Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 107 108 [109] 110 111 ... 113
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie Glonojadów  (Przeczytany 648102 razy)
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #1620 : Listopad 05, 2010, 17:15:36 »

Może coś tam się uchowało , tylko nie widzisz ??
Albo czyści miejsce przed tarełkiem.. Smiley
1988ona
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1621 : Listopad 05, 2010, 21:45:11 »

To sie uchowały te trzy, które znalazłam... przełożyłam je do kokosa, ale on się już nimi nie opiekuje. Jeśli przez noc nic ich nie zje, to jutro powinny pojawić się ogonki... to już będzie 4 dzień, ale watpię, bez opieki zaraz coś je dorwie.

Thunderdome, a jak Twoje maleństwa?
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1622 : Listopad 05, 2010, 22:09:05 »

lepiej już złów je w siatkę akwarystyczną a tą umieść przy wylocie filtra, by woda delikatnie jajeczka obmywała-wtedy będzie szansa ze maluszki się z tego wyklują...o ile jeszcze nie zaczęły pleśnieć.
Tylko siateczkę umieść tak by małe nie uciekły górą i nic nie wpłynęło ...i najlepiej włóż tam też jakiś kamyk- do którego może da się przykleić jajeczka? Dobrze by było tez jakby to było miejsce zaciemnione jak najbardziej.

1988ona
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1623 : Listopad 05, 2010, 23:43:09 »

Dzięki! Własnie chciałam zastosować się do Twojej rady, patrze się, a tu samiec siedzi znów w kokosie i znów wachluje... nie chce mu przeszkadzać, może się opamiętał... zdam rano relację czy coś z tego wyszło...

No i nastał ranek... dwa jajeczka dalej są... nie spleśniały, kokos jest znów opuszczony, teraz juz mam pewność, że samiec się na nie "wypiął". Lecę do sklepu kupić kotnik i natychmiast je przekładam! Smiley

Wróciłam ze sklepu, nie ma na złość kotników, znalazłam ostatnie jedno jajeczko, odłowiłam je w siatkę akwarystyczną i umieściłam pod strumieniem powietrza, zobaczymy co będzie....
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2010, 13:01:45 wysłane przez 1988ona » Zapisane
1988ona
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1624 : Listopad 06, 2010, 15:43:53 »

Jest kotnik! Udało się dostać...na szczęście. Jajeczko już w nim jest, powietrze pięknie owiewa.. Martwi mnie to, ze jajeczko ma w środku białą kreseczkę. Czy to już pleśń?
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1625 : Listopad 06, 2010, 18:15:45 »

Ja nie wiem bo nigdy nie widziałam ikry z bliska, zawsze tylko coś tam za samcem wylukam i po tym czy się rusza czy nie oceniam czy to ikra czy już maluszki.
A ja dzisiaj (po jakichś trzech/czterech dniach od złożenia ikry) postanowiłam już maleństwa przenieść od samca do 100l akwarium dla maleństw i młodzieży. Wydawało mi się, że już mają zużyte woreczki żółtkowe, ale jednak okazało się że nadal zapasy miały, więc mogłam spokojnie jeszcze ze dwa dni zaczekać.
W każdym razie przy przenoszeniu i aklimatyzacji udało mi się kilka fotek pstryknąć- niestety miałam pod ręką tylko aparat z komórki. Naliczyłam minimum 50 sztuk Smiley

1988ona
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1626 : Listopad 06, 2010, 19:40:30 »

Po 3,4 dniach od złożenia ikry? U mnie ikra była złożona w poniedziałek w nocy lub we wtorek i nadal mam jajeczko. Nic się nie wykluło. Te, które zostały dzisiaj zjedzone, na pewno nie były slpeśniałe- każde miało taką brązowa kreseczkę w środku... ale to tez były ciągle jajeczka... temp 26st.C

Swoją drogą, piękny przychów Smiley
djbasti
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1627 : Listopad 06, 2010, 19:44:06 »

Po 3,4 dniach od złożenia ikry? U mnie ikra była złożona w poniedziałek w nocy lub we wtorek i nadal mam jajeczko. Nic się nie wykluło. Te, które zostały dzisiaj zjedzone, na pewno nie były slpeśniałe- każde miało taką brązowa kreseczkę w środku... ale to tez były ciągle jajeczka... temp 26st.C

moze nie byly twoje zaplodnione i sie zmarnowaly.

liwica79 bardzo ładne masz te glonki małe

500l
54l
Pozdrawiam!
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1628 : Listopad 06, 2010, 19:49:57 »

A tak..przepraszam..moja pomyłka przy pisaniu....Tam powinno być- po trzech czterech dniach od wyklucia maluszków  Grin  mój błąd.

1988ona
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1629 : Listopad 06, 2010, 20:52:23 »

moze nie byly twoje zaplodnione i sie zmarnowaly.

Chodzi o to, że niektóre poplesniały już w drugim dniu, lub zostały zjedzone, bo były tak jakby same te powłoczki, inne były całe białe, a to ostatnie, które teraz mam w kotniku jest nadal pomarańczowe.

Niezapłodnione wytrzymałoby tak długi czas?
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #1630 : Listopad 06, 2010, 22:08:12 »

Moje już wychodzą, ale większość, która zakosztowała wolności, kończy w brzuchu bojowników Sad
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #1631 : Listopad 07, 2010, 10:54:02 »

1988ona ja nie jestem specjalistą od glonojadów, ale z tego co czytam Ty też nie, więc może się nie obrazisz za radę.

Skoro masz 2 zbrojniki w akwarium to na boga, daj im 2 kryjówki i nie skazuj samicy po tarle na chowanie się za grzałką "gdzie się nie mieści bo jest za duża" albo na siedzenie NA kokosie gdzie może ją "skubać danio". Nie wiem dlaczego nikt z czytających i udzielających się w tym wątku nie zwrócił Ci uwagi na to, może jest im to obojętne a ja zbyt wrażliwa na znęcanie się nad zbrojnikiem  Undecided daj jej COKOLWIEK w czym może się schować - jak Ci żal kasy na kokosa to nawet jakiś kubek możesz ułożyć tak żeby się mogła schować - COKOLWIEK.
1988ona
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1632 : Listopad 07, 2010, 12:42:44 »

Dzięki Gosiu za radę! Właśnie żadna ze mnie specjalistka, dlatego szukam odpowiedz i rad na foum, gdzie jest dużo osób, które mają szeroką wiedzę.
Napisałam, że samica jest atakowana przez Danio, ale napsiałam też, że już następnego dnia wszystko było ok. W akwarium jest dużo miejsc, gdzie moze się schowac i robi to tak umiejętnie, że ja sama mam problemy z jej zlokalizowaniem. Chowa się w roślinach, za nimi, pod nimi, za kamieniami, za filrtem. Ma dużo miejsc. Z resztą tak jak inne ryby, np. kiryski, czy krewetki które w zasadzie widuję tylko rano lub wieczorem. Mam jeszcze jednego kokosa, ale mija się z celem wsadzanie go, ponieważ ten, w którym odbyło się nieudane tarło teraz jest pusty, nic do niego nie wpływa. W sumie, to samca też juz nei widzę. Smiley
paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1633 : Listopad 10, 2010, 22:18:34 »

Chciałbym się dowiedzieć po jakim czasie zbrojniki niebieskie osiągają dojżałość płciową i są zdolne do tarła? Moja mają już 7 miesięcy, ich wielkość to ponad 7cm.

Pasja. Wiedza. Doświadczenie.
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #1634 : Listopad 10, 2010, 22:49:27 »

Najlepiej jak mają co najmniej kilka miesięcy (ok roku - co oczywiście nie znaczy, że młodsze się nie wytrą). Nie każdy samiec umie się wytrzeć z samicą i potem upilnować ikry..

Strony: 1 ... 107 108 [109] 110 111 ... 113
  Drukuj  

Skocz do: