Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 113
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie Glonojadów  (Przeczytany 657660 razy)
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #90 : Listopad 05, 2004, 14:16:01 »

Ja mam taką kupowaną glinianą grote na glonojady Smiley ale zrobiłem im też z normalnego kokosa i wrzuciłem  rurke pcv także miały i mają cały czas miejsce do wyboru Smiley ale samiec zagnieździł sie w glinianej grocie:)

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #91 : Listopad 08, 2004, 18:55:37 »

Część moich malutkich glonojadów jeszcze jako larwy przeniosłem do kotnika dla ryb żyworodnych a część (większą ) zostawiłem w kokosie z samcem . Dziś te w kotniku już pobierają pokarm jaki im podaje co bardzo mnie cieszy ... Do kokosa nie zaglądam ale coś niepokoi mnie to że małe nie chcą z tamtą wyjść ... zresztą samiec też ciągle tam siedzi . Ale licze że lada dzień się pokażą te kokosowe (o ile jeszcze tam są Wink ) Malszki z kotnika są piękne (około 30sztuk) i ogromnie się ciesze z ich obecności Smiley

112,25
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #92 : Listopad 08, 2004, 20:00:16 »

Gratulacje Tramal  Tongue Udane rozmnożenie rybci to najpiękniejsza chwila w tym całym naszym hobby  Tongue

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #93 : Listopad 14, 2004, 14:38:26 »

Dziś chyba mogę uznać rozmnażanie glonci za pełen sukces. Większość małych spod kokosa odłowiłem do kojca i dorastają z resztą ... Jedzą płatki roślinne , miażdżoną sałatę , gotowaną marchewkę i kalafiora - rosną w oczach. Te którcyh sie nie udało złapać kryja się po kątach akwarium i też sobie jakoś radzą Smiley niedługo pewnie samiec zagoni samice na następne tarło tym razem będę lepiej przygotowany Smiley... Acha ajk macie jeszcze jakiś pomysła na karmienie małych to podsuńcie mi Smiley (nie hodowałem glonów bo jakoś tak wyszło że nie Wink )

112,25
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #94 : Listopad 14, 2004, 19:13:56 »

wiesz co one super też rosną na tablektach:) i jedzą też chyba to co na korzeniach sie znajduje Smiley

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #95 : Listopad 17, 2004, 21:33:16 »

Ale mnie ten temat nakręcił Smiley Mój samiec ma na razie 8 cm, ale z dnia na dzień jest coraz piękniejszy. Jest jeszcze samiczka 7 cm, ale będę ją chciał wymienić, bo kupowane były razem jako małe, więc pewnie są z tego samego "domu", a tego chcę uniknąć. Na razie czekam i patrzę jak gloncie rosną Smiley
simpson
Nowy
*

« Odpowiedz #96 : Grudzień 08, 2004, 13:29:09 »

A ja mam pytanie w związku z udanym rozrodem. Chodzi o to że zauważyłem dzisiaj rano że w kamiennej grocie pływają małe glonojadki. Samiec nadal wachluje bo są tam jeszcze inne jajeczka. Wszystko dzieje się w zbiorniku ogólnym. Mam w nim pare barwniaków czerwonobrzuchych, 2 gurami marmurkowe 5 neonków i pare mieczyków. Akwarium ma 75l. Co powinienem zrobić z młodymi? Zostawić je czy próbować odłowić? Dzięki za pomoc, prosze o w miare szybkie odp. Aha jeszcze obawiam się że jak kupowałem je w 1 zoologu to mogą być spokrewnione. Czy to nie osłabia potomstwa, bo chów wsobny ogólnie do najlepszych to chyba nie należy.

75l - mieczyki molinezje zbrojniki
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #97 : Grudzień 08, 2004, 13:31:27 »

Chów wsobny zawsze osłabia potomstwo. Jest to spowodowane tym, że podczas rozmnażania musi dojść do wymiany informacji genetycznej. Jeśli dwa osobniki są ze sobą blisko spokrewnione to ta wymiana jest niewielka. Stąd podatność na różnego rodzaju choroby itd.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #98 : Grudzień 08, 2004, 15:19:27 »

ja bym sie chciał cos zapytać    czy zeby te glonojady troche pobudzic to czy moge dolać do akwarium troche wody destylowanej

czy to im pomoze w tarle? :?:

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #99 : Grudzień 08, 2004, 16:54:48 »

A słuchajcie znajomy mi powiedział żebym dał żółtko z kaszą ( tylko jaką ?? ) razem chyba to zmieszane i zamrożone. Co o tym myślicie?? i jak dokładnie takie pożywienie przygotować bo dziś przez cały dzień mi to chodzi po głowie Smiley)

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #100 : Grudzień 08, 2004, 18:01:48 »

wiem cos o tym.  nie radził bym ci tego stosowac poniewaz to zmętni ci wodę szczegulnie zółtko a jak jusz sie uparłeś to trzeba to umieć podawać narybkowi ja powiem ci jak karmiłem swoje danio malabarskie. Rozrub zółtko na jakiejś łyżeczce i weś np. jakąś zapałke i tylko lekko zanuz w tym zółtku i lekko dotknij zapało wierzchu wody. wtedy utworzy sie na powierzchni wody taka jakby zawieśina. no i sobie będo jadły jak sie nauczą

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #101 : Grudzień 08, 2004, 18:03:23 »

a jeśli chodzi o kasze to pewnie chodziło mu o kasze manną bo jest najdrobniejsza  Smiley

A tak wogule to czy ktośmógłby mi odpowiedzieć na moje pytanie  powyżej?

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #102 : Grudzień 08, 2004, 21:04:46 »

ja młode odłowiłem do kotnika jak zobaczyłem że ryby z ogólnego zwłaszcza te wieksze - mollys i mieczyki chcą je złapać . Kokos z samcem i resztą ikry osłoniłem siatką to też je zabezpieczyło zrobiułem tak by samiec mógł to w nocy opuszcać a inne ryby nie wpływały do środka. Młode wykarmiłem : gotowanym kalafioren , mrożona i miażdżona sałatą oraz płatkami bio-vit Tropicala czasem cieniutkir prawie rozgotowane plastry marchewki. Teraz już pracują i żywią się tym co znajdą tj. glonami oraz pokarmem co go inne ryby nie znajdują, niedługo kupie tabletki Smiley

112,25
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #103 : Grudzień 08, 2004, 21:26:03 »

No ja karmie tym samym ale dostałem dość ciekawy wykład na temat tej kaszy wymieszanej z żółtkiem i zamrozony i żeby podawać to raz na tydzień:) Chciałbym to spróbować tylko nie wiem jaka kasza ma być:)

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #104 : Grudzień 08, 2004, 21:40:41 »

poszukaj w internecie na ten temat. ale wydaje mi sie że chodzi o kasze manną

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 113
  Drukuj  

Skocz do: