renii2
Stały użytkownik
lubimy rybcie (;
|
|
« Odpowiedz #15 : Marzec 03, 2009, 18:25:42 » |
|
bardzo fajne się prezentuje ale zdecydowanie za mało roślin dodaj zdjęcia jak rybcie wpuścisz
Ja przy tle strukturalnym zdecydowanie odradzam większą ilość roślin, ogólnie całkiem fajnie się zbiorniczek prezentuje
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #16 : Marzec 03, 2009, 18:27:36 » |
|
ciekawi wygląda z tym tłem żwirki dobra ilość, do tego korzonek, kamyczek - całkiem przyjemny początek! mój był dużo, dużo gorszy brakuje tutaj trochę roślinności planowana obsada OK - ale jakie ilości tych gatunków?
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #17 : Marzec 03, 2009, 19:44:45 » |
|
tło bardzo fajne a z tym kiepskim pomysłem co do niego, to pewnie chodzi o to, że pomiędzy tłem a tylną szybą zbiera się brud, który ciężko się usuwa, do tego tło zabiera miejsce w baniaku - wiem coś o tym bo też mam strukture u siebie.
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #18 : Marzec 03, 2009, 23:13:47 » |
|
Jak na pierwsze akwarium uwazam ze jest jednym z ladniejszych nie tylko wsrod nowicjuszy, ale i niejeden ze starszyzny akwarystycznej moglby brac przyklad Jedynie czy nie za bardzo ujmujesz sobie i tak juz niewielkiego litrazu tym tlem ? Obsada tez widze bedzie bardzo przemyslana Powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
grilleiro
Nowy
|
|
« Odpowiedz #19 : Marzec 05, 2009, 01:26:03 » |
|
Nie da się ukryć, że tło zabiera trochę miejsca, ale jak to mówią: "coś za coś". Generalnie od samego początku planowałem tło strukturalne. Zabiera ono ok 5 cm powierzchni. I od samego początku planowałem mniej roślinności, żeby właśnie nie zakrywać tła. Ewentualnie pomyślę jeszcze o jakiejś jednej roślince i to wszystko. Co do ilości obsady, najpierw wpuszczę 5-6 szt microrazbory galaxy i 5-6 szt krewetek. Zobaczę, jak się będzie to prezentowało. Jeżeli będzie miejsce jeszcze na jakieś rybki, to prawdopodobnie wpuszczę jeszcze gupiki (5 szt.) i może ze 3 kiryski, ale boję się, że przesadzę z obsadą, więc wszystko będę robił małymi kroczkami Co do samego brudu za tłem, to też brałem pod uwagę i jestem przygotowany, że raz na jakiś czas trzeba będzie przeprowadzić gruntowne sprzątanie.
|
|
|
|
Akwarium Aquadoor 43 l. (50x27x32), oświetlenie T8 15W, Filtr Aqua-el Uni 280, grzałka Aqua-el 50W z termostatem. Póki co flora. Fauna za ok 4 tygodnie.
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #20 : Marzec 05, 2009, 03:31:10 » |
|
W tak jałowej wodzie jaką zaserwowałeś nie bedzie szybko postępowało dojrzewanie akwarium, wsyp tam szczyptę płatków dla ryb i daj jakieś slimaki np ampularie swiderki lub z nie rozmnażających sie w akwariach glonożerną neritinę. Pomoże to rozwijającym się bakteriom przez zaopatrywanie je w pokarm na bieżąco Zamiast w anubiasa na początku zainwestuj w rogatka, jego spora ilość będzie przydatna gdy przedobrzysz z pokarmem dla rybek lub stanie sie cos innego powodującego zachwianie równowagi w akwarium. Rogatek szybko rośnie i ma spory apetyt na NH3 a anubias w porywach przyrasta w tępie jednego liścia na 3 tygodnie. Jak bedziesz miał akwarium juz ustabilizowane i nabierzesz troche wprawy w obsłudze bedziesz sie mógł pozbyc szybko rosnacych roslin i zatapic je wolniej rosnacymi
|
|
|
|
|
|
|
grilleiro
Nowy
|
|
« Odpowiedz #21 : Marzec 05, 2009, 09:55:07 » |
|
2 szt. Nertiny wystarczą? I czy mi z głodu nie zejdą, jeżeli akwarium mi dojrzewa dopiero od tygodnia? Ta szczypta płatków coś pomoże?
|
|
|
|
Akwarium Aquadoor 43 l. (50x27x32), oświetlenie T8 15W, Filtr Aqua-el Uni 280, grzałka Aqua-el 50W z termostatem. Póki co flora. Fauna za ok 4 tygodnie.
|
|
|
ivan23
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #22 : Marzec 05, 2009, 10:11:06 » |
|
W tak jałowej wodzie jaką zaserwowałeś nie bedzie szybko postępowało dojrzewanie akwarium, wsyp tam szczyptę płatków dla ryb i daj jakieś slimaki np ampularie swiderki lub z nie rozmnażających sie w akwariach glonożerną neritinę. Pomoże to rozwijającym się bakteriom przez zaopatrywanie je w pokarm na bieżąco Zamiast w anubiasa na początku zainwestuj w rogatka, jego spora ilość będzie przydatna gdy przedobrzysz z pokarmem dla rybek lub stanie sie cos innego powodującego zachwianie równowagi w akwarium. Rogatek szybko rośnie i ma spory apetyt na NH3 a anubias w porywach przyrasta w tępie jednego liścia na 3 tygodnie. Jak bedziesz miał akwarium juz ustabilizowane i nabierzesz troche wprawy w obsłudze bedziesz sie mógł pozbyc szybko rosnacych roslin i zatapic je wolniej rosnacymi Dziwna rzecz z tym rogatkiem, w moim dojrzewającym akwa miałem bodaj 5 sztuk, wszystkie po kolei marniały, robiły się takie wyblakłe, flaczały a na koniec się łamały albo gubiły gałązki i suma sumarum wszystkie 5 (a właściwie resztki po nich wylądowały w koszu). Tak że jak sobie czytam, że to akwariowy chwast tudzież najpospolitsza i najmniej wybredna roślina, to mnie to szokuje. Poza rogatkiem mam m.in. dębówkę, alternantherę, moczarkę, didiplis, rotalę, bacopę, limnobium, microsorium, hydrocotylę, ludwigię, hygrophila angustifolię, hygrophila polyspermę, wgłębkę i mchy i wszystkie one trzymają się i mają przyrosty. A zmarniał właśnie ów akwariowy "chwast"
|
|
|
|
122, 63, 15, 36, 24, 24, 22 microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #23 : Marzec 05, 2009, 11:05:52 » |
|
hehe, też mam 20 różnych bardziej wymagających gatunków a prosty rogatek marnieje
|
|
|
|
|
|
|
aaa
Stały użytkownik
(^^,)
|
|
« Odpowiedz #24 : Marzec 05, 2009, 14:40:23 » |
|
chodzilo mi o to jak je tam przyczepiłeś. czy ono po dłuższym czasie nie bedzie puszczac farby
|
|
|
|
Wróciłam! Haaa! 200l! xdd
|
|
|
grilleiro
Nowy
|
|
« Odpowiedz #25 : Marzec 05, 2009, 14:53:50 » |
|
chodzilo mi o to jak je tam przyczepiłeś. czy ono po dłuższym czasie nie bedzie puszczac farby Tego nie wiem. Kupiłem to na Allegro od Pyko. To sprawdzony dostawca i byle "g" by nie sprzedawał. Tak przynajmniej myślę. Poza tym mam kolegę zapalonego akwarystę, który już od ponad roku ma podobny patent i oprócz tego, że mu to gdzieniegdzie glonami zachodzi, to nie ma z tym problemu.
|
|
|
|
|
|
|
grilleiro
Nowy
|
|
« Odpowiedz #26 : Marzec 10, 2009, 13:16:22 » |
|
Mam pytanie. Moje akwarium "dojrzewa" już ok 10 dni i dzisiaj zaobserwowałem, że na szybie, obudowie grzałki i roślinkach pojawiają się małe ogniska glonów. Proszę o ewentualną podpowiedź, co robić w takim przypadku? Rybki chcę wpuścić do akwarium pod koniec marca. Chcę w sobotę podjechać do sklepu akwarystycznego i kupić dwie nertiny (chyba powinno wystarczyć jak na takie małe akwarium, tym bardziej, że w planach mam zakup ok. 3 Kirysków). Ponadto, czy dobrym pomysłem jest podmiana ok 1/4 - 1/5 wody na świeżą? Będę wdzięczny za fachową poradę.
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #27 : Marzec 10, 2009, 13:36:05 » |
|
podmianę robisz przed wpuszczeniem ryb - teraz niech dojrzewa kiryski nie jedzą glonów
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #28 : Marzec 10, 2009, 18:40:25 » |
|
Dziwna rzecz z tym rogatkiem, w moim dojrzewającym akwa miałem bodaj 5 sztuk, wszystkie po kolei marniały, robiły się takie wyblakłe, flaczały a na koniec się łamały albo gubiły gałązki i suma sumarum wszystkie 5 (a właściwie resztki po nich wylądowały w koszu). Tak że jak sobie czytam, że to akwariowy chwast tudzież najpospolitsza i najmniej wybredna roślina, to mnie to szokuje. Poza rogatkiem mam m.in. dębówkę, alternantherę, moczarkę, didiplis, rotalę, bacopę, limnobium, microsorium, hydrocotylę, ludwigię, hygrophila angustifolię, hygrophila polyspermę, wgłębkę i mchy i wszystkie one trzymają się i mają przyrosty. A zmarniał właśnie ów akwariowy "chwast" może z tym rogatkiem jest tak jak z różdzycami które w młodych i swierzych baniakach szaleją a jak sie wszytko juz ustabilizuje to marnieją wiesz, trudno powiedzieć ale tak już jest że w jednym akwarium jakies zielsko urosnie a w 2 juz nie nawet gdy woda jest taka sama.. mam tak u siebie bo w ogólnym rotala rotundifolia rosnie mi jak chwast a w małym jedno gat. akwarium ledwo co ma jakies przyrosty a swiatło i woda prawie te same ..
|
|
|
|
|
|
|
grilleiro
Nowy
|
|
« Odpowiedz #29 : Marzec 10, 2009, 19:19:02 » |
|
Plizzz, zostawmy póki co w spokoju rogatka i skupmy się na tym, co poniżej Dzięki! Mam pytanie. Moje akwarium "dojrzewa" już ok 10 dni i dzisiaj zaobserwowałem, że na szybie, obudowie grzałki i roślinkach pojawiają się małe ogniska glonów. Proszę o ewentualną podpowiedź, co robić w takim przypadku? Rybki chcę wpuścić do akwarium pod koniec marca. Chcę w sobotę podjechać do sklepu akwarystycznego i kupić dwie nertiny (chyba powinno wystarczyć jak na takie małe akwarium, tym bardziej, że w planach mam zakup ok. 3 Kirysków). Ponadto, czy dobrym pomysłem jest podmiana ok 1/4 - 1/5 wody na świeżą? Będę wdzięczny za fachową poradę.
|
|
|
|
|
|
|
|