Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 85 86 [87] 88 89 ... 113
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie Glonojadów  (Przeczytany 648147 razy)
pawel9-9
Nowy
*

« Odpowiedz #1290 : Styczeń 25, 2009, 19:34:17 »

czesc moje glonojady chyba sie nie rozmnozą mam z nimi problem samiec nie chce mieć małych bo wogóle sie za to nie bierze
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1291 : Styczeń 25, 2009, 20:00:01 »

A mnie z krzyżówki z albinosem i z ciemnym ciągle wychodzą ciemne.  Angry
Damianeq
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1292 : Styczeń 25, 2009, 20:31:18 »

Ja kupie 2 samice. Ciemną i albinosa, wpuszcze do aqw. i zobaczymy co będzie
a jezeli chciałbym zrobić grotkę z rurki pcv to o jakiej minimalnej średnicy?
lub z czego mozna zrobic grotke nie uzywając kokosa czy czegos co trzeba kupywać..
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #1293 : Styczeń 25, 2009, 20:46:06 »

A mnie z krzyżówki z albinosem i z ciemnym ciągle wychodzą ciemne.  Angry

ja, jak miałem samca albino i ciemną matkę to w każdym miocie było kilka albinosów, ale większość ciemna.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1294 : Styczeń 25, 2009, 20:54:00 »

A ja mam samicę albinosa i do tej pory 4 lub 5 razy doszło do tarła i nic jasnego nie zauważyłam. A może samiec zeżarł, bo dziwne mu się wydały.  Huh
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #1295 : Styczeń 26, 2009, 00:04:47 »

To może jest jak u ludzi... podobno rozum dziedziczy się po matce a wygląd po ojcu...  Undecided

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1296 : Styczeń 26, 2009, 08:37:14 »

To już jest czysta genetyka. Wiadomo, że albinosy to wynik mutacji genów, która zachodzi podczas zapłodnienia i dalszego rozwoju zarodka . Jeżeli matka albo ojciec albonos ma więcej genów dominujących, odpowiadających za cechy albinotyczne to młode, przynajmniej w połowie będą ją miały. Jeżeli natomiast są to geny w większości recesywne to młode będą ciemne, czyli dzikie umaszczenie zwycięży.

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1297 : Styczeń 26, 2009, 10:54:30 »

Oswald a może masz rację.  Wink

Mutari28 no to niestety pewnie u mnie tych albinosów nie będzie. Ale dokupiłam 3 małe i może będą z nich jakieś samce i przypasują samicy.
Damianeq
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1298 : Styczeń 26, 2009, 19:42:09 »

1)A co ile samica może składać ikrę??
2)
lub z czego mozna zrobic grotke nie uzywając kokosa czy czegos co trzeba kupywać..

??
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2009, 19:50:44 wysłane przez Damianeq » Zapisane
racso
Stały użytkownik

mój bystrzyk krwisty

« Odpowiedz #1299 : Styczeń 27, 2009, 17:28:32 »

ja mam pytanie:
dziś rano zauważyłem że samiec(ok 10cm) i samica (ok 17cm) gonią się za sobą w kółko  a następnie samiec "zahaczył" o samice trochę się "powyginał" i uciekł do kokosa - czy to są zaloty czy raczej walka??

ps. jeszcze wcześniej gloncie dotknęły się pyszczkami

"W życiu piękne są tylko chwile..."
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1300 : Styczeń 28, 2009, 09:20:17 »

Rasco, jeśli chodzi o twoje pytanie, to glonki nie są rybami, które się tolerują. U mnie największy samiec zawsze przegania inne osobniki swojego gatunki ze swojego rewiru. Czy to jest samica czy samiec. Skoro piszesz, że twój samiec zaczął ganiać samicę to może to są zaloty a może odgania ją od kokosa, ponieważ jego nie przygotował. Samiec przed wpuszczeniem samicy do "gniazda" dokładnie go czyści. jeżeli stwierdzi, że już jest gotowy (chodzi o miejsce złożenia ikry" to wtedy wpuści tam swoją towarzyszkę a wypuści wtedy gdy ona zrobi swoje. Samiec w czasie składania jajeczek przez samicę, zagradza jej wyjście (fajnie to wygląda).

1)A co ile samica może składać ikrę??
2)

??

U mnie w okresie 2 miesięcy samica złożyła dwa razy. A z czego zrobić grotę??? Można użyć rurki PCV, ale trzeba ją porządnie wyparzyć, można również zrobić grotę z płaskich kamieni. U mnie są 3 kokosy.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2009, 09:22:12 wysłane przez Mutari28 » Zapisane

Pozdro
Marcin
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #1301 : Styczeń 28, 2009, 11:29:21 »

ja mam pytanie:
dziś rano zauważyłem że samiec(ok 10cm) i samica (ok 17cm) gonią się za sobą w kółko  a następnie samiec "zahaczył" o samice trochę się "powyginał" i uciekł do kokosa - czy to są zaloty czy raczej walka??

Czy masz pewność , że te ryby są jednego gatunku?? Szczerze mówiąc ciężko mi sobie wyobrazić samice zbrojnika niebieskiego , która ma 17 cm Shocked ??

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1302 : Styczeń 28, 2009, 11:32:23 »

ja mam pytanie:

Czy masz pewność , że te ryby są jednego gatunku?? Szczerze mówiąc ciężko mi sobie wyobrazić samice zbrojnika niebieskiego , która ma 17 cm Shocked ??
[/quote]

Jest to możliwe, ponieważ u mnie samiec ma jakieś 16 cm a samica jest od niego minimalnie mniejsza. Pozostałem samce są mniejsze i tym samym zdominowane przez tego największego.

Pozdro
Marcin
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1303 : Styczeń 28, 2009, 11:34:56 »

ja mam pytanie:

Jest to możliwe, ponieważ u mnie największy samiec na jakieś 16 cm a samica jest od niego minimalnie mniejsza.

Pozdro
Marcin
racso
Stały użytkownik

mój bystrzyk krwisty

« Odpowiedz #1304 : Styczeń 28, 2009, 11:37:59 »

tak wygląda samica i ma ok 17-16cm
a samiec jest mniejszy i ma ok 10-11cm
niestety siedzi w kryjówce i nie udało mi się zrobić zdjęcia

"W życiu piękne są tylko chwile..."