Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 53 54 [55] 56 57 ... 113
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie Glonojadów  (Przeczytany 658604 razy)
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #810 : Sierpień 31, 2007, 13:39:53 »

Czekaj, a widziałeś tą ikrę czy tylko zdawało Ci się, że jest. Pamiętaj po kilku dniach trzeba kolejną dawkę dać, tak pisze na opakowaniu no nie  Wink

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Trulek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #811 : Sierpień 31, 2007, 15:46:45 »

Nie widziałam ikry, więc pewnie jej nie złożyły. Niestety nie było mnie w domu przez 3 dni, więc nie wiem kiedy skończyły trzeć się w rurze...
A jak często para przystępuje do tarła ??
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #812 : Wrzesień 04, 2007, 18:59:34 »

wszystko na wczesniejszych stronach takie dokładne info wystarczy chwile poswiecic i poszukac

akwa:
8L parapeciak
63L krewetkarium w trakcie zakładania
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
fist4ch
Nowy
*

« Odpowiedz #813 : Wrzesień 11, 2007, 20:35:18 »

Witajcie (jestem nowy w tym serwisie)
Wczoraj patrzę do akwarium.. i na szybie siedzi maluteńki glonojadzik.. około 0,8 cm.. WOW .. super mówie tylko skąd się wziął.. patrze uważniej.. i widze ich więcej.. teraz jest ich około 25 Cheesy (jak nie więcej.. trudno policzyć) .. no super mówie.. ale jak do tego doszło.. nie zmierzałem specjalnie do rozmnożenia glonojadów Smiley .. miałem samice glonojada od paru lat.. i jakieś pół roku temu dokupiłem samca (nie wiedziałem czy to samce czy samice, a tym bardziej że to parka..Tongue.. teraz wiem że to był samiec).. samiec był bardzo malutki kiedy go kupiłem.. i urusł do wielkości samicy.. nawet nie zauważyłem że się lubią.. tylko się ganiały jakby wrogowie.. Rozpoznaje teraz samca po takich niby rogach w okolicach łba.. Niżej dodaje fotki..Tongue Na fotkach wsio zobaczycie: MOje akwa duże glonojady malutkie itp.

W akwarium mam (80 litrów - mało wiem.. ale dla mnie to spoko:)): około 40 gupików: 4 dorosłe, 10 w średnim wieku.. a reszta to malutkie.. 3 kirysy.. 1 otosek (apropo .. może być sam.. bo żyje już jakieś 8 miesięcy sam :/.. nie wiem jakiej jest płci..) i to wszystko..

W akwarium dzisiaj robiłem przycinkę roślin bo wychodziły na powierzchnię wody..  nie jestem profesionalistą więc.. jest jak jest..

Oto zdjęcia:

http://img411.imageshack.us/img411/1958/dsci2310np7.jpg

http://img411.imageshack.us/img411/499/dsci2311ch5.jpg

http://img411.imageshack.us/img411/3394/dsci2313rc8.jpg

http://img515.imageshack.us/img515/8410/dsci2317jf0.jpg

http://img405.imageshack.us/img405/8495/dsci2321db3.jpg

http://img515.imageshack.us/img515/4397/dsci2323cw4.jpg

Jeśli marudzę to sory..

--
Pozdrawiam...
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #814 : Wrzesień 12, 2007, 10:36:02 »

akwarium jeśli moge ocenic to puste i wyglada zaniedbane troszke
fajne sa młode tylko jak ich duzo to staja sie problemem sam mam 50szt młodych juz maja ponad 3cm do 4cm i problem ze sprzedaża mam
wydaje mi sie że jak usuniesz młode z tego akwa to powinny sie znowu trzec do msc czasu
fotki dobrze zrobione

akwa:
8L parapeciak
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #815 : Wrzesień 12, 2007, 12:50:25 »

Dziwne, że dopiero teraz je zauważyłeś, jak u mnie już wychodziły były mniejsze. Bardzo się ciesze, że Ci się rozmnozyły, ale bym Ci poleciła gąbkę i szuruburu szybki Cheesy bez obrazy, ale troszkę brudu się naniosło. Zgadzam się z poprzednikiem troszkę zaniedbane. Jeżeli mogę coś zasugerować to kup jakiś korzeń, glonojady uwielbiają sobie go poskubać. Poleciłabym też jakąś dietę np. warzywka Cheesy O młode trzeba zadbać Cheesy

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #816 : Wrzesień 13, 2007, 18:57:51 »

dla zbrojników wszystko co mozna dac do akwa drewnopochodne korzen kokos to najbardziej uwielbiaja tabletki tzn pokarm w tabletkach dla ryb dennych warzywka sparzone a co do akwa czyscik i skrobaczka powinno starczyc czysciejsze bardziej cieszy

akwa:
8L parapeciak
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #817 : Wrzesień 14, 2007, 20:28:14 »

Nie jestem w stanie przekopać się przez cały wątek z przykrością stwierdzam. Starałam sie znaleźć odpowiedź, ale nie do końca mi wyszło. Ok 1,5 tygodnia temu moje zbrojniki weloniaste złożyły ikrę. Radocha była ogromna bo to pierwsze tarło glonków od kiedy mam akwarium. Samiec pięknie pilnował ikry i po 3-4 dniach ikra zniknęła. Byłam przekonana, ze po prostu młode sie wykluły i należy spokojnie czekać aż się rozpłyną. Niestety do dziś po glonkach śladu nie ma a samiec nadal usilnie pilnuje i wachluje korzeń. W tej chwili zaczynam sie powoli martwic o samca bo cielska nie rusza z korzonka, wachluje i oczywiście nie je. Zastanawiam sie czy nie obrócić tego korzenia i nie sprawdzić czy rzeczywiście samcowi sie coś nie pomieszało i pilnuje pustego korzonka. Co myślicie, co zrobić ?
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #818 : Wrzesień 14, 2007, 21:43:09 »

u mnie samiec wachlował nawet bez ikry i czasem tez nie jadł mozliwe że dopiero sie przygotowuje do tarła a mozliwe ze młode juz jako zółte stworzonka pouciekały mu i inne rybki je zjadły różne przypadki moga byc
ja bym jakos dziwnie jeszcze poczekał

akwa:
8L parapeciak
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #819 : Wrzesień 14, 2007, 22:06:30 »

Poczekaj. On wie co robi. Możliwe, że maleństwa pouciekały, wiesz nie dopilnuje kilkunastu maleństw szczególnie, jak mogą z każdej strony uciec. U mnie miał ułatwioną sprawę bo miał korzeń z jedną dziurką.

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #820 : Wrzesień 15, 2007, 07:58:00 »

Amatorów na małe glonki to u mnie sporo. Jeszcze w takim razie poczekam i wstrzymam się z siłowym rozwiązaniem i skłonieniem samca do odczepienia sie od korzenia Wink
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #821 : Wrzesień 15, 2007, 13:46:32 »

Samiec wie co robi podpowiada mu instynkt Smiley więc się nie obawiaj, mój jeszcze z pare dni siedział w kokosie zanim wyszedł

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #822 : Wrzesień 16, 2007, 09:23:03 »

Są młode Cheesy maja ok 8-10 mm także już nie takie maleńkie. Nie wiem ile ich tam jest bo samiec je skutecznie zasłania i nadal wachluje i pilnuje. Przy okazji czyszczenia szyb wsadziłam łapsko i wyjęłam na chwilkę korzeń. Dobrze, że się poruszyły bo bym ich za cholerę nie zauważyła - już czarne potworki jak tatuś i mamusia Cheesy To teraz powertuję kiedy je podkarmiać. Chociaż i tak dokarmiam dorosłe zbrojniki tabletkami, ogórkiem czy marchewką także chyba wystarczy Cheesy
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #823 : Wrzesień 16, 2007, 16:08:33 »

No jasne, taka zróżnicowana dieta im starczy Smiley No to życzę miłej zabawy z młodymi, ja na nie muszę długo poczekać, bo mój roczny samiec zdechł  Cry i czekam jak potomek jakiś dorośnie Cheesy

młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #824 : Wrzesień 16, 2007, 21:15:46 »

jesli robia sie juz czarne i zyskuja powoli powłoke pancerza to juz sa mozna powiedziec samodzielne
dieta dobrze im zrobi
zycze sukcesu w uchowaniu młodych

akwa:
8L parapeciak
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
Strony: 1 ... 53 54 [55] 56 57 ... 113
  Drukuj  

Skocz do: