Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 61 62 [63] 64 65 ... 113
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie Glonojadów  (Przeczytany 658795 razy)
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #930 : Styczeń 01, 2008, 19:07:09 »

Twoje akwarium jest za małe na trzymanie zbrojników .Akwaria dla zbrojników powinny mieć min.100l.Chyba ,że jest to tylko zbiornik tarliskowy czytaj:chwilowy Wink

mucha
Nowy
*

« Odpowiedz #931 : Styczeń 01, 2008, 19:28:58 »

Czyli musze pomyśleć o nowym akwarium ..
Jeśli chce mieć dużą hodowle to conajmiej jaki litraz?

Edit Wiem ze to nie ten temat ale tak krótko jakie mogę rozmnażać rybki w takim akwarium oprócz ryb takich jak mieczyk molinezje czy ggupik.

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2008, 19:35:54 wysłane przez mucha » Zapisane

Akwaria:

15L - Kotnik/Kwaratanna

50L

4x Pyszczak

102L

1xGurami
2xŻałobniczki
2xZbrojnik
3xKiryski
1xBocja wspaniała
2xBocja pręowana
6xZwinnik blehera
3xGupik
2xDanio czerwone(parka)
mmb20
mmb20
Nowy
*

« Odpowiedz #932 : Styczeń 02, 2008, 13:44:34 »

hej jestem tu nowa Smiley
ale mam pytanie?
pomózcie mi rozmnożyc glonojady.
jak ma wygladac kryjówka dla ikry? mam akwarium 220l, znajomi powiedzieli ze mam włożyc tam plastikowa rurke to ja tak zrobiłam .
włozyłam ta rurke i obłozyłam ja kamieniami a z jednej strony na wylocie położyłam połowe doniczki ceramizcnej.a druga strona jest w kierunku tylnej ścianki i tam nic niema.
faktem jest ze samiec czesto bywa w tej rurce.
czy ktos mógłby mi to tak wyjaśnic abym zrozumiała bo oczytałam sie tych mądrych ksiązek ale w każdej jest co innego znaczy inaczej przedstawione.a jaka ma byc temp. wody ile powinna sie świecić lampka i co najważniejsze jak i czem karmic glonki
z góry dziekuje za pomoc.
madzia. Cheesy

helcia :-)
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #933 : Styczeń 02, 2008, 13:53:41 »

Ja tam swoim glonkom nic takiego specjalnego nie robiłam - tylko taką grotkę jakby z kamieni. Osobiście daję im urozmaicony pokarm - obgotowana marchewka, mrożone rozwielitki, czasem serca wołowe (ale to tylko czasem), pokarm z Tropicala ze spiruliną, płatki takie jak dla wszystkich ryb. No i nie spiesz się - z terminem tarła bywa naprawdę różnie.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
mmb20
mmb20
Nowy
*

« Odpowiedz #934 : Styczeń 02, 2008, 14:11:58 »

tak aja właśnie sie zastanawiam jak to jest z tym karmieniem glonków warzywami .
sa to ugotowane warzywa i pokrojone w kosteczke czy jak bo ja pierwszy raz słysze o czyms takim bo akwarium mam od niedawna i jeszcze dużo żeczy niewiem.dlatego  was pytam Cheesy

helcia :-)
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #935 : Styczeń 02, 2008, 18:40:11 »

jesli przyjdzie czas na tarło to obrotny samiec potrafi sobie poradzc bez sztucznie stworzonej grotki..Jeśli masz jakieś dekoracje w awarium...korzenie czy skałki to samiec podkop zrobi i już ma jamkę do tarła...u mnie tak robił...co do warzyw to jest chyba gdzieś oddzielny temat na forum...ale tak...gotuje się warzywa...tylko nie za bardzo...i wklada się do akwa ...nie soli się , ani nie przyprawia hehe... i trzeba uważać na ilość  np..marchewki....bo ja kiedyś zapomniałem wyjąć ..zostawiłem na noc w małym baniaku z młodymi sturisomami i cały przychówek szlag trafił..woda rano była mleczno biała ...pierwotniaki że hej...jeśli dorosłe gloncie to powinny poradzić sobie.
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Rashio
Nowy
*

« Odpowiedz #936 : Styczeń 02, 2008, 19:34:40 »

Witam.Nie chciałem zakładać nowego tematu związanego z glonojadami. Więc napisze tutaj.
Mam akwarium 62x21x44 .
Twoje 57 litrowe akwarium wcale nie jest za małe. Jeśli chodzi o rozmnażanie zbrojników to proponował bym Dziurawy korzeń (taki aby zbrojnik mógł tam wpłynąć) kilka 10 cm. rurek pcv nie za dużo roślinek i woda około 25 stopni i podnieść ją w okresie tarła do 28. U mnie samiec wychował młode od 3 samic, ale ja miałem tylko 1 dorosłego samca. Spróbuj włożyć tam 3 pary zbrojników. Oczywiście są to warunki tylko na akwa tarliskowe. Osobiście nie polecam tej ilości zbrojników do akwa 57 litrowego, ogólnego. Nie Podglądaj ryb bo ja ostatnio wystraszyłem swoje w czasie tarła i nawet ikry nie złożyły.

Akwa 112l.
Głupiki
Mieczyki
Neonki
Zbrojniki niebieskie
Kiryski
Molinezje
Opaczek
Gurami mozajkowe
Gurami marmurkowe
Brzanki wysmukłe
Aniusia
Nowy
*

« Odpowiedz #937 : Styczeń 03, 2008, 18:26:42 »

A ja przychodzę po sylwestrze 1 stycznia i mam znowu ikrę Cheesy już dwa dni wcześniej wiedziałam że coś się święci.
Zrobiły mi prezent na Nowy Rok, mam nadzieję że będę miała takie szczęście przez cały ten rok ;]

112l.
2x danio pręgowany
6x żałobniczki
3x kirys spiżowy
1x gibiceps
2x zbrojnik niebieski(samiec i samica)
1x bojownik syjamski
2x razbora klinowa
2x brzanka sumatrzańska
2x molinezja
6x neon innesa
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #938 : Styczeń 03, 2008, 19:59:00 »

A ja wczoraj patrzę - drugi maluszek popyla po akwarium. A na pewno jest ich więcej bo nie wierzę żeby tylko 2 jajka złożyły. U mnie w akwarium jest sporo kryjówek, ale wolę ich nie odkrywać - dla dobra ich mieszkańców.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
Aniusia
Nowy
*

« Odpowiedz #939 : Styczeń 03, 2008, 20:31:28 »

A moje upodobały sobie jeden kokos i koniec Cheesy
Ledwo zdążyłam zlikwidować akwarium z poprzednimi młody,mi a tu znowu, poprzednie sobie pływają już w ogólnym akwarium jest ich około 15, fajnie wyglądają razem pływając z dorosłymi takie małe robaczki Cheesy

112l.
2x danio pręgowany
6x żałobniczki
3x kirys spiżowy
1x gibiceps
2x zbrojnik niebieski(samiec i samica)
1x bojownik syjamski
2x razbora klinowa
2x brzanka sumatrzańska
2x molinezja
6x neon innesa
david1011
Stały użytkownik

« Odpowiedz #940 : Styczeń 09, 2008, 11:35:22 »

siemka.. powiedzcie mi dlaczego moje zbrojniki nie chcą się rozmnażać??? kiedyś rozmnażały mi sie jak głupie ale później samica mi niestety zdechła i mam drugą.. widać było nieraz jak samiec trzepocze płetwami w domku ale nic z tego i tak nie było.. a widać jak samica ewidentnie schudła.. co jest nie tak??
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #941 : Styczeń 09, 2008, 12:31:54 »

U mnie też miały sporą przerwę (kilka miesięcy). A ostatnio 3 tarła pod rząd (dosłownie ... jeszcze część młodych siedziała w kryjówce a tu już ikra) ... także cierpliwości Wink

david1011
Stały użytkownik

« Odpowiedz #942 : Styczeń 09, 2008, 12:35:12 »

ale właśnie ja już nie raz tak miałem.. czy samiec zjada ikrę czy co może się dziać z nią?? bo samica raczej na pewno ją złożyła to nie jest już gruba :/
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #943 : Styczeń 09, 2008, 12:37:35 »

Jeśli samiec uzna, że nie ma odpowiednich warunków do wychowu młodych to wyrzuci ikrę. U mnie tak było przez lato (za wysoka temp)

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #944 : Styczeń 09, 2008, 12:57:45 »

Jeśli samiec uzna, że nie ma odpowiednich warunków do wychowu młodych to wyrzuci ikrę. U mnie tak było przez lato (za wysoka temp)

Zgadzam się z tym. U mnie wprawdzie jest trochę inna sytuacja bo i zbroje też inne. Mioje sturisomy festivum w okresie letnim nie podchodzą praktycznie do tarła , a w zimę baraszkują jak szalone:D
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Strony: 1 ... 61 62 [63] 64 65 ... 113
  Drukuj  

Skocz do: