Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Budynioz 160l towarzyskie  (Przeczytany 11270 razy)
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Marzec 07, 2009, 10:34:34 »

Na tył nurzańce i rotala, dodać pare neonów i będzie jeszcze lepiej Grin Grin
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Marzec 07, 2009, 16:10:33 »

no stary niezauwazylem a czarna to wedlug mnie jalepszy wybór
Super pozdro  papa
budynioz
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Marzec 07, 2009, 19:35:08 »

wpuściłem stadko 10szt neonków inessa, na tył poszła dodatkowa kryptokoryna, na boki ludwigia;
kupiłem zestaw testów zooleku, według pomiarów Fe u mnie nie istnieje  Undecided Chyba wezmę jakiś stary kątownik i pilnik..
Taki żart, co nie? Koleś w skepie polecał mi gorąco zestaw nawozów ADA, tylko że trochę drogi (coś koło 100zł, to poczekam na kolejny budżet;)
Tymczasem stosuję "makro" i "classic" aqua art-u, ale w roślinach robią się dziury w liściach  Huh

Co do tła też uważam że czarny daje najlepszy efekt, miałem kiedyś tapetę w roślinki ale była kiczowata, a jak sąsiad zamontował tło strukturalne to też mi przeszła na nie ochota Smiley  Można jeszcze ew. siateczkę i mech, ale nie wiem czy to nie skróci perspektywy? Na razie i tak zostanę przy czerni  Afro
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2009, 19:39:27 wysłane przez budynioz » Zapisane

CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Marzec 07, 2009, 22:35:16 »

Witam!

Akwarium dobrze się zapowiada Smiley Podoba mi się kolor podłoża. Ta skała mi się strasznie nie podoba (bardziej podobają mi się korzenie niż kamienie, dlatego może dał byś do akwarium jakiś fajny korzeń?). No i jak parę osób napisało - pustawo w tym akwarium. Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszym rozwoju akwarium Wink

budynioz
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Marzec 08, 2009, 03:04:20 »

Gracias. Zbrojnikom i kiryskom podłoże też się strasznie podoba (przy czym kolor gra dla nich niejako drugoplanową rolę), modyfikują ciągle aranżację. W sumie to ich chata więc staram się nie wtrącać.

Skała występuje już wyłącznie jako obciążenie korzenia, który pomimo tygodniowego zalegania w misce dalej tęskni bardzo za suchym lądem..
I wcale nie nastąpiło to by zaspokoić głód estetyczny CyFera Wink
Zarybiam sukcesywnie, chcę jednak uniknąć efektu dworca kolejowego w godzinach szczytu, stąd ostrożność w posunięciach kadrowych.

Tu skałer w poprzednim tanku:

... jesli mozna to umiesc miniaturki by mozna powiekszyc i poogladac dokladnie - plisssss

voilla Grin

« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2009, 03:29:28 wysłane przez budynioz » Zapisane

wania24
Nowy
*

każdy dzień jest jak chwila więc kożystaj ile się

« Odpowiedz #20 : Marzec 08, 2009, 10:28:07 »

No witam, akwarium zapowiada się bardzo ciekawie :-) Jeśli chodzi o korzeń - ja musiałem moczyć ponad dwa miesiące .
No i radzę więcej roślin posadzić jak już przedmówcy pisali - na tył akwarium najlepiej duże takie jak nurzańce, moczarki, itp..
Czekamy na zdjęcia po zarośnięciu akwa :-)
Pozdrawiam.

CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Marzec 08, 2009, 10:42:56 »

Jeśli chodzi o korzeń - ja musiałem moczyć ponad dwa miesiące .

No z korzeniami to różnie bywa, mam w akwarium dwa korzenie, które zatonęły od razu, a jeden po 2 miesiącach nadal nic ;p

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Marzec 08, 2009, 10:45:18 »

kupiłem zestaw testów zooleku, według pomiarów Fe u mnie nie istnieje  Undecided Chyba wezmę jakiś stary kątownik i pilnik..
Taki żart, co nie? Koleś w skepie polecał mi gorąco zestaw nawozów ADA, tylko że trochę drogi (coś koło 100zł, to poczekam na kolejny budżet;)
Tymczasem stosuję "makro" i "classic" aqua art-u, ale w roślinach robią się dziury w liściach  Huh

Z tego co czytałem to Zoolek ma testy mało wiarygodne(oprócz GH iKH) więc czy tak rzeczywiście jest z brakie żelaza, to najlepiej stwierdzisz obserwując rośliny.Te nawozy które używasz są IMHO bardzo dobre,możesz dokupić ewentualnie PG ferro+(żelazowy).Nie słuchaj raczej sprzedawcy,i stwierdzisz po jakimś czasie sam czy drogie nawozy ADA są ci niezbędne.Dziurki są oznaką braku potasu,kupisz go na allegro.Masz dobre podłoże i niewiem czy dobrze robisz lejąc te wszystkie nawozy na starcie,możesz mieć problem z glonami.Raczej się z nimi wstrzymaj,możesz dawać sam potas,napewno nie zaszkodzi Smiley

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Marzec 09, 2009, 16:42:40 »

co do testów zooleka to na ph też wydaje się być ok, sprawdzałem z tetrą i wyszedł mi ten sam wynik no chyba, że z tetrą też coś jest nie tak.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
budynioz
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Marzec 10, 2009, 12:16:46 »

W temacie testów wody - (aktualizuję pierwszy post tego wątku po każdym pomiarze) - mam test stały CO2 Tetry, z tym że pokazuje mi ciągle wysokie stężenie CO2 (średnio jasno zielony kolor, mniej więcej jak w tej ikonce:   Lips Sealed); natomiast wg pomiarów KH i pH (paskowy JBL, kropelkowy Zooleku) wychodzi mi że mam zbyt niskie. Czy przyczyną przekłamań może być za niski poziom KH? Pomiar tego ostatniego robiłem na podwójnej objętości wody, wychodzi ok. 2   Huh Nie za niskie aby? Co może być przyczyną - jako wypełnienie jednego z koszyczków mam od początku węgiel aktywny, tak mi polecił gość w sklepie, według jego teorii węgiel kiedy się już "nachapie" przestaje być aktywny i nie ma potrzeby usuwania go...
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2009, 13:21:54 wysłane przez budynioz » Zapisane

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Marzec 10, 2009, 20:18:45 »

Węgiel aktywny wyjaławia wodę i powinien być stosowany z tego co się orientuje po chorobach w akwarium przez kilka dni, z tym "nachapaniem", o którym mówił sklepikarz czytałem, że po owym "nachapaniu" węgiel oddaje z powrotem syf do wody. Tu masz dość obszerny artykuł:
http://www.malawi.pl/artykuly/wegiel.htm

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
WitekuSku
Illuminacka rzeczywistosc...
Zainteresowany
**

Dein Gesicht ist mir egal...

« Odpowiedz #26 : Marzec 11, 2009, 08:44:22 »

Po tym "nachapaniu" staje się węgiel bardzo dobrym medium filtracyjnym. Trzeba oczywiście pamiętać o jego paru specyficznych właściwościach, a nie będzie się nic szkodliwego działo w akwarium (można o tym przeczytać w linku podanym przez mojego poprzednika). Sam używam węgiel i nie mam powodów do narzekania. A więc nie jest on tylko  do wychwytywania drobin lekarst po leczeniu.
Chyba jako jedyny ma tak dużą powierzcnię właściwą, że staje się bardzo dobrym miejscem dla bakterii.
Polecam poniższy post:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=21452.0
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Marzec 11, 2009, 20:47:23 »

WitekuSku a nie wiesz jak z tym wyjawianiem wody? bo i kiedyś czytałem takie opinie i sam mając węgiel kilka tygodni przy starcie akwa, po jego wyciągnięciu zauważyłem, że rośliny przyspieszyły

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
WitekuSku
Illuminacka rzeczywistosc...
Zainteresowany
**

Dein Gesicht ist mir egal...

« Odpowiedz #28 : Marzec 11, 2009, 22:41:18 »

Tak, to prawda. Węgiel wyciąga z wody rzeczy, które się z nim wiążą. A że wiąże się prawie z wszystkim, to też mówi się, że dobrze czyści wodę. Z resztą węgiel aktywny jest przecież wykorzystywany prawie we wszystkich filtrach do uzdatniania wody. Używa się go też do czyszczenia wody z pozostałości lekarstw po leczeniu w akwarium.
  Z drugiej strony po pewnym czasie "zapycha" się on i przestaje być "aktywny" i wtedy służy przede wszystkim jako świetne podłoże dla bakterii (tak potrzebnych przy procesach czyszczenia akwarium), ze względu na swoją duża powierzchnię jak i swój skład...
  Należy przy tym pamiętać, że jeżeli w akwarium znajdzie się substancja łatwiej przyswajalna przez węgiel, to może on uwolnić z siebie już wcześniej zgromadzone substancje i zacząć wyłapywać tą łatwiej przyswajalną...
  Ale jeżeli przy stosowaniu tego medium pamiętać się będzie o jego właściwościach, na pewno nie będzie sprawiał problemów...

budynioz
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Marzec 20, 2009, 11:26:42 »

Wrzuciłem aktualne foto; co może być przyczyną tego że kabomby są bure? Taki nalot, jakby brudne, może to glon? Ostatnio zaczęła przebijać się przez to zieleń, ale jakoś niemrawo  Undecided

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: