Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 113
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie Glonojadów  (Przeczytany 657811 razy)
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #165 : Kwiecień 21, 2005, 13:21:47 »

Cytat: Komandos
Jusz wiem co sie stało :evil:  ten głópi zbrojnik wywala ikre :!:
próbuje mu ją podrzucić ale on ciągle wywala  :!:  :!:  :!:

POWIEDZCIE SZYBKO JAK MOGĘ ZASTĄPIĆ SAMCA ŻEBY IKRA SIE NIE ZEPSUŁA PODOBNO MOŻNA KAMIENIEM FILTRUJĄCYM ALE JA NIE MAM POMPKI

Weź ikre wrzuć do siateczki i połóż przy kostce napowietrzającej przyłóż liściem żabienicy i zgas światło i czekaj

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #166 : Kwiecień 21, 2005, 13:26:09 »

eh dzięki tylko szkoda że tak puźno
następnym razem będe wiedział co robić
ale i nie będe musiał nic robic bo moze samiec się wkońcu nauczył

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #167 : Kwiecień 21, 2005, 13:30:47 »

Zobaczysz następnym razem ale po tarle usuwaj samice ja zawsze gasze swiatło na czas zeby sie wykluły i wyszły z groty na kilka chwil tylk ow dzine zapalam by zobaczyc jak sie sprawa ma. Nie ruszaj mu grotą jak wachluje. Ja karmie go tabletkami spiruliny 2 razy an dzien jak cos to wal na gg bo ostatnio mało czasu mam na forum:/

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #168 : Kwiecień 21, 2005, 13:46:04 »

tak wiem że trzeba samice odławiać
ale teraz tak planuje żeby mi sie w ogulnym tarły
założyłem sobie holendra i w gęstej roślinności schowałem oklejoną żwirkiem rurke PCV
myśle że zielsko uchroni sie przed pożarciem

PS: trzymam w nim 20 neonków i 10 razbor klinowych

Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #169 : Kwiecień 21, 2005, 15:54:49 »

można i tak ale moim zdaniem jak trzymasz je same masz większą kontrole i swobode ruchu przy nich:)

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #170 : Kwiecień 21, 2005, 20:06:49 »

nom terz tak myśle zobacze jeszcze jak mi się będzie chciało
jak narazie to nie widze żeby samiec wachlował tę rurkę
a jak wczęsniej przesadzałem specjalnie żeby rozmnozyc to po 2 dniach ikra była

Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #171 : Kwiecień 21, 2005, 22:46:25 »

od ostatniej ikry musisz 4 tyg czekac Smiley ja zawsze na ten okres izoule pare od siebie i wtedy szybciej im sie chce.. bynajmniej u mnie tak jest:)

Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #172 : Kwiecień 22, 2005, 09:43:04 »

A ja mam nieco inny problem z glonkami małymi.
Otóż miałem 2 tarła w drewnianej grocie samiec opiekował się ikrą a potem małymi glonkami, jak tylko wyszły z groty przerzuciłem te małe do kotnika, w którym były małe gurami. I tak sobie żyły razem, ale z czasem zaczeły małe glonki powoli padać i znikać, aż w końcu nie ostał się żaden.
W tym kotniku była temp 26-28C, natlenianie, karmiłem je razem z gurami płatkami suchymi, co się mogło stać?
Natomiast za drugim razem zostawiłem małe w grocie w dużym akwarium 240 l temp 26C, najpierw normalnie z ikry wykluły się małem, a potem po kilku dniach pobytu w grocie z samcem zniknęły, co się mogło stać tym razem?
Co należy zrobić następnym razem aby glonki przeżyły?
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #173 : Kwiecień 22, 2005, 15:12:06 »

albo miałeś coś w podłożu małe glonojady są cholernie czułe na podłoże i najważniejsze sąpierwsze 2 tyg życia dla nich. Drugi bardzo relany jak były małe to je zjadły gurami jeśli wieksze juz cos były Smiley i karm je tabletkami ze spiruliny. Ja opstawiam to podłoże ze miałeś zanieczyszczone i padły u mnie tez tak bywało

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #174 : Kwiecień 22, 2005, 19:01:25 »

Cytat: Kapsel
od ostatniej ikry musisz 4 tyg czekac Smiley ja zawsze na ten okres izoule pare od siebie i wtedy szybciej im sie chce.. bynajmniej u mnie tak jest:)

Wiem o tym
mam 3 samice każda miała tarło co jakiś czas
specjalnie tak uknułem żeby nigdy mi sie nie nudziło
wolałem sobie tarła rozłożyć niż mieć wszystkie na raz

Chyba jednak one złożyły ikre w tej rurce bo samiec wachluje a samica jakoś wychudła (ta co miała tarło najwcześniej) i chyba wysunięte pokładełko ma ale nie wiem dokładnie

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #175 : Kwiecień 22, 2005, 19:43:24 »

eee jednak nic z tego bo ten samiec wylazł z rurki

Beton
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #176 : Kwiecień 22, 2005, 19:51:59 »

Heh Smiley  ja to bym raczej zapytal co zrobic, zeby glonojady sie nie rozmnazaly u mnie  :lol:  rowno co 3-4 tygodnie moja parka wydaje na swiat ok 30 malych glonkow i co ja mam z nimi robic? Porozdawalem juz kazdemu komu tylko moglem. Nawet osiedlowy sklepik z rybkami juz ma full glonkow z mojej dostawy  :lol:  Nic specjalnego nie robie i nie zachecam ich do tarla, nie robie kryjowek a ciagle jest ikra, do tego zawsze kazde ziarno zaplodnione i z kazdego wylega sie maly glonek, ktory nigdy nie pada. Na 30 ziaren zawsze jest 30 glonkow, ktore rosna heh. A parka jest wyrosnieta i sliczna wiec nie chce rozdzielac... Co tu zrobic.  :?  Chce ktos moze 30 malych zbrojnikow albo wie jaka zastosowac metode antykoncepcyjna?  :lol:
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #177 : Kwiecień 22, 2005, 19:55:33 »

jaki fuxsiarz
gościu chcę mieć te małżeństwo w swoim akwarium
bo moje to chyba jakas patologiczna rodzina i ile mozna na to muwić "rodzina" skoro ojciec zabija jeszcze nie wyklute młode

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #178 : Kwiecień 22, 2005, 20:02:12 »

jeszcze pytanie
z tego co muwisz to znaczy że te gloncie mnożą ci sie w ogólnym

jeśli tak to powiedz parametry, jakie ryby w nim trzymasz i czy dużo roślin itd.

Beton
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #179 : Kwiecień 22, 2005, 22:39:39 »

Heh ojciec to caly czas siedzi nad ikra i pilnuje az do wylegu. Nie da sie zblizyc do ikry. Mnoza sie odkac wyraznie zmiekczylem i zakwasilem wode... Teraz jest Tw. ogolna 7 weglanowa 3  Ph 6,8. Roslin calkiem sporo. Trzymam neony razbory danio i kosiaraki. Glonojadki skladaja ikre zawsze w tym samym miejscu - z prawym rogu akwarium na szybie  Cheesy
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 113
  Drukuj  

Skocz do: