Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: rozpuszczanie C02  (Przeczytany 1160 razy)
tyglysek
Nowy
*

« : Marzec 03, 2009, 20:24:27 »

Akwarium 45l  oswietlenie  2x 14 W - agua glo + sun glo, filtru fan mini
aktualnie podaje co2 z bimbrowni poprzez dyfuzor fitra, zastanawiam sie jednak czy to wystarczająco skuteczne, czy nie lepszym rozwiązaniem jest dzwon lub strzykawka z kostką lipową ? Czy ktos testował powyższe rozwiązania i ma w związku z tym jakies doswiadczenia ?
zegarsky91
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 03, 2009, 22:06:06 »

tak jak widac bable z co2 idą do góry do powierzchni a bąble nierozpuszczone to stracone co2..... najlepiej to strzykawka i tak ustawić aby bąblez co2  nie dochodily do powierzchni tylko sie rozpuszczaly  w wodzie ;]

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 04, 2009, 08:48:15 »

Najlepiej kupić gotową kostkę z drzewa lipowego lub zainwestować około 30 zł i kupić szklany dyfuzor z ceramiką - wylatują z tego malutkie bąbelki, które zanim dotrą do powierzchni, niemal całkowicie się rozpuszczą.

nefrete1
Zainteresowany
**

iza, łódź

« Odpowiedz #3 : Marzec 04, 2009, 09:45:24 »

Ja używam kupionej kostki lipowej (moja ma może z 6 cm długości i kosztowała 5 zł). Bąbelki wylatują maleńkie. A jak jeszcze ustawiłam je tak, aby leciały w prąd wody z filtra - rozpuszczają się całkowicie. Polecam  Good !

gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 04, 2009, 22:21:03 »

U mnie kostka lipowa się szybko zapychała. A dzwon trzeba co drugi dzień opróżniać z nieropuszczalnych gazów.

Duża wydajność rozpuszczania CO2 miałem używając mały filtr wewnętrzy tylko do rozbijania bąbelków.
W komorze tego filtra robiłem mała dziurkę, tak by można przeciągnąć tam wężyk z bimbrowni.
Bąbelki dostawały się na wirnik i były rozbijane na bardzo małe bąbelki.
Wylot takiego filtra trzeba skierować lekko do góry by się nie zapowietrzał.

Nie radzę dziurawić jednak głównego filtra w akwarium. Zbyt ryzykowne.

Akwarium i hydroponika
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: