Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: grilleiro 43 L.  (Przeczytany 4831 razy)
renii2
Stały użytkownik

lubimy rybcie (;

« Odpowiedz #15 : Marzec 03, 2009, 18:25:42 »

bardzo fajne się prezentuje ale zdecydowanie za mało roślin dodaj zdjęcia jak rybcie wpuścisz
Ja przy tle strukturalnym zdecydowanie odradzam większą ilość roślin, ogólnie całkiem fajnie się zbiorniczek prezentuje Smiley

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Marzec 03, 2009, 18:27:36 »

ciekawi wygląda z tym tłem
żwirki dobra ilość, do tego korzonek, kamyczek - całkiem przyjemny początek!
mój był dużo, dużo gorszy
brakuje tutaj trochę roślinności
planowana obsada OK - ale jakie ilości tych gatunków?

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Marzec 03, 2009, 19:44:45 »

tło bardzo fajne a z tym kiepskim pomysłem co do niego, to pewnie chodzi o to, że pomiędzy tłem a tylną szybą zbiera się brud, który ciężko się usuwa, do tego tło zabiera miejsce w baniaku - wiem coś o tym bo też mam strukture u siebie.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Marzec 03, 2009, 23:13:47 »

Jak na pierwsze akwarium uwazam ze jest jednym z ladniejszych nie tylko wsrod nowicjuszy, ale i niejeden ze starszyzny akwarystycznej moglby brac przyklad  Grin
Jedynie czy nie za bardzo ujmujesz sobie i tak juz niewielkiego litrazu tym tlem ?
Obsada tez widze bedzie bardzo przemyslana  Good !
Powodzenia

grilleiro
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Marzec 05, 2009, 01:26:03 »

Nie da się ukryć, że tło zabiera trochę miejsca, ale jak to mówią: "coś za coś". Generalnie od samego początku planowałem tło strukturalne. Zabiera ono ok 5 cm powierzchni. I od samego początku planowałem mniej roślinności, żeby właśnie nie zakrywać tła. Ewentualnie pomyślę jeszcze o jakiejś jednej roślince i to wszystko.
Co do ilości obsady, najpierw wpuszczę 5-6 szt microrazbory galaxy i 5-6 szt krewetek. Zobaczę, jak się będzie to prezentowało. Jeżeli będzie miejsce jeszcze na jakieś rybki, to prawdopodobnie wpuszczę jeszcze gupiki (5 szt.) i może ze 3 kiryski, ale boję się, że przesadzę z obsadą, więc wszystko będę robił małymi kroczkami Smiley
Co do samego brudu za tłem, to też brałem pod uwagę i jestem przygotowany, że raz na jakiś czas trzeba będzie przeprowadzić gruntowne sprzątanie.

Akwarium Aquadoor 43 l. (50x27x32), oświetlenie T8 15W, Filtr Aqua-el Uni 280, grzałka Aqua-el 50W z termostatem. Póki co flora. Fauna za ok 4 tygodnie.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Marzec 05, 2009, 03:31:10 »

W tak jałowej wodzie jaką zaserwowałeś nie bedzie szybko postępowało dojrzewanie akwarium, wsyp tam szczyptę płatków dla ryb i daj jakieś slimaki np ampularie swiderki lub z nie rozmnażających sie w akwariach glonożerną neritinę. Pomoże to rozwijającym się bakteriom przez zaopatrywanie je w pokarm na bieżąco Smiley
Zamiast w anubiasa na początku zainwestuj w rogatka, jego spora ilość będzie przydatna gdy przedobrzysz z pokarmem dla rybek lub stanie sie cos innego powodującego zachwianie równowagi w akwarium. Rogatek szybko rośnie i ma spory apetyt na NH3 a anubias w porywach przyrasta w tępie jednego liścia na 3 tygodnie.
Jak bedziesz miał akwarium juz ustabilizowane i nabierzesz troche wprawy w obsłudze bedziesz sie mógł pozbyc szybko rosnacych roslin i zatapic je wolniej rosnacymi
grilleiro
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Marzec 05, 2009, 09:55:07 »

2 szt. Nertiny wystarczą? I czy mi z głodu nie zejdą, jeżeli akwarium mi dojrzewa dopiero od tygodnia? Ta szczypta płatków coś pomoże?

Akwarium Aquadoor 43 l. (50x27x32), oświetlenie T8 15W, Filtr Aqua-el Uni 280, grzałka Aqua-el 50W z termostatem. Póki co flora. Fauna za ok 4 tygodnie.
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Marzec 05, 2009, 10:11:06 »

W tak jałowej wodzie jaką zaserwowałeś nie bedzie szybko postępowało dojrzewanie akwarium, wsyp tam szczyptę płatków dla ryb i daj jakieś slimaki np ampularie swiderki lub z nie rozmnażających sie w akwariach glonożerną neritinę. Pomoże to rozwijającym się bakteriom przez zaopatrywanie je w pokarm na bieżąco Smiley
Zamiast w anubiasa na początku zainwestuj w rogatka, jego spora ilość będzie przydatna gdy przedobrzysz z pokarmem dla rybek lub stanie sie cos innego powodującego zachwianie równowagi w akwarium. Rogatek szybko rośnie i ma spory apetyt na NH3 a anubias w porywach przyrasta w tępie jednego liścia na 3 tygodnie.
Jak bedziesz miał akwarium juz ustabilizowane i nabierzesz troche wprawy w obsłudze bedziesz sie mógł pozbyc szybko rosnacych roslin i zatapic je wolniej rosnacymi

Dziwna rzecz z tym rogatkiem, w moim dojrzewającym akwa miałem bodaj 5 sztuk, wszystkie po kolei marniały, robiły się takie wyblakłe, flaczały a na koniec się łamały albo gubiły gałązki i suma sumarum wszystkie 5 (a właściwie resztki po nich wylądowały w koszu). Tak że jak sobie czytam, że to akwariowy chwast tudzież najpospolitsza i najmniej wybredna roślina, to mnie to szokuje. Poza rogatkiem mam m.in. dębówkę, alternantherę, moczarkę, didiplis, rotalę, bacopę, limnobium, microsorium, hydrocotylę, ludwigię, hygrophila angustifolię, hygrophila polyspermę, wgłębkę i mchy i wszystkie one trzymają się i mają przyrosty. A zmarniał właśnie ów akwariowy "chwast"  Roll Eyes

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Marzec 05, 2009, 11:05:52 »

hehe, też mam 20 różnych bardziej wymagających gatunków a prosty rogatek marnieje Cheesy

aaa
Stały użytkownik

(^^,)

« Odpowiedz #24 : Marzec 05, 2009, 14:40:23 »

chodzilo mi o to jak je tam przyczepiłeś. czy ono po dłuższym czasie nie bedzie puszczac farby  Huh

Wróciłam! Haaa! 200l! xdd
grilleiro
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Marzec 05, 2009, 14:53:50 »

chodzilo mi o to jak je tam przyczepiłeś. czy ono po dłuższym czasie nie bedzie puszczac farby  Huh

Tego nie wiem.
Kupiłem to na Allegro od Pyko. To sprawdzony dostawca i byle "g" by nie sprzedawał. Tak przynajmniej myślę. Poza tym mam kolegę zapalonego akwarystę, który już od ponad roku ma podobny patent i oprócz tego, że mu to gdzieniegdzie glonami zachodzi, to nie ma z tym problemu.

grilleiro
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Marzec 10, 2009, 13:16:22 »

Mam pytanie.
Moje akwarium "dojrzewa" już ok 10 dni i dzisiaj zaobserwowałem, że na szybie, obudowie grzałki i roślinkach pojawiają się małe ogniska glonów. Proszę o ewentualną podpowiedź, co robić w takim przypadku? Rybki chcę wpuścić do akwarium pod koniec marca. Chcę w sobotę podjechać do sklepu akwarystycznego i kupić dwie nertiny (chyba powinno wystarczyć jak na takie małe akwarium, tym bardziej, że w planach mam zakup ok. 3 Kirysków). Ponadto, czy dobrym pomysłem jest podmiana ok 1/4 - 1/5 wody na świeżą? Będę wdzięczny za fachową poradę. Smiley

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Marzec 10, 2009, 13:36:05 »

podmianę robisz przed wpuszczeniem ryb - teraz niech dojrzewa
kiryski nie jedzą glonów

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Marzec 10, 2009, 18:40:25 »

Dziwna rzecz z tym rogatkiem, w moim dojrzewającym akwa miałem bodaj 5 sztuk, wszystkie po kolei marniały, robiły się takie wyblakłe, flaczały a na koniec się łamały albo gubiły gałązki i suma sumarum wszystkie 5 (a właściwie resztki po nich wylądowały w koszu). Tak że jak sobie czytam, że to akwariowy chwast tudzież najpospolitsza i najmniej wybredna roślina, to mnie to szokuje. Poza rogatkiem mam m.in. dębówkę, alternantherę, moczarkę, didiplis, rotalę, bacopę, limnobium, microsorium, hydrocotylę, ludwigię, hygrophila angustifolię, hygrophila polyspermę, wgłębkę i mchy i wszystkie one trzymają się i mają przyrosty. A zmarniał właśnie ów akwariowy "chwast"  Roll Eyes
może z tym rogatkiem jest tak jak z różdzycami które w młodych i swierzych baniakach szaleją a jak sie wszytko juz ustabilizuje to marnieją
wiesz, trudno powiedzieć ale tak już jest że w jednym akwarium jakies zielsko urosnie a w 2 juz nie nawet gdy woda jest taka sama.. mam tak u siebie bo w ogólnym rotala rotundifolia rosnie mi jak chwast a w małym jedno gat. akwarium ledwo co ma jakies przyrosty a swiatło i woda prawie te same ..
grilleiro
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Marzec 10, 2009, 19:19:02 »

Plizzz, zostawmy póki co w spokoju rogatka i skupmy się na tym, co poniżej Smiley Dzięki! Smiley

Mam pytanie.
Moje akwarium "dojrzewa" już ok 10 dni i dzisiaj zaobserwowałem, że na szybie, obudowie grzałki i roślinkach pojawiają się małe ogniska glonów. Proszę o ewentualną podpowiedź, co robić w takim przypadku? Rybki chcę wpuścić do akwarium pod koniec marca. Chcę w sobotę podjechać do sklepu akwarystycznego i kupić dwie nertiny (chyba powinno wystarczyć jak na takie małe akwarium, tym bardziej, że w planach mam zakup ok. 3 Kirysków). Ponadto, czy dobrym pomysłem jest podmiana ok 1/4 - 1/5 wody na świeżą? Będę wdzięczny za fachową poradę. Smiley

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: