Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Budynioz 160l towarzyskie  (Przeczytany 11248 razy)
budynioz
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Marzec 28, 2009, 01:22:11 »

Dostałem od kumpla 8szt. Zwiników, fajne rybki, bardzo mi się spodobały. Podobieństwo do Neonek sprawia, że wydaje się iż jest ich wszystkich 2x więcej Smiley
btw. mam pytanie odnośnie zbrojników, czy te dwa osobniki
post z fotami rybek
są różnej płci? Jeden ewidentnie samiec, broda i rogi jak u Rumcajsa (hy) natomiast drugi ma małe wąsiki, ale bez poroża pośrodku czaszki..?

CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #31 : Marzec 28, 2009, 09:20:07 »

Według mnie to dwa samce Wink Moja samica nie ma nawet małych wąsików. Twój drugi zbrojnik (ten z małymi wąsikami) wygląda jak samiec mojego zbrojnika za czasów swojej młodości Wink Pozdrawiam!

budynioz
Nowy
*

« Odpowiedz #32 : Kwiecień 24, 2009, 06:50:48 »

Zaktualizowałem foto z pierwszej strony, proszę o opinie i sugestie Smiley
Na rozłożonej gałęzatce wyrosło jakieś licho, wyrosło bardzo szybko (tydzień?), co z tym zrobić - eksterminować, przycinać, a może zostawić tak jak jest? Boję się że jak będzie tak szybko rosło to zacznie w nocy ryby dusić Marzyciel

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #33 : Kwiecień 24, 2009, 07:35:01 »

Jak dla mnie glony nitkowate. Owiń je na patyczek, jak watę i wyciągaj mechanicznie z akwarium.Komuś na forum (chyba Misq.) zaplątała się oko ryby w te glony i było nieciekawie..

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Kwiecień 24, 2009, 07:53:41 »

u mnie w akwarium na rozłożonej gałęzatce robi się to samo, a na zwiniętej w kulkę nie - czyżby jakaś reguła  Huh

akwarium bardzo ładnie urządzone, duże zmiany na lepsze (porównując zdjęcia)  Smiley

250l towarzyskie
60l krewetki RC
budynioz
Nowy
*

« Odpowiedz #35 : Kwiecień 30, 2009, 13:29:08 »

Magda: dziękuję   Cool

Co do tego zielonego - dobrze że usunąłem, pozostałości usuwam sukcesywnie do dziś (ciągle gdzieś narasta).
Wymyśliłem patent na zbieranie nitek - zamiast patyczka kawałek przewodu w grubej izolacji którą ponacinałem ukośnie, tak aby powstały zadziory...

[edit]
szczoteczka do zębów jest lepsza!
[znówedit]
najlepsze okazało się zaciemnienie na tydzień i podmianki wody..
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2009, 12:13:14 wysłane przez budynioz » Zapisane

budynioz
Nowy
*

« Odpowiedz #36 : Październik 28, 2009, 12:10:09 »

Cześć.
Zakupiłem 4 szt. Barwniaków szmaragdowych, sprzedawca zapewnił mnie że są wśród nich samce i samice. Czy ktoś z szanownych forumowiczów potwierdzi lub zdementuje tą informację?
 (Foty Barwniaczków)
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2009, 12:11:40 wysłane przez budynioz » Zapisane

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Październik 28, 2009, 14:28:58 »

na moje oko zdjęcie 4 i 9 to samica, reszta prawdopodobnie samiec choć co do wszystkich pewny na 100% nie jestem.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
budynioz
Nowy
*

« Odpowiedz #38 : Październik 29, 2009, 09:57:12 »

To ten sam egzemplarz  Grin Moje wątpliwości biorą się z tego, że wszystkie mają zaokrąglone płetwy grzbietowe, różnią się jedynie wybarwieniem i zachowaniem, ten 4/9
ewidentnie jest przywódcą, ustawia pozostałe (z jednym bledszym czasem pływa razem, inne przegania). Mają przeciętnie po 4cm, to może jeszcze się dymorfizm ujawni?
Pozdrawiam.

kamiltd
Nowy
*

« Odpowiedz #39 : Listopad 01, 2009, 12:02:50 »

Mam w akwa barwniaka szmaragdowego i chce kupić krewetki tylko boję się że zostaną pożarte, u ciebie chyba nic im nie grozi to i ja nie mam się czego bać.
budynioz
Nowy
*

« Odpowiedz #40 : Listopad 01, 2009, 15:00:04 »

Przed zakupem barwniaków wszędzie pałętały się krewetki, teraz widać tylko Amano, które z racji rozmiarów nie czują się zagrożone; reszta, tj. Babaulti i RedCherry pojawia się sporadycznie, zdrowo przetrzebiona. Mają mnóstwo kryjówek, a tych którym uda się podrosnąć, barwniaki już nie zaczepiają. Jak będziesz wpuszczał krewetki, to najlepiej tak żeby barwniaki nie widziały Smiley
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2009, 15:03:31 wysłane przez budynioz » Zapisane

kamiltd
Nowy
*

« Odpowiedz #41 : Listopad 01, 2009, 16:13:14 »

Postaram się bo bardzo mi sie podobają krewetki.
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #42 : Listopad 01, 2009, 17:09:22 »

Bardzo fajny, ciekawy zbiornik Good !

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
budynioz