Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Czy trzeba dezynfekować?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy trzeba dezynfekować?  (Przeczytany 1577 razy)
murena
Zainteresowany
**

« : Październik 05, 2004, 20:28:04 »

Dotąd nie stosowałam w akwarium preparatów chemicznych, za wyjątkiem jednego, który usunął zmętnienie wody. Czy powinnam profilaktycznie stosować jakieś łagodne środki do dezynfekcji wody? Pytam na wszelki wypadek. Uzywam dobrej wody źródlanej, bo nie ufam tej wodociągowej. Wcześniej hodowałam ryby jeszcze w latach szkolnych, kiedy wszystko było dość prymitywne. Teraz wróciłam do dawnego hobby i dopiero odkrywam różne nowości w akwarystyce. Co mi radzicie?
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 05, 2004, 21:08:29 »

Moim zdaniem dezynfekcję stosuje się tylko podczas tarła niektórych ryb.

Normalnie zależy nam na kulturach pożytecznych bakterii.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Meter
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 26, 2005, 19:44:29 »

Witajcie niechcialem zakładać nowego tenatu więc w tym sie wpisze ale do rzeczy bo mam takie pytanko bo używam do odkazania akwa tarliskowego akryflawine i nie wiem czy jest to najlepszy odkazacz czy moze lepszy byłby MFC poradzcie mi...

malawi interesuja mnie rybki i ogolne ten biotop jak mozecie to piszcie
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 26, 2005, 19:55:36 »

najlepsza będzie zdecydowanie Abioseptyna (też tropical) jest środkiem specjalnie do tego celu. wielu ludzi odkaża ichtiosanem ale jest on groźny dla narybku - może powodować póżniejszą bezpłodnośći rakowatość

112,25
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: