Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: co potrzebne, żeby założyć akwarium?  (Przeczytany 6906 razy)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Marzec 10, 2009, 19:19:16 »

najlepiej jest kupić zwykły żwir w żwirowni o drobnej granulacji, dobrze go przepłukać i do akwarium
jakie ryby mają być w tym akwarium i czy chcesz mieć tam jakieś roślinki ? napisz też ilu litrowe ma byc te akwarium
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Marzec 10, 2009, 19:57:16 »

Dobrym pomyslem byloby kupienie stada Kardynalkow niepotzrebują grzalki tem od 18 do 23
mazik
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Marzec 10, 2009, 22:12:58 »

Mam fajne kamyczki i muszelki znad morza-czy mogę je wrzucić po wygotowaniu?
Ktoś mi w tym poście napisał jakie rybki są najlepsze i chyba zdam się na tą radę.
"a) 1x samiec bojownika
b)2xgupik pawie oczko(para)
c)4xgupik endlera(2pary)"
Roślinki też by się przydały, ale o tym też pojęcia nie mam. Jakie będą najlepsze?
A akwarium ma być małe 20-30l

A to stado kardynałków to ile rybek?

Dziękuję za odpowiedzi i rady  Cheesy Cheesy Cheesy
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Marzec 10, 2009, 22:23:29 »

20-30 l to malutkie akwarium polecam minimum 40 l bo jest niewiele wieksze a stwarza wiecej możliwości zagospodarowania

aby rybki nie chorowały i akwarium nie sprawiało jakis wiekszych problemów pozostaje ci jakas mała obsada, najwyżej stadko gupików lub harem bojowników + krewetki

na dno radzę kupić http://www.roslinyakwariowe.pl/sklep/podloza/podloza-nawozowe/aquaclay-ground-%22stare-dno%22-p-2078.html a to przykryć zwykłym najtańszym żwirkiem np http://www.roslinyakwariowe.pl/sklep/podloza/podloza-neutralne/podloze-bazaltowe-1116mm-87kg-p-3650.html lub inne ktore ci sie spodoba ale w podobnej ilości
mazik
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Marzec 10, 2009, 22:31:01 »

Wiem, że małe Undecided ale mamy małe mieszkanie i nie wchodzi w grę wstawienie dodatkowego mebla na akwarium.
Na razie mamy tą welonkę i jej jako-takie warunki muszę stworzyć. Wiem, że powinna mieć duże akwarium i szukam kogoś, kto by chciał ją wziąć. Niestety nie znalazłam jeszcze nikogo z wystarczająco dużym mieszkankiem dla niej  Sad
Dzięki za zdjęcia. A ten żwir, który mam (taki żółty drobniutki) może zostać?
Jeszcze raz dziękuję za pomoc  Cheesy
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Marzec 10, 2009, 22:36:23 »

jesli widac ze to pomalowany żwir to wyrzuć koniecznie bo ta farba może po jakimś czasie sie rozpuszczać
napisz jakie chcesz dać swiatło w tym akwarium to napiszę ci jakie gtunki wybrać spośród roslin Wink
mazik
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Marzec 10, 2009, 22:44:49 »

Nie wiem jakie światło Huh Tematem rybim interesuję się od zeszłej soboty, kiedy to syn dostał rybkę od cioci. Nigdy nie miałam akwarium-zawsze ciągnęło mnie do dużo większego zwierza, typu pies najlepiej  Wink I stąd ten post-szukam rad ludzi, którzy wiedzą więcej... duuuuuuużo więcej.
Szukam też sama na własną rękę informacji, ale do światła nie doszłam- nie przyszło mi do głowy, że są różne rodzaje (chyba, że masz na myśli natężenie). Kupimy akwarium z klapą, więc i jakieś światło będzie... ale jakie? Może i w tej kwestii mi coś podpowiesz? Bo pewnie rybom nie wszystko jedno jakie rośliny i w jakiej ilości są w akwarium. Kupimy najprawdopodobniej któreś z tych rybek o których przed chwilą pisałam. Mają jakieś preferencje?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Marzec 10, 2009, 23:00:47 »

rybki nie maja jakiś specjalnych wymagań co do światła w przeciwieństwie do roślin których żywot od tego zalezy
standardowo w pokrywach jest za mało swiatła więc pozostaje ci kupić jakieś zwartki i anubiasy np nana
Są to wytrzymałe ale wolno rosnące rosliny ( anubiasy w porywach jeden listek na 3 tygodnie), więc od razu bedzie mozna kupic wiecej sztuk tak aby zapełnic akwarium w pożadanej ilości
zwartki czesto przechodzą tzw. chorobę zwartek czyli gubienie lisci po zmianie srodowiska ale szybko im odrastają jak sie juz zaaklimatyzują
gdybyś jednak chciała jakieś inne ładniejsze zielsko to na pewno bedzie trzeba dokupić dodatkowe źródło swiatła np takie http://www.allegro.pl/item577634515_zestaw_podstawowy_1x24w_t5_atti.html + świetlówka http://www.atti.pl/index.php?cPath=121_139
mazik
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Marzec 10, 2009, 23:05:00 »

A żarówki do tych pierwszych roślin (zwartki i anubiasy) jakie mają mieć natężenie?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Marzec 10, 2009, 23:08:41 »

zadowolą się tym co bedzie w pokrywie Wink w gotowych pokrywach ze sklepu zawsze dodaja jakieś zwykłe swietlówki
mozesz jeszcze mieć przy tym zwykłym swietle z pokrywy mchy, tylko są dość drogie
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2009, 23:12:16 wysłane przez Pethro » Zapisane
mazik
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Marzec 11, 2009, 00:05:32 »

Dzięki wielkie  Cheesy Cheesy Cheesy
Zmykam już, bo późnawo się zrobiło  papa
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Marzec 11, 2009, 01:22:24 »

Proponowalbym zaczac od zmierzenia szafki na ktorej mialoby stac akwa, bo niewierze ze istnieja szafki mniejsze niz 40x40 ;p

mazik
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Marzec 11, 2009, 13:19:20 »

Tu nie o rozmiar chodzi, tylko o ciężar akwarium. Mamy liche meble i bałabym się coś tak ciężkiego jak akwarium np.100l postawić. Ale zmieścić, to by się pewnie zmieściło.
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Marzec 11, 2009, 15:01:17 »

Przeciez meble mozna bez problemu wzmocnic Wink

mazik
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Marzec 11, 2009, 21:30:01 »

Bez problemu?Huh? Hmmmmmmm... Pamiętaj, że z babą rozmawiasz-to po pierwsze. W prawdzie baba na męża, który by może i wzmocnił, bo coś o tym przebąkiwał tylko, że pracuje po 14-16h na dobę-i to jest po drugie.
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: