Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 45 46 [47] 48 49 ... 113
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie Glonojadów  (Przeczytany 658493 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #690 : Lipiec 19, 2007, 11:38:04 »

Maćku, po pierwsze pisz po polsku ze znakami przestankowymi, dużymi literami i bez błędów - proszę.... Jeśli masz dysortografię zainstaluj sobie przeglądarkę Mozilla Firefox. W niej jest taki moduł, który podczas pisania wiadomości podkreśla błędy.

Po drugie nie ważne jak małe są teraz te ryby, za kilka miesięcy będą już dużo większe i będzie im ciasno w Twoim akwarium.

Po trzecie Twoje akwarium nie ma 45 l jak to masz w podpisie ale wg podanych przez Ciebie wymiarów 72 litry.

Po czwarte dla rybki nie ważne jest to które z kolei jest to Twoje akwarium ale to czy JEJ jest tam dobrze.

Co do marchewki: obraną marchewkę gotuje się do miękkości w nieosolonej wodzie, studzi, kroi w talarki i wkłada do akwarium. Niezjedzone resztki muszą być wyciągnięte najpóźniej w 36 h po włożeniu do akwarium. Zbrojniki karmimy wieczorem tuż po zgaszeniu światła w akwarium. Zbrojniki możesz również karmić tak samo przygotowanym jak marchewkę - ogórkiem. Przydadzą się również tabletki specjalnie dla zbrojników, które możesz kupić w zoologicznym.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Maciek1992
Maciek1992
Stały użytkownik

gygy 8085452

« Odpowiedz #691 : Lipiec 19, 2007, 12:19:15 »

Tak mam dysortografie już jestem na mozili. Postaram sie pisać dobrze . Wiec tak to są wymiary zdjęte z akwarium teoretyczne , Bo gdy nalewałem wody do akwarium weszło 45 litrów i 5 litrów do tego oby sie woda wylewała.

Tak wiem o tym ze ryby rosną ale to jest moje pierwsze akwarium i w niedalekiej przyszłości zamierzam kupić sobie większe około 100- 150 l .

Według mnie ryby czuja sie dobrze. Ale nikt ich o to nie zapyta. Jak czasami siedzę i patrze na nie to maja swobodę ruchu, nie plączą sie miedzy sobą tylko pływają płynnie
myślę ze ten rekinek na pewno nie pasuje do reszty . Taka uwaga ten rekin to nei jest rekin brzanka bo mój ma inne umalowanie od brzanki rekina i ma psyk podobny do suma wiec myślę ze to jest coś innego .

Mój glonojad nie ma 7 cm bo jak go zmierzyłem gdy sie przyssał do szyby wyszło około 13 cm a małe maja po 5 cm ( sorry za wcześniejsze błędy ). Ostatnio wyszukałem ze glonojad je sałatę postanowiłem sprawdzić to . urwałem kawałek sałaty wrzuciłem do akwarium przykryłem kamieniem by sie nie unosił i poszedłem do pokoju spać. Wchodzac rana do pokoju gdzie jest akwarium zastałem ta sałatę. Myślę ze tamta informacja jest bledną  Angry . Teraz poszedłem na działkę i zerwałem kilka marchewek przyszedłem do domu oskrobałem je i jedna włożyłem teraz nie ugotowana a 2 gotuje i wrzucę na noc są to małe marchewki około 3 cm wysokości. i zobacze czy ten mój glonojad zje to Smiley.

Kolejne pytanie jak dużo może urosnąć glonojad karmiony codziennie i raz na tydzień marchewka ?? Zakładając ze będzie ja jadł .
I pytanie następne czy jak mam Bojownika to mogę go wpuścić do ogólnego akwarium z reszta ryb, Słyszałem ze bojowniki to ryby drapieżne i mogą zabić inne ryby??
i Jaka cena jest tych specjalnych pastylek dla glonojadów . I jak często trzeba by było je nimi karmić

dzięki z góry

25 Litrów
-3 molinezje
-MAŁY glonojad
-3 krewetki
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #692 : Lipiec 19, 2007, 12:39:18 »

Odnośnie sałaty: sałatę przed podaniem należy ugotować. Wtedy nie pływa i nie jest gorzka co rybkom przeszkadza i dlatego niekoniecznie muszą ją jeść. Jest jeszcze druga strona medalu: Twoje zbrojniki wcale nie muszą lubić sałaty.

Odnośnie marchwi: glonojad nie koniecznie musi się rzucić na tą marchewkę od razu, podawaj mu codziennie nową gotowaną przez kilka dni to się przekonasz czy mu zasmakuje.

Pytanie o bojownika oraz pytania niezwiązane z rozmnażaniem zbrojników proponowałabym zadać w innym temacie  Wink

PS. Jeśli chodzi o rekina to może to sum rekini? Dzięki za przesiadkę na mozille: już jest dużo lepiej.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Maciek1992
Maciek1992
Stały użytkownik

gygy 8085452

« Odpowiedz #693 : Lipiec 19, 2007, 14:04:23 »

O sałacie nie wiedziałem ze trzeba ugotować.  Jeżeli mam 3 glonojady to ile marchwi trzeba dać na noc??
I czy glonojad musi jeść tylko nocą?? bo jak mam ciemno w pokoju a marchew teraz ugotowana wrzuciłem do akwarium i on nawet nie podpłyną do niej bo jak przyszedłem za godzine to jest tam gdzie była .

Jeżeli możesz to w jakim temacie pytania o bojownika ?? bo wszędzie są tylko tematy o bojowniku ale o rozmnażaniu nie o życiu . A jak założę nowy wątek to może sie nie przyjąć??

To teraz pytanie o rozmnażaniu Glonojadów

Ile może trwać ciąża i jak poznać ze glonojad jest w tej ciąży czy jak to sie tam u ryb nazywa??
i jakie warunki muszą trwać podczas tego tarła i czy może to sie odbyć w akwarium ogólnym czy trzeba przenieść do kotnika??

Pytanie dotyczące kotnika czy w nim musi być filtr i grzałka?

dzięki:) pozdro

25 Litrów
-3 molinezje
-MAŁY glonojad
-3 krewetki
delTORO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #694 : Lipiec 20, 2007, 07:37:31 »

Na Twoje pytania znajdziesz odpowiedzi czytając ten wątek od początku.
delTORO

112L
L260, L201, otocinclus affinis
Fundulopanchax nigerianus innidere
Microgeophagus ramirezi
Maciek1992
Maciek1992
Stały użytkownik

gygy 8085452

« Odpowiedz #695 : Lipiec 20, 2007, 07:56:45 »

Trochę dużo czytania wiec wole się o to zapytać:) Może trafi sie ktoś kto napisze jeszcze raz:)

25 Litrów
-3 molinezje
-MAŁY glonojad
-3 krewetki
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #696 : Lipiec 20, 2007, 08:01:34 »

Trochę dużo czytania wiec wole się o to zapytać:) Może trafi sie ktoś kto napisze jeszcze raz:)
Tia najlepiej dostać na tacy.
Nie trafi się ... po co pisać to samo ...

Maciek1992
Maciek1992
Stały użytkownik

gygy 8085452

« Odpowiedz #697 : Lipiec 20, 2007, 08:22:40 »

Właśnie to muszę zabrać sie za lekturę :/ Kiedyś bardzo mieć małe zbrojniki ale teraz muszę zając sie czymś innym

25 Litrów
-3 molinezje
-MAŁY glonojad
-3 krewetki
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #698 : Lipiec 20, 2007, 13:52:14 »

mam nietypowe pytanko moje małe sa juz w wiekszosci czarne to ile one tak mniej wiecej moga miec dni badz tygodni??
dzis naliczyłem ich 42 sztuki jak jadły tabletki (podaje te dla glonojadów roslinne i te wieloskładnikowe dla ryb dennych )
prosze o odp i kilka wskazówek czym karmic takie malenstwa żeby mi zdrowo rosły pozdrawiam mlody89

akwa:
8L parapeciak
63L krewetkarium w trakcie zakładania
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
Maciek1992
Maciek1992
Stały użytkownik

gygy 8085452

« Odpowiedz #699 : Lipiec 20, 2007, 14:37:43 »

Każda roslinka ugotowana ( marchew sałata ogórek ) i tym podobne

25 Litrów
-3 molinezje
-MAŁY glonojad
-3 krewetki
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #700 : Lipiec 20, 2007, 14:59:27 »

thx Maciek1992

akwa:
8L parapeciak
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
Maciek1992
Maciek1992
Stały użytkownik

gygy 8085452

« Odpowiedz #701 : Lipiec 20, 2007, 15:19:03 »

Znaczy to był tylko początek tego co znajdziesz tu " szukanie nie boli " Cheesy

http://klub.chip.pl/akwaria/akk/s_kk.html
Polecam tą www

25 Litrów
-3 molinezje
-MAŁY glonojad
-3 krewetki
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #702 : Lipiec 24, 2007, 08:54:53 »

one rosna jak na drożdzach i co ja zrobie z taka iloscia ??
młode jeszcze sa z dorosłymi osobnikami a one znowu zaczynaja swoje zaloty mimo młodych i po tak krótkim czasie

akwa:
8L parapeciak
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
Maciek1992
Maciek1992
Stały użytkownik

gygy 8085452

« Odpowiedz #703 : Lipiec 24, 2007, 10:54:30 »

masz farta mi sie nie chcą rozmnożyć

EDIT jaką temperaturę ostawić by  doszło do tarła i jak to poznać?? ze sie zaczęło i po ilu dniach od ... mogą sie pojawić małe Huh
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2007, 11:48:41 wysłane przez Maciek1992 » Zapisane

25 Litrów
-3 molinezje
-MAŁY glonojad
-3 krewetki
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #704 : Lipiec 24, 2007, 14:27:30 »

w moim przypadku to było niespodziewane
poprostu przenosiłem akwa na czas remontu w moim pokoju spusciłem z niego 50% wody wlałem po przeniesieniu nowa swierza i to mogło ich pobudzic po remoncie to było ok tyg przeniosłem spowrotem i tak samo z ta woda a po 2 moze 3 dniach zauważyłem juz pływajace "jajeczka" tzn ogon z oczami same larwy i teraz sobie rosna juz maja czarny pancerz temteratura miedzy 24-27 st i nie mam pojecia o parametrach wody nie napowietrzałem napowietrzam od czasu pojawienia sie larw nie mam tam CO2 tylko kokos

akwa:
8L parapeciak
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
Strony: 1 ... 45 46 [47] 48 49 ... 113
  Drukuj  

Skocz do: