Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: który zestaw do co2  (Przeczytany 2055 razy)
emilijaie
Zainteresowany
**

akwa 240l towarzyskie

« : Marzec 03, 2009, 12:29:31 »

tak jak w temacie mam pytanie wzgledem co2
na bimbrowni sie nie znam i raczej bym sie bala w to bawic
wiec pozostaje mi kupic jakis zestaw
ktory byscie polecili

http://allegro.pl/item566724748_sera_co2_start_zestaw_do_dozow_co2_krasnal.html

czy moze ten

http://allegro.pl/item561841292_nutrafin_co2_system.html

akwa mam 140l

z gory dziekuje i pozdrawiam
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #1 : Marzec 03, 2009, 12:52:37 »

Posiadam ten drugi Hagena, Jest dedykowany do akwariów do 100l (ja mam go w 112l). "Kaloryfer" bardzo dobrze rozpuszcza co2, dodatkowe aktywatory i stabilizatory są tanie i ogólnodostępne(przynajmniej w Irlandii  Cheesy).Szybko startuje i działa pełne 30 dni  Smiley. Reasumując u mnie się sprawdza więc stawiam na Hagena.
edit;
Duży plus za materiały, z których jest wykonany: pojemnik solidny, wężyki silikonowe nie parcieją i nie twardnieją, bardzo dobre rozwiązanie z zawieszeniem za akwaruim.
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2009, 12:58:13 wysłane przez serwisek35 » Zapisane

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
emilijaie
Zainteresowany
**

akwa 240l towarzyskie

« Odpowiedz #2 : Marzec 03, 2009, 13:19:48 »

dzieki bardzo
ja tez raczej ku temu sie sklanialam i raczej ten kupie
pozdrawiam
emilijaie
Zainteresowany
**

akwa 240l towarzyskie

« Odpowiedz #3 : Marzec 05, 2009, 21:45:03 »

mam pytanie jeszcze wzgledem tego zestawu do co2
czytalam ze w dzien nawozenie co2 a w nocy napowietrzanie
czy ten zestaw jakos sie wylancza Huh
jak to ma byc zeby bylo dobrze
Gol Anonim
Michał
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 06, 2009, 13:40:10 »

Niestety, produkcja ciągła. Ale to może nawet lepiej, ponieważ przy wyłączaniu CO2 będziesz mieć w akwarium wahania pH, a dzięki dozowany 24/24 unikniesz ich.
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 06, 2009, 15:15:01 »

Niestety, produkcja ciągła. Ale to może nawet lepiej, ponieważ przy wyłączaniu CO2 będziesz mieć w akwarium wahania pH, a dzięki dozowany 24/24 unikniesz ich.

Ale przecież rośliny w nocy nie spożytkują podawanego im CO2, czy nie doprowadzi to w konsekwencji do uduszenia ryb ??  Roll Eyes

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
emilijaie
Zainteresowany
**

akwa 240l towarzyskie

« Odpowiedz #6 : Marzec 06, 2009, 20:14:36 »

no tez wlasnie, jak zrobic zeby bylo dobrze
czy i co2 i napowietrzanie w nocy???
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #7 : Marzec 07, 2009, 21:54:43 »

no niestety bimbrownia ma to do siebie, że nie da się jej wyłączyć. Chyba, że wyjmiesz wężyk  z akwa, ale to dość uciążliwe na dłuższą metę. Ja mam podłączony brzęczek do timera i w nocy kilkakrotnie się załącza na kwadrans( w sumie chodzi 3 godziny w przedziale czasowym 00.00 do 06.00) i rano ryby nie wykazują objawów niedotlenienia, a ph nie skacze.  Good !

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
emilijaie
Zainteresowany
**

akwa 240l towarzyskie

« Odpowiedz #8 : Marzec 08, 2009, 19:54:10 »

no niestety bimbrownia ma to do siebie, że nie da się jej wyłączyć. Chyba, że wyjmiesz wężyk  z akwa, ale to dość uciążliwe na dłuższą metę. Ja mam podłączony brzęczek do timera i w nocy kilkakrotnie się załącza na kwadrans( w sumie chodzi 3 godziny w przedziale czasowym 00.00 do 06.00) i rano ryby nie wykazują objawów niedotlenienia, a ph nie skacze.  Good !

tak, tylko w moim przypadku bedzie to gotowy zestaw do co2 firmy nutrafin
wiec jak mam robic zeby bylo wlasciwie
zegarsky91
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 08, 2009, 21:49:16 »

o ludzie macie filtr?? ustawcie wylot filtra n tafle bedzie sie dotlenialo aqua i co2 zarazem brało i po problemie.... albo kupcie zestaw do kroplowki w aptece 1,2 zeta i tam jest takie pokretlo można zdjac i zalorzyc na swojego eza zmniejszycie dozowanie ...

emilijaie
Zainteresowany
**

akwa 240l towarzyskie

« Odpowiedz #10 : Marzec 09, 2009, 19:45:54 »

o ludzie macie filtr?? ustawcie wylot filtra n tafle bedzie sie dotlenialo aqua i co2 zarazem brało i po problemie.... albo kupcie zestaw do kroplowki w aptece 1,2 zeta i tam jest takie pokretlo można zdjac i zalorzyc na swojego eza zmniejszycie dozowanie ...

witam
czy ktos sie z ta wypowiedzia zgodzi??
czy wystarczy filtr na tafle?? i mamy odpowiednio co2??
renegat
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Marzec 10, 2009, 19:22:39 »

Co to jest bimbrownia? Kojarzy mi sie to dość jednoznacznie Grin Good ! ale z kontekstu wypowiedzi wnioskuje że to coś do produkcji CO2. Nigdzie nie dotarłem do dokładnych informacji jak to działa.

W jakiej cenie są testy do badania podstawowych parametrów wody? Co koniecznie trzaba zbadać a co można ale nie jest konieczne? Jak często trzaba przeprowadzać te badania? Jakiej firmy są najlepsze i na ile badań wystarczają?
 papa
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #12 : Marzec 10, 2009, 19:33:23 »

Dawkowanie CO2 i napowietrzanie w tym samym czasie nie ma sensu. Tlen wypłukuje  z wody CO2. CO2 podajemy w dzień, wtedy rośliny wykorzystują go do fotosyntezy i jednocześnie produkują tlen. Napowietrzanie jest raczej zbędne w tym czasie. Natomiast w nocy powinno wyłączać się CO2 a włączyć napowietrzanie aby rośliny i ryby mogły pobierać tlen.

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
emilijaie
Zainteresowany
**

akwa 240l towarzyskie

« Odpowiedz #13 : Marzec 11, 2009, 20:33:42 »

Posiadam ten drugi Hagena, Jest dedykowany do akwariów do 100l (ja mam go w 112l). "Kaloryfer" bardzo dobrze rozpuszcza co2, dodatkowe aktywatory i stabilizatory są tanie i ogólnodostępne(przynajmniej w Irlandii  Cheesy).Szybko startuje i działa pełne 30 dni  Smiley. Reasumując u mnie się sprawdza więc stawiam na Hagena.
edit;
Duży plus za materiały, z których jest wykonany: pojemnik solidny, wężyki silikonowe nie parcieją i nie twardnieją, bardzo dobre rozwiązanie z zawieszeniem za akwaruim.

czy wezyk nalezy skrocic wieszajac pojemnik za akwarium czy mozna postawic na podlodze i zostawic cala dlugosc wezyka???
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2009, 20:36:08 wysłane przez emilijaie » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: