Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 113
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie Glonojadów  (Przeczytany 657932 razy)
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #255 : Listopad 26, 2005, 20:29:44 »

Tak sobie czytam ostatnie kilka ostów... Chyba przekombinowujecie. Ja glonojady rozmnażam juz od dłuższego czasu. (teraz dorasta około 200 młodych) podstaą sukcesu jest tylko i wyłącznei kryjówka. Kokosz dziurą , rura pcv jaskinia itp. Ważne żeby rybom sie spodobała. Nie trzeba wody obniżać o 2* jeśli robisz podmiany co tydzień to w zupełności wystarczy. Jeśli samiec faktycznie siedzi w kokosie to wystarczy czekać. Kiedy rodzice są młodzi pierwsze tarła mogą dać nei zapłodnioną ikre (kolor różowy)  ale nie należy się tym przejmować. Kiedy Gloncie na dobre wezmą się do roboty tarło można mieć raz w miesiącu a czasem co 3 tygodnie.
Najtrudniejse jest wykarmianie młodych (nie będę pisał czym bo to byo setki razy) ważne  żeby  karmić często tj kidy znika pokarm trzeba dać następny. Małe gloncie sa wrażliwe na głód...
Pozdr.

112,25
Leloo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #256 : Grudzień 07, 2005, 15:07:47 »

heheeee nareszcze mnie rownizes sie udalo... narazie jest tylko ikra... ale sameic sie opiekuje i wachluje tymi pletwami ze mu prawie odpadaja...
napiszice co zrobic zeby wwzyko bylo ok itd:)

112; i kotnik 12l
Leloo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #257 : Grudzień 10, 2005, 14:44:46 »

Dzis rano zagladam do kotnika (w ktorym byl samiec z kokosem wypelnionym ikra) zapalam swiatlo patrze ( podkreslam tutaj zebylem jeszcze zaspany:P) a tu ikra kurde mi po szybie smiga... przecieram oczy...przygladam sie dokaldnie... a to maly glonojad z wiiieeelkim woreczkiem zolciowym:) okolo 120 sztuk jets na zawnatrz poniewaz glonojad wywalil z koksa duza czesc ikry walsnie oklo 10 ziaren poniewaz byly tam 2 spelsniale... no to ja ikre wzialem.. penseta usunalem 2 spelsnaile ziarenka i wrzucilem spowrotrm do akwa zaraz przy kostce od napowietrzniacza... i dzisiaj juz sie zaczely wykluwac.. wiekszosc siedzi jeszcze w kokosie.. ale te co sie wykluly z tego odzrucenoge to siedza n szybkach w akwa:) fajnei to wyglada taki ogromny woreczek zolciowy heheee:) Ciesze sie bardzo.. jesli macei jakie srady lub uwagi to piszcie z gory dzieki:)

112; i kotnik 12l
*BKS*
Nowy
*

« Odpowiedz #258 : Grudzień 11, 2005, 13:24:27 »

A może ktośpowiedzieć jak odróżnić samice od samca ? może głupie pytanie ale jestem początkujący
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #259 : Grudzień 11, 2005, 14:52:39 »

Samiec ma na glowie takie wypustki a samica ich nie ma . Poszukaj na formum jak chcesz o cos spytac bylo juz to na forum
*BKS*
Nowy
*

« Odpowiedz #260 : Grudzień 16, 2005, 15:16:41 »

dziśiaj podnosze korzeń w akwa ( nigdy nie myślałem o małych glonojadach )  chciałem tylko zobaczyć i go w inne miejsce przenieść mam 2 glonojady większe ja podnosze korzeń a tak około 60 młodych około 0,8 milimetra nie spodziewałem sie nawet takiego obrotu sprawy teraz przełożyłem je szybko do 2 akwa w którym mało rybek jest i powinny tam spokojnie żyć ale to dla mnie zaskoczenie było Smiley
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #261 : Styczeń 07, 2006, 21:04:46 »

pamiętaj o podmianie wody codziennej i karmieniu kilka razy dziennie małe sa bardzo łase na jedzenie i na czysta wode i daj tam korzen by celuloze pobierały:) Gratuluje przy okazji;]

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #262 : Styczeń 20, 2006, 19:39:00 »

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://ivanov.cekool.com/images/-poissons/-ancistrus/ancistrus-oeuf.jpg&imgrefurl=http://ivanov.cekool.com/ancistrus.htm&h=447&w=378&sz=26&tbnid=DhgNLl1kV6IK8M:&tbnh=124&tbnw=104&hl=pl&start=20&prev=/images%3Fq%3DAncistrus%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN

link dla zainteresowanych. Są tu zdjęcia zbrojników nawed jest jedno zdjecie przedstawiające świerzo wylkutego malca. Jeśli ktoś nie rozmnazał glonciów a jest ciekawy jak wygląda cała ceremonia ikra itd, niech tu wejdzie Wink

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
matik
Nowy
*

« Odpowiedz #263 : Styczeń 27, 2006, 13:23:08 »

czemu samiec wywalił ikre z rurki?
Wsadziłem z powrotem delikatnie i teraz jest tam i wachluje ikre

3 welony
1 neon
4 kiryski
3 glonojady
duzo gupików
1 zółw i zaba
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #264 : Styczeń 27, 2006, 19:02:08 »

albo to jego pierwsze tarło i nie wie jak sie zachować, albo mu za dużo zaglądałeś, albo po prostu to nie dobry ojciec. Ja już dawno dawno temu chciałem rozmnożyć glonojady, kupiłem wielkiego samca i 4 sześcio cm. samice. Wszystkie dziad głupi zmarnował. Co złożyły ikre to na drugi dzień leżała już gdzieś w akwarium, a na świetle pleśniała. Zdenerwowałem się delikatnie muwiąc i sprzedałem go do zoologicznego. Przez 1,5 roku nie miałem zbrojników w akwarium lecz naszła mnie znowu chęć na zbrojniki więc kupiłem nie duże lecz 8 sztuk malutkich ok 2-3 cm. malców (od dobrego ojca) i poczekam aż urosną. Myśle że dobrze karmione przez rok urosną do ok. 10 cm. przynajmniej mam nadzieję.

matik
Nowy
*

« Odpowiedz #265 : Styczeń 28, 2006, 20:38:58 »

to jego pierwsze tarło i dość często zaglądałem;znowu wywalił ikre  Sad ale juz nie podkładałem mu.

3 welony
1 neon
4 kiryski
3 glonojady
duzo gupików
1 zółw i zaba
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #266 : Styczeń 28, 2006, 21:27:49 »

ja miałem tak samo. ale na twoim miejscu nie sprzedawał bym go, on sie może jeszcze nauczy jak to jego 1 tarło

matik
Nowy
*

« Odpowiedz #267 : Styczeń 29, 2006, 13:30:33 »

a czy trzeba zasłaniać czymś ciemnym miejsce gdzie jest rurka :?:

3 welony
1 neon
4 kiryski
3 glonojady
duzo gupików
1 zółw i zaba
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #268 : Styczeń 29, 2006, 14:53:37 »

no lepiej by było żeby było zaciemnienie.

bolek
Nowy
*

« Odpowiedz #269 : Styczeń 29, 2006, 18:52:48 »

U mnie również trzy tygodnie temu było około 30 malutkich zbrojników i w tym tygodniu następna partia też około 30.
Zbrojniki mam około 10 miesięcy nigdy nie widziałem ich razem samiec podkopał się pod korzeń trochę się w nocy wyszalały i małe są Tongue  Cool  Cheesy odessałem przez rurkę i buszują po żłobku Tongue

240L - skalary, żaba, krewetki szkliste, neonki innesa i czerwone, ampularie, zbrojnik niebieski, rineloricaria parva i duch amazoński
30L żłobek a w nim zbrojniki
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 113
  Drukuj  

Skocz do: