywiście z całym sprzętem i roślinkami - żeby Mała nie płakała ) skalary oddam w dobre ręce (mąż może płakać ), resztę w/g wskazówek również oddam czekam na testy do badania parametrów wody, powinny przyjść niedługo Mutari28 - niestety nie potrafię wstawić zdjęcia z możliwością powiększenia - ale popytam jak to zrobić i wstawię
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2009, 21:28:45 wysłane przez magda78 »
|
|
|
|
|
aaa
Stały użytkownik
(^^,)
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2009, 21:21:08 » |
|
dla złotej rybki będzie inne akwarium (oczywiście z całym sprzętem i roślinkami - żeby Mała nie płakała )
A jakiej wielkości? [zboczenie zawodowe ;p]
|
|
|
|
|
|
|
Mutari28
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 23, 2009, 21:37:24 » |
|
Mutari28 - niestety nie potrafię wstawić zdjęcia z możliwością powiększenia - ale popytam jak to zrobić i wstawię
Wchodzisz na fotosik.pl i tam się rejestrujesz. Nic prostrzego.
|
|
|
|
|
|
|
izago1
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Luty 24, 2009, 08:43:10 » |
|
Tak to juz jest w dzisiejszych czasach, ze dzieci rzadza w domu i maja co chca Czesto jak jestem w sklepie akwarystycznym , widze rodziny kupujace rybki, dziecko moze sobie wybrac co chce , a rodzice nie przejmuja sie jaki bedzie dalszy los rybki!! a co gorsze jak jedna zdechnie, to leca po druga nie wnikajac jaka moze byc przyczyna............ Poza tym akwarium ladne i zadbane. Pozdrawiam
|
|
|
|
54l 6xneon czerwony 3xgupik endlera 5xotosek 5xkirysek pando podobny 2+1 pielegniczka ramirezi
|
|
|
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 24, 2009, 11:35:30 » |
|
Tak to juz jest w dzisiejszych czasach, ze dzieci rzadza w domu i maja co chca Czesto jak jestem w sklepie akwarystycznym , widze rodziny kupujace rybki, dziecko moze sobie wybrac co chce , a rodzice nie przejmuja sie jaki bedzie dalszy los rybki!! a co gorsze jak jedna zdechnie, to leca po druga nie wnikajac jaka moze byc przyczyna............ uwież mi, że czasami serce mi mięknie i kupuję rybkę, która podoba się Małej, ale jest coraz starsza i coraz więcej rozumie A dla złotej rybki czy wystarczy akwarium 10l czy lepiej większe? (oczywiście nie kula )
|
|
|
|
|
|
|
aaa
Stały użytkownik
(^^,)
|
|
« Odpowiedz #10 : Luty 24, 2009, 11:37:31 » |
|
dla jednego karasia conajmniej 50l
|
|
|
|
|
|
|
Mutari28
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #11 : Luty 24, 2009, 12:48:45 » |
|
Musisz magda78 poczytać trochę o tych rybkach. Zobacz jakie mają wymagania co do wody i temp. Po tym możesz oddać niektóre i zostawić te które mogą być razem.
|
|
|
|
|
|
|
ryba243
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Luty 24, 2009, 15:07:03 » |
|
bardzo ładne akwa tylko obsada do zmiany jak juz pisali wczesniej
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #13 : Luty 24, 2009, 18:58:29 » |
|
A dla złotej rybki czy wystarczy akwarium 10l czy lepiej większe? 10l? w tym to nawet krewetek nie powinno się trzymać a co dopiero złotą rybke dla jednego welona minimum 70l.
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #14 : Luty 24, 2009, 19:11:11 » |
|
Welony to ryby towarzyskie, a do tego rosną bardzo (!) duże. Nie może być jeden i nie może być 10l akwarium. Minimum 112l dla 3 sztuk, ale najlepiej jak największe, grzałka nie jest konieczna. Jeżeli nie możesz zapewnić mu takich warunków to oddaj welonka.
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|