Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 56 57 [58] 59 60 ... 113
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie Glonojadów  (Przeczytany 658692 razy)
cdpkaktus
Nowy
*

« Odpowiedz #855 : Październik 22, 2007, 22:03:32 »

witam
mam pewien problem . nie wiem czy przeniesc rurke z ikra zlotych glonkow do kotnika czy zostawic w glownym aqua.
wiec tak akwarium 240 litrow  temp okolo 24-26 stopnia ph okolo 8 ( sa w nim tylko tropheusy + 3 zlote i 1 weloniasty glonojad). nie wiem kiedy byla zlozona ikra bo mnie nie bylo  w domu przez 5 dni . ikra ma kolor pomaranczowo zolty .
za odp wielkie dzieki
cdpkaktus
Nowy
*

« Odpowiedz #856 : Październik 24, 2007, 00:38:25 »

czy ktos tu zaglada i mi odpowie ??
wlazio
Nowy
*

« Odpowiedz #857 : Październik 24, 2007, 10:13:34 »

witam

mam moje glonojady od 6 miesięcy
strasznie mi się gryzły....ale pewnego dnia czyszcząc akwarium zauważylem w zamku mnostwo malych rybek(byly to glonojady)

przełożylem je do kotnika i szczeże mowiąc narazie mi żyją wrzucam im kostkę i jedzą

stąd moje pytanie czy trzymać je w kotniku???czy to będzie dla niech dobre??

PS.Mam ich z 60

kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #858 : Październik 24, 2007, 16:46:19 »

witam
mam pewien problem . nie wiem czy przeniesc rurke z ikra zlotych glonkow do kotnika czy zostawic w glownym aqua.
wiec tak akwarium 240 litrow  temp okolo 24-26 stopnia ph okolo 8 ( sa w nim tylko tropheusy + 3 zlote i 1 weloniasty glonojad). nie wiem kiedy byla zlozona ikra bo mnie nie bylo  w domu przez 5 dni . ikra ma kolor pomaranczowo zolty .
za odp wielkie dzieki

to zależy w akwa ogólnym przeżyje ci niewielka ilość , możesz je przenieść do mniejszego akwa gdzie będa sobie spokojnie żyły do chwili znalezienia dla nich nowego domku Wink

Astronotus ocellatus i drobnica.
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #859 : Październik 28, 2007, 14:12:33 »

cdpkaktus 

mozesz przeniesc do kotnika ale musisz zachowac parametry zeby sie ikra nie popsuła

wlazio

kotnik zawsze lepszy bezpieczniej dla młodziaków

akwa:
8L parapeciak
63L krewetkarium w trakcie zakładania
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
cdpkaktus
Nowy
*

« Odpowiedz #860 : Październik 28, 2007, 19:02:07 »

wiec tak zanim mi odpowiedzieliscie przenioslem rurke z ikra i tatusiem do kotnika 60 l . woda stala tam okolo 2 tygodni (tropheuska miala wydac na swiat swe male lecz nie dalem rady jej odlowic) przez pierwszych  8 dni byla napowietrzana puzniej juz nie , az do momentu przenosin "tatuska" . wczoraj sie zaczely wykluwac  , dzis jest ich okolo 25- 30 .zobaczymy ile przezyje. teraz tak co mam im podawac na dien dobry (dzis podalem odpowiednio zgnieciona dawke spiruliny) ?
Aniusia
Nowy
*

« Odpowiedz #861 : Październik 28, 2007, 20:42:14 »

Od jakiegoś tygodnia mam większe akwarium glonojady może minimalnie mi podrosły od czasu gdy ostatni raz byłam na forum.Samcowi zaczęło się już poroże rozdwajać może w końcu mi się uda.
Jak mogłabym im jeszcze pomóc aby dochować się młodych?Kryjówkę mam w postaci kokosa.
Proszę o pomoc.

112l.
2x danio pręgowany
6x żałobniczki
3x kirys spiżowy
1x gibiceps
2x zbrojnik niebieski(samiec i samica)
1x bojownik syjamski
2x razbora klinowa
2x brzanka sumatrzańska
2x molinezja
6x neon innesa
Trulek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #862 : Październik 29, 2007, 11:14:52 »

Doczekałam się kolejnej ikry  Wink
Gloncie ikrę złożyły w akwarium ogólnym. Po przygotowaniu drugiego akwa i wlaniu do niego wody z baniaka ogólnego przenieśliśmy rurę wraz z ikrą do przygotowanego mniejszego akwarium.Mój glonojad jest jednak trochę nietypowy i w tej rurze go nie było  Roll Eyes Wyłowiliśmy osobno glonojada i przenieśliśmy do do akwarium z ikrą.
Ikra jest w rurze, a glonojad wachluje podłoże, w ogóle do tej rury jeszcze nie wlazł chyba jeść nie chce, tylko wachluje...
Poradźcie proszę, czy
1. Wysypać ikrę z rury i może w ten sposób do niej dotrze i zacznie ją wachlować ?
2. Czy świecić światło w akwarium z ikrą (jest tam filtr, grzałka z termostatem, rura z ikrą , gloncio i żarówka w pokrywie)?
3. Odłowić glonojada do akwarium ogólnego (to pewnie nie dobry pomysł...) ?

Ps. Czytam ten wątek od początku, doszłam do 15 podstrony. Może faktycznie włożę kamień napowietrzający do rury (prawdopodobnie gdzieś mam ... używany był 8 lat temu, więc łatwo nie znajdę  Wink ) Wtedy filtr odłączę i gloncia do ogólnego przełożę ...
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2007, 12:56:48 wysłane przez Trulek » Zapisane
OSKAR12
Nowy
*

« Odpowiedz #863 : Październik 29, 2007, 15:23:33 »

Siema wam mam 70 litrowe akwarium bardzo cienkie ok 20 cm ale długie  i wysokie mam 10 neonek 1 kirysa i i jednego duzego glonojada <żółtego> ok. 6cm hyba camica bo nie ma na głowie tyc hwonsów długi i jednego małego glonojada <czarnrgo > ok. 4 cm  hyba tez samic a bo nie ma wonsów i co moge zrobic zeby sie rozmnozyly glonojady  Cheesy
 papa
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #864 : Październik 29, 2007, 16:50:42 »

Siema wam mam 70 litrowe akwarium bardzo cienkie ok 20 cm ale długie  i wysokie mam 10 neonek 1 kirysa i i jednego duzego glonojada <żółtego> ok. 6cm hyba camica bo nie ma na głowie tyc hwonsów długi i jednego małego glonojada <czarnrgo > ok. 4 cm  hyba tez samic a bo nie ma wonsów i co moge zrobic zeby sie rozmnozyly glonojady  Cheesy
 papa

czekać aż podrosną Roll Eyes

OSKAR12
Nowy
*

« Odpowiedz #865 : Październik 29, 2007, 17:55:35 »

ej kozak to ta  zułta samica jesli jest samico <bez wonsów na glowie > toile mus miec gdzieś tak cm .
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #866 : Październik 30, 2007, 15:31:13 »

moje samce gdy miały 6cm. zaczeły pojawiać in się wąski. Więc uważam że twój zbrojnik to samica Wink

Trulek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #867 : Październik 30, 2007, 23:52:33 »

No i włożyłam kamień napowietrzający do rury, i wtedy gloncio tam wlazł...Mam nadzieję, że silny nurt mu nie zaszkodzi...
Nic nie je , nie wyłazi, wachluje,  ikra wygląda ok  Wink Dziś sie odlepiła od miejsca złożenia....
kesser
Nowy
*

« Odpowiedz #868 : Listopad 02, 2007, 21:40:26 »

Witam!

Posiadam w akwarium dwa zbrojniki
Pierwszy (mniejszy) samica - zwyczajny,uniwersalny czarny zbrojnik,dokłądnej nazwy nie znam Tongue
Drugi (większy ) samiec  - zbrojnik złocisty

Jest dużo tematów, na temat rozmnażania się zbrojników, wszyscy mają problem, nie mogą "zmusić" swojej pary do tarła. Jeśli chodzi o mnie tzn o moją parę to pokusiła się juz o drugie tarło, które dziś zauwazyłem( w sumie podejrzewałem ich juz od paru dni, samiec całymi dniami siedział w swojej "kryjówce" pod głazem). Ani razu nie planowałem ich rozmnożyć. Tarło odbywały "kiedy chciały i gdzie chciały" Pierwszy narybek niestety nie przetrwał, został zjedzony... Sad. Dziś, gdy zmieniałem wodę, wyciągnąłem głaz z wody, a pod spodem... pomarańczowa ikra... około 20 jajeczek. No trudno, ikrę delikatnie, by nie zniszczyć jajeczek odczepiłem od skały i przetransportowałem do mniejszego akwa. Nie było mowy, zeby gniazdo zostawić w spokoju. Woda była w tragicznym stanie (czyt. mocno żóltawa, na dnie leżało co nie co Tongue ), kryjówka, była bardzo niebezpieczna, wiec narybek spotkał by ten sam los co pierwsze tarlaki. Delikatnie odczepiłem ikre od głazu i przeniosłem do mniejszego akwa. Teraz wieczorem , patrze do akwa, a tam małe wydostają się po za jajeczka... szok, około 15  "kijanek" i właśnie... cóz robić? Od kiedy mogę je karmić i czym, czego potrzebują ?

Jeśli coś napisałem niezrozumiale, są literówki, bądź błędy to z góry przepraszam, ale pisze tutaj pod wpływem emocji, które mnie rozgrzewają  Tongue

edit, aha jeszcze jedno czy moge je przeniesc do pojemnika  z czyściuteńką woda (temp praktycznie taka sama )? Czy muszą jednak pozostać w starej wodzie przepompowanej z akwa przed zmiana wody ...?
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2007, 21:53:19 wysłane przez kesser » Zapisane
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #869 : Listopad 03, 2007, 22:17:27 »

trulek
on o siebie zadba nie zdechnie

akwa:
8L parapeciak
63L krewetkarium w trakcie zakładania
200 L sprzedane