grilleiro
Nowy
|
|
« : Marzec 03, 2009, 09:48:02 » |
|
Witam, Chcę się pochwalić moim moim dziełem, które dojrzewa mi od czwartku Na razie nie ma w nim jeszcze ryb (przewidywane zarybienie pod koniec marca). Zbiornik ma niewiele, bo tylko 43 litry (wymiary: 50x27x32), ale póki co udało mi się tylko tyle "wydębić" od mojej połowicy Do założenia akwarium przygotowywałem się od ok miesiąca (regularna lektura forum), tak, aby wszystko było zgodne ze sztuką. Na początek akwarium wyłożyłem podkładem pod żwir (warstwa ok 1,5 cm) następnie 3-5 cm wygotowanego i przepłukanego żwiru. Następnie zainstalowałem specjalne wewnętrzne tło strukturalne, filtr, grzałkę, wsadziłem do środka korzeń Mangrowca, niewielki kamień piaskowca i wypełniłem je wodą (zakupioną w Biedronce - 1,59 zł za 5 litrów - zawsze to lepiej niż kranówa). Po dwóch dniach obsadziłem je kilkoma roślinkami i... czekam Póki co myślę o następującej obsadzie (do wyboru): Razbora Galaxy, Pseudomugil Gertrudae, Gupik Endlera, Kirysek Duplicareus, Krewetka Crystal Red. Oczywiście nie wszystko na raz. Ale póki co akwarium prezentuje się tak: Ciekaw jestem Waszych opinii i ewentualnych uwag.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2009, 10:00:52 wysłane przez grilleiro »
|
|
Akwarium Aquadoor 43 l. (50x27x32), oświetlenie T8 15W, Filtr Aqua-el Uni 280, grzałka Aqua-el 50W z termostatem. Póki co flora. Fauna za ok 4 tygodnie.
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #1 : Marzec 03, 2009, 09:50:17 » |
|
Na razie "dojrzewające" 43 L. Na razie dostosuj wątek do regulaminu działu
|
|
|
|
|
|
|
grilleiro
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Marzec 03, 2009, 10:00:15 » |
|
Teraz lepiej?
|
|
|
|
Akwarium Aquadoor 43 l. (50x27x32), oświetlenie T8 15W, Filtr Aqua-el Uni 280, grzałka Aqua-el 50W z termostatem. Póki co flora. Fauna za ok 4 tygodnie.
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #3 : Marzec 03, 2009, 10:14:13 » |
|
Lepiej ... ale przydałoby się wiecej informacji o akwa ... z podzialem na sekcje (zerknij na moje akwaria)
|
|
|
|
|
|
|
Martin
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Marzec 03, 2009, 11:22:12 » |
|
hmmm fajny patent - zalewać akwarium twardą wodą mineralną z biedronki... to chyba już lepiej kranówa odstana... Co do samego akwarium, to jest ono bardzo ładne. dosadziłbym troszke więcej roślin...
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #5 : Marzec 03, 2009, 11:29:36 » |
|
hmmm fajny patent - zalewać akwarium twardą wodą mineralną z biedronki... to chyba już lepiej kranówa odstana...
Sam zalewałem akwa podobną wodą. Uwierz mi, że sa rejony gdzie kranówa jest baaardzo twarda, a wbrew pozorom w biedronce można kupić wodę całkiem miękką ... Także kolego Martin - zanim wysuniesz tak daleko idące wnioski nastepnym razem, lepiej się zapytać jaka była twardość a jaka twardość wody butelkowanej ...
|
|
|
|
|
|
|
monteshiusz
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Marzec 03, 2009, 11:51:58 » |
|
Seboos mozesz podac nazwe tej wody z biedronki??
|
|
|
|
|
|
|
grilleiro
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Marzec 03, 2009, 12:03:18 » |
|
hmmm fajny patent - zalewać akwarium twardą wodą mineralną z biedronki... to chyba już lepiej kranówa odstana... Co do samego akwarium, to jest ono bardzo ładne. dosadziłbym troszke więcej roślin...
Woda niskomineralizowana, poddana procesowi filtracji. Dzisiaj lub jutro kupię test na twardość wody, więc w najbliższym czasie podam wynik. Swoją drogą w wielu postach wyczytałem, że pomysł z wodą np. z Biedronki jest ok, z tym, że niektórzy musieliby stracić majątek na wodę (szczególnie przy litrażach pow. 280 l.). Do mojego "zbiornika" weszło 7 baniaków, więc koszt wody wyszedł mi jakieś 11,- PLN. Co do roślinek, póki co są to małe roślinki, które dopiero rosną. Sprzedawca w Diskusie doradził mi, aby posadzić ich na razie tyle i zobaczyć, jak się przyjmą. Jeżeli wszystko będzie ok, to za jakieś 2 tygodnie dosadzić jeszcze jakiegoś Anubiasa.
|
|
|
|
|
|
|
grilleiro
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Marzec 03, 2009, 12:04:41 » |
|
Seboos mozesz podac nazwe tej wody z biedronki??
To jest jedyna wode sprzedawana w Biedronce w baniakach 5 litrowych. U mnie kosztuje 1,59 zł/ 5 litrów. Nazwy niestety nie pamiętam. Opakowaniem przypomina wodę Żywiec.
|
|
|
|
|
|
|
ryba243
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #9 : Marzec 03, 2009, 16:49:45 » |
|
bardzo fajne się prezentuje ale zdecydowanie za mało roślin dodaj zdjęcia jak rybcie wpuścisz
|
|
|
|
|
|
|
eryk@
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #10 : Marzec 03, 2009, 16:57:11 » |
|
grilleiro napisz jakie masz oświetlenie w swoim akwa
|
|
|
|
|
|
|
aaa
Stały użytkownik
(^^,)
|
|
« Odpowiedz #11 : Marzec 03, 2009, 17:07:01 » |
|
Następnie zainstalowałem specjalne wewnętrzne tło strukturalne
tzn w jaki sposób? nie wydaje mi sie zeby to byl dobry pomysl....
|
|
|
|
Wróciłam! Haaa! 200l! xdd
|
|
|
grilleiro
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Marzec 03, 2009, 18:21:12 » |
|
bardzo fajne się prezentuje ale zdecydowanie za mało roślin dodaj zdjęcia jak rybcie wpuścisz
Oczywiście, wrzucę nowe zdjęcie, jak będzie już narybek Zainwestuję jeszcze w jakiegoś Anubiasa i powinno być cacy
|
|
|
|
|
|
|
grilleiro
Nowy
|
|
« Odpowiedz #13 : Marzec 03, 2009, 18:22:30 » |
|
grilleiro napisz jakie masz oświetlenie w swoim akwa
Jest w stopce Jarzeniówka 15W T8.
|
|
|
|
|
|
|
grilleiro
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Marzec 03, 2009, 18:23:59 » |
|
Następnie zainstalowałem specjalne wewnętrzne tło strukturalne
tzn w jaki sposób? nie wydaje mi sie zeby to byl dobry pomysl.... Wziąłem tło w dwie ręce i od góry wsadziłem do akwarium, jak najbliżej tylnej szyby. Czemu to ma być kiepski pomysł
|
|
|
|
|
|
|
|