Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: 210 l narożne delta by Wachcio  (Przeczytany 13102 razy)
wachcio
Nowy
*

« : Luty 28, 2009, 23:02:53 »

Witam

Chciałem przedstawić Wam moje nowo założone akwariu.
Jest to zbiornik narożny delta o pojemności ok 210l (85X85X50cm).
Wodę wpuściłem tydzień temu. Do niej dolałem TETRA AQUA SAFE START. Wczoraj posadziłem roślinki a dziś wpuściłem ryby.

Wyposażenie to:
JBL Filtr zewnętrzny Cristalprofi e900
Grzałka JAGER TSRH 200W
ŚWIETLÓWKA POWER-GLO T8
ŚWIETLÓWKA SUN-GLO T8
termomert JBL

Dekorację i podłoże stanowią kolorowy żwir i korzeń machoniu.

Parametrów wody nie sprawdzałem. Temperatura 25oC

Rośliny:
Cryptocoryna lutea 2X
Cryptocoryna nana 2X
Cryptocoryna Jachnelii 2X
Cryptocoryna Tropica 2X
Echinodorus tricolor
Echinodorus Lena
Echinodorus argentinensis
Echinodorus rose
Echinodorus Jenisej
Echinodorus Joanna
Echinodorus 'IMPAI'

Ryby:
około 12-15 letnie ze starego akwarium: zbrojnik lamparci (ok 30cm), sum (ok 24 cm z wąsami) - nie jestem pewny na nazwy
nowo wpuszczone: 5szt pięlęgnic papuzich, 2szt zbrojników (prawdopodobnie lamparcie), 4szt kirysków (dokładnych nazw nie zapamiętałem), 6szt gupików, 4szt mieczyków
na pewno pojawi się kilka bocji wspaniałych gdyż bardzo mi się podobają a nie było w sklepie

Zdjęcie zbiornika:

Więcej zdjęć na:
http://wachcio.pl/galeria/akwarium

Zapraszam do komentarzy
Wachcio

woda i ryby
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 01, 2009, 00:26:49 »

Nowy domek dla Twoich rybek to spory krok do przodu  Good !
Bardzo fajnie urzadzony, jednak niewiele w nim roslinek wiec jak narazie bedziesz musial czesciej podmieniac wode by nie dopuscic do zatrucia rybek wlasnymi odchodami.
Baniaczek stoi w takim miejscu ze jest praktycznie widoczny ze wszystkich stron i szkoda by to zepsuc wysokimi roslinami, wiec jesli myslisz podobnie jak ja to w gre beda wchodzic tylko rosliny do 10 - 15 cm. Ewentualnie mozna na srodku pokusic sie na jakas wysoka rozlozysta rosline np. paprotnica sumatrzańska - ma piekne dekoracyjne liscie i przy niezlym oswietleniu potrafi dosyc szybko pokazac swoje piekno. Mozesz tez dodac rosliny plywajace ale w ogranicznikach by nie przyslanialy swiatla np. pistia - pobiera azot z wody ( nie zastapi jej w takim stopniu inna) jej korzenie pobierają związki pokarmowe bezposrednio z wody wyjaławiając ją w ten sposób ze szkodliwych toksyn dla mieszkancow akwarium i znacznie obniża inwazje glonów.
Mam nadzieje ze nie namieszalam Ci za bardzo w glowie, bedziesz chcial to skorzystasz a jesli nie to z pewnoscia nie bede miala tego za zle  Wink jednak taki potencjal wody szkoda nie wykorzystac na maksa
Zycze powodzenia
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 01, 2009, 09:01:04 »

ten sum, to chyba sum indyjski (inaczej fosylis)

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 01, 2009, 09:13:15 »

Wachcio . Nie boisz sie wpuszczac ryb do niedojrzalego akwa ?
Malo roslin , niskie grube  podloze , fatalna obsada .Bigos na winie - co sie nawinie to do gara ,w mysl zasady ; '' bo mi sie podobaja ''
Kiepsko jak na akwaryste z 15-to letnim doswiadczeniem .

Woda i Ryby . Pistia w tym zbiorniku to nietrafiony pomysl ze wzgledu na przestrzen miedzy tafla wody a swietlowkami .
woda i ryby
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 01, 2009, 10:42:34 »

Woda i Ryby . Pistia w tym zbiorniku to nietrafiony pomysl ze wzgledu na przestrzen miedzy tafla wody a swietlowkami .

A mozesz to blizej uzasadnic ?
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 01, 2009, 11:45:09 »

A co tu uzasadniac ? Pistia to duza roslina a przestrzen w tym akwa miedzy tafla wody a swietlowkami to kilka centymetrow . Tak wiec bedzie pistia grillowana .
Ponadto oswietlenie jest kiepskie i dodatkowe przyslanianie swiatla przez rosliny pluwajace to rowniez zly pomysl . papa
wachcio
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 01, 2009, 13:20:42 »

Wachcio . Nie boisz sie wpuszczac ryb do niedojrzalego akwa ?
Malo roslin , niskie grube  podloze , fatalna obsada .Bigos na winie - co sie nawinie to do gara ,w mysl zasady ; '' bo mi sie podobaja ''
Kiepsko jak na akwaryste z 15-to letnim doswiadczeniem .

Posiadanie rybek przez tyle lat nie czyni mnie akwarystą. Nie uważam się za takiego. Obsada, rzeczywiście jest taka jaka mi się podoba bez większego zamysłu na jakiś biotop czy coś podobnego. Ma mnie cieszyć. Choć uważam, że nie do końca słusznie kupiłem gupiki i mieczyki. Nie prezentują się efektownie.

A która z roślin to pistia? Podałem nazwy z kartek które były przy roślinach więc chyba są poprawne.
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 01, 2009, 13:28:22 »

Ty pistii nie masz . To Woda i Ryby Ci ja proponowal .
wachcio
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 01, 2009, 13:36:34 »

Ty pistii nie masz . To Woda i Ryby Ci ja proponowal .
ok nie skojarzyłem  Embarrassed
rzeznik75
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 01, 2009, 14:15:49 »

Piekne zdjecia rybek ale  zeczywiscie za szybko zarybiles  papa

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=21329.0
rzeznik tez rybki lubi

10 neonek inesa
12 razbora klinowa
1 szt bojownik plus dwie samice
2 szt glonojad
mieczyk 2 pary
gupik 5 szt
molinezja para
skalar 2 szt
ampularia 2 szt
ryba243
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 01, 2009, 17:34:15 »

piekne rybki szczegolnie zbrojnik  wiesz ja bym dodał roślinek i tło ciemno niebieskie to sugestie zrobisz jak uważasz papa
arturix
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 01, 2009, 18:54:54 »

tło jest Ci potrzebne, zainwestuj w roślinki tanie i szybko rosnące np:  moczarka, wywłucznik tak aby zazieleniło sie troszke w twoim aqa
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Marzec 01, 2009, 20:02:38 »

na twoim miejscu odpuściłbym sobie wpuszczanie kolejnych ryb zwłaszcza, że masz już kilka osiągających spore rozmiary.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
woda i ryby
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Marzec 01, 2009, 20:26:12 »

A co tu uzasadniac ? Pistia to duza roslina a przestrzen w tym akwa miedzy tafla wody a swietlowkami to kilka centymetrow . Tak wiec bedzie pistia grillowana .
Ponadto oswietlenie jest kiepskie i dodatkowe przyslanianie swiatla przez rosliny pluwajace to rowniez zly pomysl . papa
Wielu ma akwaria z pokrywami i posiadaja przy tym pistie i jakos nikomu sie nie griluje (mnie tez nie)
Tlo do tego baniaka jest zbedne, jest tak postawione ze widac je z kazdej strony i chyba taki byl zamysl wlasciciela. A watpie by ze schodow chcial ogladac nic nie mowiace pudlo  Grin
arturix
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Marzec 01, 2009, 20:32:43 »

Grin oglądanie poręczy schodów w aqa jest wpożo - masz racje  Good !  Wink Wink
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: