Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 30 31 [32] 33 34 ... 113
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie Glonojadów  (Przeczytany 658167 razy)
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #465 : Marzec 13, 2007, 07:28:23 »

Tzn jak wrzycam jedzonko to on wychodzi, nie siedzi tam dosłownie non stop wychodzi i np. siedzi pod filtrem Smiley moje glonki nie są w kotniku, tylko sobie pływają z innymi rybkami. Cwaniaki tak się chowają, że czasem ani jednego nie mogę znaleźć Smiley

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #466 : Marzec 13, 2007, 07:54:38 »

No to nie masz się co martwić. Musi po prostu dojąć do siebie po tarle a pewnie wie, że jest osłabiony to woli nie wyłazić  Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Okrass
Zainteresowany
**

FotograF / StarY WilK MorskI =)

« Odpowiedz #467 : Marzec 13, 2007, 17:00:12 »

Mam pytanie...
Niedawno miałem młode glonki(3 tygodnie temu)
Od dwoch dni samiec siedzi w kokosie i macha płetwami(zachowanie wskazuje na to ze w kokosie sa jajeczka)
ALE ICH NIE MA!!
Czy to znaczy ze moge miec znowu male glonki???
Samiec wie ze cos sie kreci??? Grin Huh Huh
 papa

AQWA 51l
7 x Neon Innesa (Paracheirodon innesi)
Kirys Spiżowy (Corydoras aeneus)
2 x Zbrojnik Niebieski (Ancistrus multispinis)
2 x Barwniak Czerwonobrzuchy (Pelvicachromis pulcher)
3 x Krewetki Amano
Krewetka Filtrująca
Świderki
=)
Aniusia
Nowy
*

« Odpowiedz #468 : Marzec 13, 2007, 19:04:59 »

A może po prostu przygotowuje kryjówkę od następnego tarła?

112l.
2x danio pręgowany
6x żałobniczki
3x kirys spiżowy
1x gibiceps
2x zbrojnik niebieski(samiec i samica)
1x bojownik syjamski
2x razbora klinowa
2x brzanka sumatrzańska
2x molinezja
6x neon innesa
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #469 : Marzec 13, 2007, 19:37:29 »

Mój ma to samo, jest to wyżej napisane.

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
angela
Stały użytkownik

A to moje akwa:)

« Odpowiedz #470 : Marzec 13, 2007, 20:36:05 »

Z tego co wiem male glonojadki mozna miec nawet co miesiac, takze nie masz sie co martwic, przygotuj sie na kolejne przybycie maluchow Grin
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #471 : Marzec 13, 2007, 22:07:51 »

Hehe wiem, ale mój tak samo jak Twój musi torche odpocząć, u mnie to było pierwsze w życiu tarło i pewnie nie ejst przyzwyczajony więc to tak przeżywa Smiley

wlodek88
Nowy
*

« Odpowiedz #472 : Marzec 14, 2007, 10:25:10 »

Witam jestem tu nowy ale przeczytalem wszystkie wypowiedzi  Cheesy
Ja mam taki problem ze zbrojnikami ze mam parke ok samiec 8cm a samica 9cm no i robilem wszystko co pisalisci i nic samica jest napompowan ikra a samiec jak sie do niej zblizy do jest przeganiany wogole jest jakis plochliwy ten muj samice mam jeszcze w akwarium 3 mniejsze glonojady ok 4-5cm juz powoli u 2 widac rosnace poroze i tez te male przeganiaja tego wiekszego samca
POMOCY co mam robic kryjowki maja kokosa i kozen porcelanowy temperaturry juz wszystkie prubowalem od 28 do 25 podmianka wopdy jak najbardziej nawet czesciej ni 1 w tygodniu inne ryby to neonki gupiki mieczyki i molinezje
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #473 : Marzec 14, 2007, 14:27:20 »

Hm... ja bym to zostawił natura robi swoje. Nie można też zmuszać ryb aby się rozmnażały...

wlodek88
Nowy
*

« Odpowiedz #474 : Marzec 15, 2007, 10:14:23 »

Ale czy to jest mozliwe zeby samica samca przeganiala
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #475 : Marzec 15, 2007, 14:39:49 »

to może ja podam przepis na rozmnożenie glonojadów z rodzaju Ancistrus ja miałem akurat do czynienia z Ancistrus dolichopterus bo zapewne o takich jest mowa. sposób wykorzystałem na katedrze biologii kręgowców  jestem biologiem pierwsze co robimy to szykujemy osobny zbiornik 30 - 50 litrów czystą bez żadnych środków chemicznych(!) (bez tych które powodują wybarwienie się ryb) wodę odstałą (najlepiej jeśli dajemy wodę zimną nie dolewamy ciepłej ponieważ woda zimna ma mniejszą zawartość węglanu czyli jest mniej twarda - rozpuszczalność tych związków wzrasta z temperaturąwody) najlepsza twardość to około 10 stopni niemieckich czekamy aż woda uzyska temperaturę pokojową sama (bez grzałki) następnie podgrzewamy wodę grzałką do tych 25 stopni poddajemy intensywnemu natlenianiu (akwarium puste). glonojady różnie składają ikrę może ona być nawet złożona na szybie filtrze liściu rośliny o dużej powierzchni bądź w kryjówce najważniejsze żeby był stały dopływ tlenu po dwóch dniach natleniania wpuszczamy glonojady dorosłe - samice szybciej uzyskują dojżałośc płciową niż samce dobieramy: samiec długości około 7 - 8 cm samica centymetr mniejsza. trzymamy je w temperaturze 25 stopni przez dwa tygodnie potem obniżamy temperaturę do 23 stopni Celsjusza ale stopniowo ok 0.5 stopnia Celsjusza na dzień i w tej niższej temperaturze mają pozostać około tygodnia w czasie tego tygodnia niższej temperatury intensywnie je karmimy może to być marchewka sałata ale nie zapominajmy tez o doniczkowcach i ochotce gdyż zawierają lipidy (tłuszcze) przydatne do budowy żółtka. po tygodniu obniżonej temperatury zwierzęta przechodzą zmiany metaboliczne które przygotowywują je do tarła - to tak jakby była zima - zwierzęta gromadzą zapasy.dalej podnosimy temperaturę do 25 stopni i tutaj jest bodziec dla glonojadów że czas na tarło zgromadzone zapasy przy karmieniu posłużą do  powstania komórek jajowych i na sam proces kopulacji (poza organizmami rodzicielskimi) dla samicy złożenie ikry jest wyczerpujące dlatego odławiamy ją nie w ten sam dzień kiedy nastąpiła kopulacja ale kilka po żeby odzyskała siły gdy ikra zostanie złożona ważne(!) żeby zaciemnić akwarium nie włączać światła gdyż światło źle wpływa na rozwój ikry powoduje jej bladnięcie i zabija zarodki woda  nadal ma być bez środków chemicznych podmiana wody tylko w porze obnizonej temperatury kiedy ikra zostanie złożona  odłowić samicę żeby nie niepokoiła samca (zrobiłem to na drugi dzień wieczorem) w czasie złożenia ikry nie podmieniać wody w żadnym wypadku(!) ikra jest składana w ilości od 20 - 60 sztuk jeśli były dobre warunki przeżywalność narybku jest wysoka po 48 godzinach (zależnie od warunków ph i twardości wody) wykluwają się larwy można zauważyć serce i charakterystyczne ruchy ogona (szamoczące się) - jest to naturalne, gdy cała ikra się wykluje odławiamy samca nie jest już do niczego potrzebny natlenienie ma chodzić dzień i noc dopóki ryby nie stracą woreczka żółtkowego z reguły rybki przyczepiają się do szyb ruchliwość ogona wskazuje na to że rybka jest zdrowa i wszystko jest ok gdy rybki stracą woreczek żółciowy podajemy im pokarm suchy w tabletkach - najlepszy gdyż przy wstępnej fazie rozwoju powoduje dość szybki wzrost i tak po 3 tygodniach od wyklucia rybki potrafią już miec około 1 cm dopiero po wybarwieniu możemy dodawać jakieś witaminy środki chemiczne itp. itd. ot cała filozofia acha i gdzieś widziałem że była mowa o muszlach gdy glonojady złożą ikrę w muszli to węglan wapnia źle wpływa na rozwój  zarodkowy i mogą być defekty potem w budowie np skrzywienie ryby bądź nienaturalne kształty więc odradzam wszelkich muszli ponieważ powodują wzrost twardości i Ph wody ja w roku w ten sposób uzyskuję 4 tarła z czego wychodzi około 150 sztuk narybku z jednej pary pozdrawiam serdecznie!

czyli trzy fazy pierwsza 25 stopni celcjusza
druga 23 stopnie celcjusza - dokarmienie
trzecia 25 stopni celcjusza - czas na tarło i złożenie ikry i wyklucie

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #476 : Marzec 15, 2007, 21:47:48 »

Uważam, że takie przepisy są dziwne. Nie lubię gdy ktoś traktuje ryby jako coś co ma się rozmnażać, a potem sprzedajesz młode i masz sam zysk. Ja nic nie robiłem i glonki się rozmnożyły, wole nie inreweniować. Nie chce by były w niewoli i nie chce całkowitej władzy nam nimi posiadać, uważam, że to nie na tym polega, ale możę to tylko moje zdanie  Undecided

wlodek88
Nowy
*

« Odpowiedz #477 : Marzec 16, 2007, 10:12:06 »

Jak dla mnie to troche to dziwny przepis ale chyba skuteczny ja nie moge stwozyc takich warunkow
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #478 : Marzec 16, 2007, 11:27:27 »

to oczywiście podałem dla tych osób które nie mogą rozmnożyc glonojadów oczywiście to nie jest żaden sposób niewolenia bo ryby po pewnym czasie wracają do akwarium ogólnego osobne akwarium jest tylko po to aby ryby miały spokój i nie były denerwowane przez inne ryby bo to też wpływa na tarło pozdrawiam serdecznie!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #479 : Marzec 16, 2007, 14:17:03 »

No ale po co się czepiać? Wątek jest właśnie po to żeby podawać metody na rozmnażanie Zbrojników. Kolega napisał jak to robi, a wy na niego skaczecie nie wiem po co. Gdyby przystać na takich  ,,naturalnych'' metodach pozyskiwania młodych to jeden glonek w sklepie kosztował by 50zł bo byłby rzadkością. Te które mamy w akwariach pochodzą w większości z hodowli masowych dlatego są tanie i powszechne. Niewiedzę powodów do czepiania się. Ludzie mają problemy z rozmnażaniem po to ten wątek istnieje i każda  metoda jest pomocna.
Strony: 1 ... 30 31 [32] 33 34 ... 113
  Drukuj  

Skocz do: