Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wyposażenie akwarium 25l  (Przeczytany 5044 razy)
woda i ryby
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Luty 28, 2009, 22:19:36 »

też nie
ale możesz kupic same samce i nie będzie problemu

Cos mi sie wydaje ze mala sprzecznosc wypowiedzi  Wink
Bojek moze byc z gupikami w 25 L (z malymi wyjatkami, jesli sie trafi na bardzo agresywnego)

ale pawie oczka nie moga byc z bojownikiem, bo je podjada.

To tez nie konicznie prawda, owszem trafia sie czasem urwis bojek i wtedy moze byc problem - ale ryby tak jak i ludzie maja rozne charaktery
Mam i gupiki endlera i pawie oczka i bojka ktory byl od poczatku - nigdy nie bylo problemow i nawet jak poszukasz na innych forach to trafisz na bardzo nieliczne wypadki agresji bojka z gupikiem
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Luty 28, 2009, 22:26:19 »

cytujesz moje dwie odpowiedzi na różne pytania...
IMO nie powinien być
Twoim zdaniem może i OK
ja nikogo nie zmuszam tak?

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
renegat
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Luty 28, 2009, 22:34:47 »

To jaki przelicznik  na obsade zbiornika powinienem stosować?
Tak sobie myślałem 1+2gupiki i bojownik który bedzie miał żywy pokarm(młode gupiki).Może to troche brutalne ale wszędzie pisza że żywy pokarm najzdrowszy.
Bojownik da rade zjeść dorosłego gupika?
A co z pytaniami które zadałem na początku?Może ktoś wypowie sie na temat filtru bo to szczególnie mnie ciekawi.Ewentualnie jaki inny bedzie dobry?
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Luty 28, 2009, 22:38:47 »

dorosłego nie zje, ale jeśli będzie agresywny może je męczyć
co do filtra zobacz co polscy producenci oferują - tanie, dobre, z długą gwarancją i z częściami nie ma problemów
AquaSzut i AquaEl

renegat
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Marzec 01, 2009, 00:25:17 »

To co mam wybrać?Co proponujecie?
marcinl a ty co poleciłbyś do takiego akwarium? Może jakiś konkretny model byłby odpowiedni
Jestem juz zupełnie zdezorientowany jeżeli chodzi o filtry tyle tego jest
woda i ryby
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Marzec 01, 2009, 00:45:20 »

W wypadku doboru filtra odpowiedzi beda bardzo subiektywne, watpliwe by akwarysta mial doczynienia z wieloma filtrami osobicie. Kazdy bedzie Ci radzil taki z jakim mial stycznosc sam i byl z niego zadowolony i bedziesz mial tyle propozycji co odpowiadajacych  Grin Wystarczy wiec jesli zainteresujesz sie firma najbardziej polecana (dolacze tu do wypowiedzi marcinl i tez pochwale AquaSzut i AquaEl), a moc dobierzesz do wlasnych potrzeb i mozliwosci portwela. Jedno co moge w tym wypadku doradzic - lepiej kupowac o wiekszej mocy (zawsze mozna zmniejszyc - jest regulacja), w przypadku za malego nowy wydatek.
Nie ma takich przelicznikow centymetry ryby na litry wody !
renegat
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Marzec 01, 2009, 19:10:35 »

No dobra idąc za radą wybrałem AqaEl Fan Mini. Mam nadzie je że będzie dobry.
Mam jescze pytanie odnośnie podłoża i roślin. Jaka powinna byc grubość podłoża i z czego byłoby najlepsze? Piasek? Żwir? Jakiej granulacji jest najlepsze? Jednowarstwowe czy kilku?
Jeżeli chodzi o rośliny to myślałem o moczarce, wgłębce, kabombie, nurzeńcu srubowym i ....takiej kulce Wink to chyba jakieś glony w tej chwili zapomniałem nazwy. Czy nie bedzie tego za dużo? A może są jakieś przeciwskazania? Jakiego oświetlenia potrzebują te rośliny tzn ile wat potrzebne będzie w tym zbiorniku?

Wiele razy spotkałem sie z przelicznikiem 1l wody na 1cm bierzący ryby w przypadku akwarium ciepłowodnego i 5l wody na 1cm ryby w zimnowodnym. Jeżeli ten przelicznik jest błedny dlaczego jest tak często wymieniany? Jaki jest ten właściwy?
woda i ryby
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Marzec 01, 2009, 20:34:46 »

Zapewne chodzi Ci o galezatke
Podloza tez Ci nikt za bardzo nie doradzi - musisz zdecydowac sam czy ma to byc na bazie ziemi czy ktores z firmowych ADA lub Filtus. Czy bedzie to tylko zwir jak najdrobniejszy, a moze tez piasek. Jedynie moge Ci napisac ze wysokosc podloza to min z przodu 4 do 5 cm i tyl min 8 cm.
A jesli chodzi o ten przelicznik to w necie sa pisane rozne rzeczy niekoniecznie zgodne z prawda.
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Marzec 01, 2009, 21:29:58 »

podłoże wierzch najlepiej zwirek kwarcowy 2-4mm

renegat
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Marzec 01, 2009, 22:29:48 »

Ziemia do akwarium Shocked taka zwykła ogrodowa??
Co to jest ADA i Filtus? Czy to jakieś specjalistyczne podłoża? Jak sie je stosuje? Chodzi mi o to że nawet nie bardzo wiem jakie są możliwości.
8cm podłoża w zbiorniku wysokości 25cm? Przecięż to 1/3 wysokości. Teraz rozumiem dlaczego przelicznik 1l/1cm jest nie bardzo. To skąd mam wiedzieć ile rybek mogę mieć?
Cladophora aegagrophila - Gałęzatka tak masz racje o to mi chodzi.
Czy rośliny które wymieniłem są odpowiednie? Nie będzie ich za dużo w tak małym akwarium? Gałęzatka jest raczej mała ale nie wiem jak duża moze być. Z opanowaniem wgłębki też raczej nie powinno być problemów. Moczarke można przycinać to duza nie urosnie ale co z nurzeńcem i kabombą? Nie będą za duże?
I co z tym światłem? Czytałem że minimum to 0.5W na 1l wody jeżeli nie jest głębiej jak 50cm
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Marzec 02, 2009, 07:04:39 »

jest cały przyklejony temat o podłozu na ziemi
ADA i Filtus to producenci podłoża
"jak sie je storuje" - dajesz na dno i część pieśni Cheesy /zwykły zwirek należy przepłukać, specjalne substraty dla roślin od razu na dno/
8cm tylko z tyłu z przodu wystarczą 4 - chodzi o to aby rośliny mogły się dobrze ukorzenić
nie ma dobrych przeliczników ryby/l - każda ryba jest inna i ma inne wymagania
rośliny są jak najbardziej dobre Wink
0,5W w zupełności wystarczy choć do tych roślin myślę, ze nawet poniżej 0,5W/l byłoby dobrze

renegat
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Marzec 02, 2009, 17:45:15 »

Poczytałem sobie o ziemi ogrodowej w akwarium i bardzo mi sie to spodobało. Nie przypuszczałem że możliwe jest takie rozwiązanie. Myślałem że tylko piasek albo żwir...
Dużo wiem o roślinach ale przyznam że o roślinach wodnych nie wiem prawie nic. Zamierzam zastosować podloże z ziemi. A gdyby z moskitiery zrobić taki płaski woreczek napelnic go ziemią i to zasypać żwirkiem byłoby dobrze? Zamiast przykrywać moskitierą?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: