Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 113
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie Glonojadów  (Przeczytany 657980 razy)
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #315 : Marzec 17, 2006, 15:21:53 »

samiec ich nie zje ale moze byc niepotrzebnym konkurentem do jedzenia. Nie pozwoli malym do niego podplynąć bo on przecież bedzie musiał sie najeść a reszto sie nie liczy.
Można samca wylowić jak młode juz z kryjowki pouciekają

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
magda12
Nowy
*

« Odpowiedz #316 : Marzec 17, 2006, 21:23:47 »

bardzo dziękuje za odpowiedź.Akurat wczoraj go odłowiłam ponieważ wcześniej pływały po dnie akwarium w dojnniczce,a samiec obok,a wczoraj zniknęły mi z pola widzenia i wypłynęły tylko dwa.wystraszyłam sie że już po maluchach i podniosłam dojniczke.Maluchy były w środku razem z nim ale aby nie ryzykować postanowiłam go odłowić.z innymi rybami nie miałam tyle kłopotu z rozmnażaniem co z nim i moimi sumami.Ale jeszcze kiedyś rozmnoże sumy...

ptaszek
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #317 : Marzec 31, 2006, 18:02:36 »

Hej. Możecie mi powiedziec mniej więcej od jakiego wzrostu samiec zbrojnika jest zdolny do rozrodu?? bo samice to wiem że są dosyć małe nawed 5 cm i już ikre noszą, a samce?? Ja mama juz takie 7cm jednemu to poroże już zaczyna sie rozdwajać, czy jest szansa że taki osobnik się rozmnoży?? Warto jest sprubowac?? czy może to jeszcze jest za mały.

Jeśli można, prosił bym o dosyć szybką odpowiedź Tongue

Pawlikus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #318 : Kwiecień 01, 2006, 08:51:47 »

Spróbować jest zawsze warto :wink: Mój samiec ma jakieś 7 cm, wykształcone piękne poroże i tatusiem jest już jakieś 7 miesięcy Cheesy
magda12
Nowy
*

« Odpowiedz #319 : Kwiecień 01, 2006, 18:09:16 »

Co do wielkości samca glonojada to musi on mieć wykształcone różki aby mógł sie rozmnażać.
 Nie mam tylko pojecia czemu mi tak dużo młodych glonojadów pozdychało-było ich dosyć sporo a teraz aż żal patrzeć.
Może macie jakąś rade...........Daje im jedzenie dla glonków,i nawet marcheweczke(bardzo im smakuje),a jednak zdychają.
 prosze o najszybszą odpowiedź i mam nadzieje że wszystkie mi nie wyzdychają.
 POZDROWIONKA. :roll:

ptaszek
Pawlikus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #320 : Kwiecień 01, 2006, 18:50:57 »

A jakie właściwości ma twoja woda(ph, tww,two,No3, temperatura). Smiley
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #321 : Kwiecień 01, 2006, 19:40:48 »

podaj także litraż i czy masz jakies napowietrzanie filtry itp, bo jak powinieneś wiedzieć glonojady potrzebują mocno napowietrzonej czystej wody. Maluchom to co jakieś 5 dni moze nawed co 4 dni troche podmieniać wode, są one wrażliwe na azotyny.

magda12
Nowy
*

« Odpowiedz #322 : Kwiecień 02, 2006, 10:59:09 »

moje akwarium ma około 30 litrów woda ph około7,00-7,5 jest filter i mi sie zdawało że takie warunki są dobee bo kwaśna sie nie robi

ptaszek
magda12
Nowy
*

« Odpowiedz #323 : Kwiecień 02, 2006, 13:56:53 »

acha a woda ma około25 stopni no i tak jak przewidywałam zostało ich bardzo mało

ptaszek
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #324 : Kwiecień 02, 2006, 15:05:59 »

no to woda ma być kwaśna, a wode podmieniałaś??? z pewnością azotyny tu zagrały główną rolę.

Hej ja mam jeszcze pytanie bo ja mam w ogólnym te glonojady, jak już wczesniej pisałem samcom już sie poroża rozdwajają mają po 7 cm, i samice również, ok 6-7cm a wcale ikry nie mają. Jak to mozliwe. Wcześniej miałem duzo mniejsze samice które pęczniały od ikry a te wcale chude są. Nie tak chude że aż brzuchy wklęsłe, napewno nie są głodne, maja poprostu płaskie, wcale nie mają ikry. Czemu. No i chyba niemożliwe żeby w ogólnym gdzieś złożyły ikre bo wszystkie samce sobie pływają po akwarium.

magda12
Nowy
*

« Odpowiedz #325 : Kwiecień 05, 2006, 12:13:17 »

powinieneś mieć najlepiej jednego samca i ze dwie samice,ja osobiście rozmnażałam je w osobnym,bez podłoża ,dobrze napowietrzonym akwarium,choć koleżance rozmnożyły sie w ogólnym(bez obecności kirysków),ale ona ma tylko jedną parkę glonków.czemu są chude nie wiem,jakby złożyły ikre to samiec by jej pilnował i nie dopuszczał żadnej ryby do ikry.Nie masz co szukać po całym akwarium ikry tylko tam gdzie najlepiej sie czuje samiec,tzn.tam gdzie on najczęście przebywa

ptaszek
Marzena
Nowy
*

« Odpowiedz #326 : Kwiecień 12, 2006, 18:42:39 »

Może to jeszcze ktoś przeczyta. Wczoraj zauważyłam że samiec zbrojnika niebieskiego siedzi twardo w kokosie i mam wrażenie że być może pilnuje ikry. To jest ogólne akwarium i właśnie nie wiem czy ewentualne młode które by się wylęgły przeżyją. Mam tu kirysy bocje , i żyworódki . Nie wiem czy wyjąć gdzieś ten kokos , kotnik już zajęty mam gurami mozaikowe około 100 szt i nie mam gdzie tego przełożyć. Słoik owszem nawet spory ale by musiała być grzałka i napowietrzenie. Nie wiem czy mogę to ruszyć, nie spodziewałam sie tak szybko doczekać  potomstwa glonków, niedawno dokupiłam samca. Nie wiem czy coś z tego wyjdzie.

mk
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #327 : Kwiecień 12, 2006, 21:27:31 »

nic nie odławiaj, uchowa sie duzo, jak woda dobra nie ma choróbska, sporo roślin to możliwe że wszystko to co sie wykluje to przyżyje.

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #328 : Kwiecień 22, 2006, 19:36:17 »

Hej mam pytanie. Bo muj największy ze stada samiec zbrojnika, od dzis (przynajmniej dzis zauwazyłem) wachluje ciemną odchłań pomiędzy korzeniem a kokosem tuż przy przedniej szybie akwarium. Czy to mozliwe żeby tu składały ikre?? I jeszcze jedno czy samiec może wachlować i nic nie wiedzieć o tym że samicy w akwarium niema i nie będzie lub samica nie ma ikry? Bo moje samice są chude, wygladają tak jak byn ie miały ikry, jedna ma 7cm a druga troche mniejsza i zawsze są chude zresztą wcześniej pisałem już o tym problemie, nie mam pojecia, są dobrze dokarmiane. No nie wiem czy spodziewać sie tarła?? A może samiec będzie zawiedziony gdy zaprosi samice do kryjówki a sie okazuje ze ona nie ma ikry.

magda12
Nowy
*

« Odpowiedz #329 : Kwiecień 23, 2006, 11:38:58 »

musisz być troche cierpliwy,jak mają złożyć ikre to złożą,ja osobiście używam glinianej doniczki i mojemu samcowi bardzo to pasuje,bo już drugi raz mam młode.Na początku przed tarłem samiec sprząta "domek"też wachlując.

ptaszek
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 113
  Drukuj  

Skocz do: