Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 64 65 [66] 67 68 ... 113
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie Glonojadów  (Przeczytany 658837 razy)
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #975 : Styczeń 17, 2008, 19:25:10 »

A jestem pewna że to bocje bo tylko one są do tego anatomicznie zdolne - no a zarówno maluchów jak i ikry nie widzę, a widziałam jakiś czas temu młode no i nagle po prostu znikły.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
david1011
Stały użytkownik

« Odpowiedz #976 : Styczeń 17, 2008, 20:29:59 »

najwyraźniej trzeba odławiać maluchy
AgnieszkaMarcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #977 : Styczeń 17, 2008, 22:55:04 »

No u mnie nie mogly zrobic to inne ryby,bo chcialam sie dochowac malych glonojadkow i wszystkie dorosle osobniki przelozylam na jakis czas do 80 litrowego akwa razem z ich ulubionmi "schowkami".Dlatego pytalam czy zdazylo sie Wam aby inne dorosle osobniki mogly wkitrasic mlode.
Rashio
Nowy
*

« Odpowiedz #978 : Styczeń 20, 2008, 07:45:44 »

Czytając na forum krytykę na temat ceramicznych ozdób w akwa już wiem że to tylko opinia pseudo-akwarystów. Jak dzisiaj ustawiłem odpowiednio ceramiczny statek to wszystkie dorosłe osobniki (zbrojniki niebieskie ) zaczęły walczyć o wyłączność do tej kryjuwki. Wcześniej był on ustawiony w akwa ale glonki nie interesowały się nim gdyż zbyt dużo światła wpadało do niego. Mam 2 pary dorosłych osobników a samice są pełne ikry. Widać że nie ma tam miejsca dla 2 par choć spokojnie by się pomieściły. Jeżeli chodzi o ozdoby ceramiczne przeznaczone do akwa to wolę włożyć jakiś stateczek który widać służy rybom niż kombinować bo komuś się to nie podoba.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2008, 07:50:14 wysłane przez Rashio » Zapisane

Akwa 112l.
Głupiki
Mieczyki
Neonki
Zbrojniki niebieskie
Kiryski
Molinezje
Opaczek
Gurami mozajkowe
Gurami marmurkowe
Brzanki wysmukłe
Rashio
Nowy
*

« Odpowiedz #979 : Styczeń 20, 2008, 07:46:50 »

No u mnie nie mogly zrobic to inne ryby,bo chcialam sie dochowac malych glonojadkow i wszystkie dorosle osobniki przelozylam na jakis czas do 80 litrowego akwa razem z ich ulubionmi "schowkami".Dlatego pytalam czy zdazylo sie Wam aby inne dorosle osobniki mogly wkitrasic mlode.
Jest to możliwe aby inne dorosłe osobniki mogły wkitrasić młode. Sprawcami kanibalizmu są głównie samice.

Akwa 112l.
Głupiki
Mieczyki
Neonki
Zbrojniki niebieskie
Kiryski
Molinezje
Opaczek
Gurami mozajkowe
Gurami marmurkowe
Brzanki wysmukłe
Rashio
Nowy
*

« Odpowiedz #980 : Styczeń 20, 2008, 07:47:53 »

Sam osobiście widziałem jak zjadały martwą rybkę więc poradzą sobie i z maluszkiem.

Akwa 112l.
Głupiki
Mieczyki
Neonki
Zbrojniki niebieskie
Kiryski
Molinezje
Opaczek
Gurami mozajkowe
Gurami marmurkowe
Brzanki wysmukłe
delTORO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #981 : Styczeń 20, 2008, 10:03:15 »

Sam osobiście widziałem jak zjadały martwą rybkę więc poradzą sobie i z maluszkiem.
Mylisz się. ancistrusy nie zjedzą żywej ryby. Tym bardziej że musiałyby ją połknąć a one przecież każdy pokarm ścierają/zdrapują.
delTORO

112L
L260, L201, otocinclus affinis
Fundulopanchax nigerianus innidere
Microgeophagus ramirezi
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #982 : Styczeń 20, 2008, 14:24:16 »

Czytając na forum krytykę na temat ceramicznych ozdób w akwa już wiem że to tylko opinia pseudo-akwarystów.

Sprzedajesz ceramiczne statki , że Cie tak oburza zdanie na temat tego typu "ozdób"??
Zbrojniki nie potrzebują tego typu badziewia , bo same sobie poradzą podkopując groty itp....Trzeba się orientowac co wsadzić do akwa , i jak to ułożyć , żeby zbroje to wykorzystały. Pseudoakwaryści właśnie myślą , że wystarczy włożyć statek lub rurę od odkurzacza i czekać na cud.
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
AgnieszkaMarcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #983 : Styczeń 20, 2008, 14:41:09 »

Ja uwazam,ze nie mozna krytykowac kogos kto lubi ceramiczne ozdoby do akwarium,kazdy ma prawo samemu zdecydowac co chce miec w akwa,aby jemu sie podobalo.Kazdy ma inny gust,a na temat gustow sie nie powinno dyskutowac.Osobiscie tez nie podobaja mi sie "gotowce" i nie mam ich w moim baniaczku,ale jak ktos je ma to ok,jego sprawa.Ja wole bardziej naturalne wystroje i dlatego moje glonojadki maja prawdziwe korzenie,kamienie czy groty. Roll Eyes
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #984 : Styczeń 20, 2008, 15:41:11 »

Ja uwazam,ze nie mozna krytykowac kogos kto lubi ceramiczne ozdoby do akwarium,kazdy ma prawo samemu zdecydowac co chce miec w akwa,
Oczywiście, ale ktoś kto lubi ceramiczne ozdoby nie ma prawa nazywać tych , którzy ich nie lubią pseudoakwarystami. Stad moja reakcja:)
Pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
AgnieszkaMarcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #985 : Styczeń 20, 2008, 17:29:28 »

Ja uwazam podobnie.Chyba wszyscy na tym forum moga sie nazwac akwarystami,laczy nas zamilowanie do wodnego swiata.
Rashio
Nowy
*

« Odpowiedz #986 : Styczeń 20, 2008, 23:23:11 »

Nie sprzedaję ceramicznych ozdób.
Psełdoakwarystami nazwałem tych którzy krytykują ceramiczne ozdoby a sami nie wiedzą co jest dla ryby dobre a co złe.
Oczywiście nie popieram sztucznych elementów w akwa, ale też tego nie krytykuję gdyż już same akwa to nie zbiornik naturalny a do tego grzałki, filtry i inne potrzebne wyposarzenie. Ryby chętnie wpływają do takiej gotowej groty, więc dlaczego miałbym im tego nie umożliwić.
Niech wypowie się ten akwarysta który posiada w akwarium 100% natury i nie używa żadnych uzdatniaczy wody i innych środków a nawet sztucznego oświetlenia. Niech ktoś taki powie mi dlaczego jakiś element ceramiczny w akwarium to "BADZIEWIE"? Proszę o logiczne wytłumaczenie.
Co do zjadania ryb przez zbrojniki to widziałem jak samica wysysała mięso z ryby pozostawiając połowę zjedzonej ryby.
Widocznie jest to możliwe. Oczywiście możecie mi nie wierzyć i stworzyć własne forum ograniczając się do wiedzy książkowej.
Moja wiedza opiera się na doswiadczeniach i obserwacji. Z chęcią podzielę się swoją wiedzą z każdym kto chce wymienić doświadczenia a nie z tymi którzy swoją wiedzę opierają na jakiś brukowcach czy też książkach z lat 60-tych.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2008, 23:24:57 wysłane przez Rashio » Zapisane

Akwa 112l.
Głupiki
Mieczyki
Neonki
Zbrojniki niebieskie
Kiryski
Molinezje
Opaczek
Gurami mozajkowe
Gurami marmurkowe
Brzanki wysmukłe
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #987 : Styczeń 20, 2008, 23:45:41 »

Oczywiście nie popieram sztucznych elementów w akwa, ale też tego nie krytykuję gdyż już same akwa to nie zbiornik naturalny a do tego grzałki, filtry i inne potrzebne wyposarzenie.  Niech ktoś taki powie mi dlaczego jakiś element ceramiczny w akwarium to "BADZIEWIE"? Proszę o logiczne wytłumaczenie.

Może badziewie to za ostro powiedziane. Ale Twój post był również dość odważny więc się nie krępowałem Wink Logicznego wytłumaczenia tu nie będzie bo to po prostu kwestia gustu. Zauważ , że w akwarystyce technika poszła tak do przodu, że coraz mniej jej samej jest w akwa , a większość obok:)..mam w akwa dwie rurki  schowane za roślinkami  i tyle. To jednak jest niezbędne , żeby zapewnić godne egzystowanie naszym podopiecznym. Badziewiem, lub lżej badziewkiem  dla mnie osobiście(i  podkreślam że IMHO ) jest ceramiczny uboat, czy inny titanic, zamki , pałace i różne nurki. To podreślam jest moje zdanie i wynika z moich upodobań estetycznych. Nie neguje jednak tego, że ww mogą się przydać np. do rozmnożenia glonojadów. Jednak z praktyki wiem  , że nie są konieczne. Jeśli natomiast ktoś krytykuje ceramiczne ozdoby, to ma do tego prawo i nie świadczy to o tym , że jest pseudoakwarystą. Po prostu ma zdanie odmienne od Twojego. Uważam , że należy to uszanować. Gdy widzę jak ktoś ma zamek w akwarium i prosi o ocene swojego zbiornika, to pisze , że moim zdaniem to jest kiepe.Nie uważam się z tego powodu za pseudoakwaryste. I moim celem nie było także obrażanie Tych, którzy takowe ozdoby lubią czy preferują .De gustibus non est disputandum.
pozdr

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #988 : Styczeń 21, 2008, 00:32:46 »

Na temat ozdób w akwarium jest już wątek i tam proszę kontynuować wasze spory i powrócić do tematu wątku a prywatne awersję proszę załatwiać PW.

delTORO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #989 : Styczeń 21, 2008, 21:55:49 »

...
Co do zjadania ryb przez zbrojniki to widziałem jak samica wysysała mięso z ryby pozostawiając połowę zjedzonej ryby.
Widocznie jest to możliwe. Oczywiście możecie mi nie wierzyć i stworzyć własne forum ograniczając się do wiedzy książkowej.
...
Jak zjadła połowę to która połowa została? zjedzona? Jeszcze napisz że widziałeś jak ta samica sama tą rybę upolowała Wink
Co do mojej wcześniejszej wypowiedzi to przeczytaj sobie jeszcze raz i wskaż gdzie napisałem że nie może zjadać padliny? Pisałem o polowaniu na żywe ryby.
delTORO

112L
L260, L201, otocinclus affinis
Fundulopanchax nigerianus innidere
Microgeophagus ramirezi
Strony: 1 ... 64 65 [66] 67 68 ... 113
  Drukuj  

Skocz do: