Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Obsada do zbiornika 112l - propozycje, uwagi.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do zbiornika 112l - propozycje, uwagi.  (Przeczytany 2807 razy)
Lilim
Zainteresowany
**

« : Marzec 03, 2009, 15:51:36 »

Akwarium 112L, 80x35x40 Standard
Pokrywa Wromak 2x18W
Filtr: Eheim 2213
Grzanie: Brak
Podloże: Plaża piasek kwarcowy 0.8-1.2mm, + gładki klasyczny żwirek 2-4mm.

proponowana obsada:

Pielęgniczka kakadu 1+3
Cierniooczek Kuhla x4
Krewetki Red Cherry x?

Akwarium z planami na zarośnięcie z kryjówkami i grotami + plaża, na razie w fazie projektu.
Znane są mi cykle dojrzewania akwarium, testów jeszcze nie posiadam.

Chwilowo chodzi o dobór obsady do litrażu, więc mankamanty typu grzałka zostają odsunięte na dojrzanie.
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2009, 17:29:00 wysłane przez Lilim » Zapisane
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 04, 2009, 08:45:52 »

W112l z własnych doświadczeń polecam kakadu w układzie 1+2 .Z dobrze zagraconym dnem sporo korzeni kokosów na kryjówki itp.
Ciernioczków nie miałem więc się nie wypowiem natomiast krewetki staną się dobrym i drogim pokarmem dla kakadu sprawdzałem to osobiście

Młode ampularie oddam
Lilim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 05, 2009, 17:28:10 »

W związku z tym pierwsza proponowana obsada odpada.

Co więc powiecie na to:

Molinezja black molly/Molinezja ostrousta x ?
Neon Inesa/Czerwony x ?
Krewetki Red Cherry x ?
Krewetki Amano x ?

Nie wiem jak będzie wyglądała sprawa z Molinezją. Po pierwsze - którą wybrać, a po drugie - to rybki roślinożerne, czy nie skończy się to opędzlowaniem roślinek?
Byłbym również wdzięczny o podanie w jakiej liczbie można by wpuścić powyższe ryby/krewetki do akwarium wymienionego w pierwszym poście.

Oczywiście ewentualne inne propozycje są mile widziane.
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Marzec 05, 2009, 18:12:03 »

Tak patrząc na parametry wody jakie potrzebują molinezje i neony to trudno by je razem trzymać jedne wolą miękką a drugie twardą nawet lekko soloną .Ale jak pominąć ten szczegół to to mogłyby być .Molinezje raczej roślin nie jedzą raczej trochę skubią glony .
Molinezje rozmnażają się dosyć szybko więc nie ma co się wysilać z ilością starczy 3 4 sztuki z przewagą samic .Neony stadne więc tak na oko 15 i lepiej czerwone dobrze znoszą letnie upały .Krewetki jedne i drugie nie będą sobie przeszkadzać

Młode ampularie oddam
Lilim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 21, 2009, 23:09:20 »

Jako że jestem zwolennikiem utrzymywania porządku, trzymam się jednego wątku tyczącego się mojej obsady.

W akwarium pływają sobie radośnie:
8 x Molinezja Black Molly (2 + 6)

W planie:
15 x Red Cherry
10 x Amano

I teraz moje zapytanie. Zastanawiam się nad dokupieniem Otosków (sztuk 4-5) - tylko w jakiej konfiguracji (w sensie ile samic, ile samów)? Akwarium przeżywa atak okrzemków, więc jeść będą co miały.
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 21, 2009, 23:32:35 »

A jak chcesz rozpoznać płeć otosków Smiley ? Ja mam od dwóch dni 4 sztuki (więcej w sklepie nie było, ale jak będą to jeszcze z 10 dokupię)..i zaczęłam trochę czytać o nich to wychodzi na to, że dopiero u dorosłuch otosków da się rozpoznać płeć. Niby samice są większe, i ikra czasami prześwietla się przez skórę na brzuszku.
Jeśli się mylę to chętnie też się dowiem w jakim stosunku trzyma się w akwa samce i samice otosków.

ps. Molinezjejeśli chcesz mieć to może pomyśl nad połaczeniem czarnych z białymi. Moja siostra ostatnio takie stadko widziała w Wawie w zoologicznym i mówi że wyglądało to zjawiskowo. Krewecie natomiast z niezbyt drogich to pomarańczowe ostatnio na allegro śliczne widuję..i jeśli moje babaulti nauczą się unikać papuzich i przeżyją to dokupię im takich pomarańczowych kreweci Smiley .
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2009, 23:39:54 wysłane przez lwica79 » Zapisane

Lilim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 21, 2009, 23:37:45 »

Szczerze mówiąc, to nie wiedziałem, że jest problem z rozpoznaniem płci. Skoro faktycznie tak to wygląda, to właściwie pytanie sprowadza się do następującego - otoski to ryby stadne (o ile wiem), więc czy 4-5 sztuk do odpowiednia liczba?
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 21, 2009, 23:45:09 »

Otosek to rybka stadna. Rybki stadne zwykle trzyma się od conajmniej 6-ciu sztuk w górę..

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Marzec 22, 2009, 08:37:07 »

Otosków to łącznie miałem już ok 15 sztuk i wszystkie wyglądały tak samo ,nie wiem jak będzie u ciebie ale u mnie długo nie pożyły do dzisiaj ostały się tylko 3

Młode ampularie oddam
Lilim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 22, 2009, 18:01:42 »

Więc jutro wybiorę się po otoski. Tylko tak siedzę teraz przed zbiorniczkiem i się zastanawiam - pływa tam już 8 Molinezji. Jeśli dodam jeszcze 6 Otosków, to czy przypadkiem nie doprowadzę do przerybienia? Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę przyszłe krewetki (patrz posty wyżej).
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Marzec 22, 2009, 18:20:34 »

przerybienia raczej nie powinno być

Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #11 : Marzec 24, 2009, 09:34:30 »

Ja w 112 mam 10 otosków. Raczej nie da się poznać płci. Mają one około 2-3 cm.

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
k0k0z
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Marzec 25, 2009, 00:42:59 »

Nadal czekam na fotki baniaka i obsady, może wreszcie jakiś wątek? Tongue

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=21482.0 <- 30L + Tuba 10L, proszę komentować ^_^
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: