Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 72l 60x30x40  (Przeczytany 1194 razy)
espre
Nowy
*

« : Luty 25, 2009, 22:46:29 »

pretnik karlowaty x1 (niekoniecznie)
pielegniczka ramireza x4
proporczykowiec z kap lopez x2-4
drobnoustek beckford x6-7

czy to bedzie za duzo? czego odjac - czego dodac, a z czego w ogole zrezygnowac?

akwarium jeszcze nie ma, a bedzie:

-72l 60x30x40
-ciemny żwir (zarny, moze troche brazowego) i ciemne tlo
-kryjowki i dosc geste krzaczory wokol nich  :p
-filtr wewnetrzny z wkladem weglowym i deszczownica (380l/h), grzalka 100w (ewentualnie mam jeszcze drugi filtr z trubina, ktory robil niestety babelki.. ale bez babelkow moglby ladnie napedzac wode).
-oswietlenie - 1x15w (pewnie za slabe) + nocne LED UV
- starter bakteryjny :>

K-21
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 25, 2009, 23:12:02 »

nie mam za duzego doswiadczenia ale troche te forum przezuciłem i
pretnik powinien byc w haremie 1+2
ramirezki na rybke powinien przypdakac rewir o sr30cm bo moga sie pokłocic miedzy soba i kazda powinna miec kryjowke nie wiem czy 4 szt to nie za duzo
o reszcie sie nie wypowiem bo nie znam
espre
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 26, 2009, 01:02:02 »

jesli  pretnik nie moze byc sam, to wtedy zrezygnuje, bo te male bydle, to sie wredne robi jak przystepuje do tarla
przerabialem juz cos podobnego kiedys dawno, dawno z wielkopletwem.
niby fajnie, bo te mlode to wykarmilem nawet, ale teraz nie mam oddzielnego szkla na kotnik

a co do ramirezek to mnie zmartwiles, bo chialbym je miec. 2 sztuki to chyba za malo, bo to ma byc stadne zwierze podobno.. myslalem ze 4 (lub nawet 6) na prawie-stado to mogloby jakos ujsc- a jakby sie polaczyly w pary, to w sam raz by bylo...

no, ale nie wiem- akwarium dawno mialem- nie znam sie - wiec poczekam na kolejne porady Smiley

K-21
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 26, 2009, 10:25:57 »

ja tez zakladam podobne akwarium tu fajny artykuł o ramirezkach http://info.biotopy.pl/artykuły/Pielęgniczka_Ramireza a co do obsady to znalazłem taka z ramirezkami  proponowana do baniaczka okolo 60 litrów a wiec :
*parka ramirezek
*10 neonków innesa
*5 otosek albo kirysek panda
* krewetki red cherry (dla nich musza byc kryjówki bo czytałem ze ramirezki moga je poganiac a i zjesc czasami)
zybi
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 26, 2009, 10:49:30 »

Jeśli wyżej wymieniony link Ci nie działa to spróbuj ten http://info.biotopy.pl/artyku%C5%82y/Piel%C4%99gniczka_Ramireza
Powodzenia  Smiley
espre
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 26, 2009, 11:26:24 »

dzieki   Grin

edit:

no wiec z artykulu jasno wynika ze moge zostac tylko przy jednej parce

ale moze byc problem ze zwirem.. wie moze ktos gdzie mozna dostac (najlepiej wysylkowo) ciemny zwir, ktory nie bedzie kaleczyl? bo to co jest na ogol w sklepach, to nawet sami sprzedawcy nie polecaja..

btw zmieniony sklad wygladal by teraz chyba jakos tak:

2 ramirezy
moze jakies krewetki
6-7 (lub wiecej jesli bez krewetek) drobnoustkow beckforda (nie beda za zywe dla ramirez?)
2-4 proporczykowce z kap lopez (nadal czekam na Wasze sugestie)
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2009, 11:44:42 wysłane przez espre » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: