Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 31 32 [33] 34 35 ... 113
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie Glonojadów  (Przeczytany 658187 razy)
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #480 : Marzec 16, 2007, 14:27:55 »

Mówisz, że mamy się nie czepiać, a sama mnie się czepiasz. A w ogóle to jest wątek i mam prawo pisac co myśle na temat wypowiedzi poprzednich. Wcale sie nie czepiam rozumiem, że ktoś marzy by mu się glonojad rozmnożył, bo sam miałem takie marzenie. Wyraziłem tylko swoją opinie do czego mam prawo szkoda, że Ty tego nie rozumiesz...

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
angela
Stały użytkownik

A to moje akwa:)

« Odpowiedz #481 : Marzec 16, 2007, 14:30:27 »

Wielka racja Malgoska! W zupelnosci sie z Toba zgadzam! Kazdy romnaza rybki jak chce i zgodnie z wlasnym sumieniem! Jezeli rybki sie nie mecza, to ok! Lepiej bedzie jak damy temu spokoj!

P:S: O ile widze dobrze to Malgoska sie nie czepia, sadze, ze jest to baredziej konstruktywna krytyka! Piszac cos na forum musisz sie z tym liczyc, bo jak sam o tym piszesz, kazdy ma prawo napisac co mysli na dany temat!!!
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2007, 14:37:38 wysłane przez angela » Zapisane
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #482 : Marzec 16, 2007, 19:36:08 »

Licze się z tym, ale oczekuje, że też mogę pisac co chce i komentować. Nie chce się sprzeczać nie od tego tutaj jestem. Chciałem wyrazić tylko to iż zmuszanie rybek do rozmnażania się DLA MNIE jest formą niewolnictwa. Gdy się ktoś z tym nie zgadza uszanuje to gdyż każdy człowiek ma racje. I powatrzam nie czepiam się tego przepisu, ale wyrażam swoją opinie. Chyba po to jest forum czyż nie??

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #483 : Marzec 16, 2007, 20:23:07 »

No kochany ja nie chcę wybuchu III wojny światowej pomiędzy nami ale jeszcze jedna rzecz. Czy uważasz że metoda którą przedstawił Wiedzmin22 jest coś nienaturalnego? Czy w ten sposób zmusza się do tarła? Otóż nie mój drogi. To jest naturalne stymulowanie warunków naturalnych. Proponuję Ci jeszcze raz uważnie przeczytać. Autor podkreśla że nie stosuje chemii. Niema tam wzmianki o hormonach, feromonach itp. Nie wymusza składania ikry niczym sztucznym. A i jeszcze coś – gdyby każdy zapewnił swoim rybom optymalne warunki bytowania, maksymalnie podobne do naturalnych  to miałby tarło za tarłem. No ale nie każdy to potrafi, a i jest to trudne. Także jest jak jest i nie każdy ma przychówek swoich pupilów. 
No a co do niewolnictwa rybek no...długi temat na osobny wątek. Bo czy nie zniewalamy swoich ryb? Czy nie lepiej było by im na wolności? Temat rzeka.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #484 : Marzec 16, 2007, 20:42:04 »

Oczywiście Małgosiu zniewalamy Smiley Przepraszam, może moje odpowiedzi Cię uraziły nie chciałem tego. Oczywiście jego "przepis" nie budzi we mnie żadnych zastrzeżeniem. Wyraziłem tylko swoje zdanie, i na końcu podkreśliłem iż to moje zdanie, może niestety źle to napisałem i z tego ta nie jasność. Nie uważam siebie za speca od rybek dla tego uważam, że nie mam prawa krytykować. Uważam Małgosiu, ze jeżeli masz coś do powiedzenia, nie zgadzasz się z tym forum jest dobrym miejscem na to by to wyrazić i otóż to zrobiłem Smiley nie chce się kłócić na prawdę, bo wierzę, żę kiedyś i Ty mi pomożesz gdy będę miał problemz  rybkami. Dlatego Ciebie i Wiedźmina bardzo przepraszam, może na prawdę moja wypowiedź była niejasna, nie śmiałbym tego skrytykować. Małgosiu mam nadzieje, że topór zakopany??

wlodek88
Nowy
*

« Odpowiedz #485 : Marzec 21, 2007, 16:38:41 »

jest ktos kto  jest  wstanie powiedziec czemu samica gania samca ,
nie pozwala sie do siebie zbliczyc
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2007, 16:40:45 wysłane przez wlodek88 » Zapisane
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #486 : Marzec 21, 2007, 17:06:53 »

U mnie jest odwrotnie i nie wiem czemu, ale ja się nie wtrącam, on siedzi w kokosie a ona chce go zaczpić i przez całe akwa się ganiają i straszą inne ryby...

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #487 : Marzec 21, 2007, 18:25:08 »

po prostu zrobic 2 oddzielne kryjówki dla samicy i samca te ryby są terytorialne jeśli zrobicie dwie kryjówki to problemu nie będzie pozdrawiam!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #488 : Marzec 21, 2007, 21:02:19 »

No i tutaj wychodzi kolejny problem, ja mam korzeń (samica często pod nim siedzi) i dwa kokosy!! Więc są kryjówki Undecided

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #489 : Marzec 25, 2007, 11:55:46 »

dlatego tak masz ponieważ kożeń ma większą powierzchnię poza tym w kokosie jest ciasno (zależy jak duże masz te glonojady) a glonojady szukają najbardziej komfortowego i dobrze natlenionego miejsca proponuję dwa kożenie ponieważ glonojady toczą przepychanki o najlepsze miejsce w akwa pozdrawiam!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #490 : Marzec 25, 2007, 12:55:30 »

Ja niestety rozstaje sie z moim glonusiem Sad poniewaz mam pyszczaki a podloze stanowi kwarc dolomitowy, ozdoby skaly wapienne - niestety zbrojniki lamparcie potrzebuja duzo kryjowek, korzeni i roslinnosci - mial to wszystko w poprzednim zbiorniku ktory niespodziewani pekl w nocy, przezyl tylko on i 2 gurami Sad. Jesli sa jacys chetni do kupna glonusia to http://allegro.pl/item178942669_zbrojnik_lamparci_tanio_.html

delTORO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #491 : Marzec 26, 2007, 08:32:04 »

dlatego tak masz ponieważ kożeń ma większą powierzchnię poza tym w kokosie jest ciasno (zależy jak duże masz te glonojady) a glonojady szukają najbardziej komfortowego i dobrze natlenionego miejsca proponuję dwa kożenie ponieważ glonojady toczą przepychanki o najlepsze miejsce w akwa pozdrawiam!
Sprawa wielce dyskusyjna. Mój zbrojnik znalazł miejsce-zagłębienie w korzeniu- takie, że po złożeniu ikry "wypełniał" resztę zagłębienia. I nie było to komfortowe miejsce, ledwie się przeciskach przy żwirku do swojej "kryjówki", ale było bardzo bezpieczne.
delTORO

edit:
A widziałem filmik z tarła, za filtrem wewnętrznym, pomiędzy przyssawkami  Smiley

112L
L260, L201, otocinclus affinis
Fundulopanchax nigerianus innidere
Microgeophagus ramirezi
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #492 : Marzec 26, 2007, 08:36:04 »

Moja parka chyba teraz szuka sobie komfortowego miejsca bo już kurcze rozkopała całe akwarium i wygląda to jakbym trzymała stado pielęgnic a nie parkę zb. niebieskich  Roll Eyes

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Misiu
Nowy
*

« Odpowiedz #493 : Marzec 26, 2007, 10:47:55 »

Mój brat ma 3 samice i jednego samca samica składa ikre w muszli  samiec oczywiście opiekuje sie zawzięcie juz trzeci  miot
Misiu
Nowy
*

« Odpowiedz #494 : Marzec 26, 2007, 10:51:02 »

cudowny widok jak te samiczki przeciskaja sie do tej muszli 
Strony: 1 ... 31 32 [33] 34 35 ... 113
  Drukuj  

Skocz do: