Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « kobson13... 50l... Krewetkarium - nowe photo
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: kobson13... 50l... Krewetkarium - nowe photo  (Przeczytany 4196 razy)
kobson13
Nowy
*

« : Marzec 07, 2009, 23:16:49 »

Witam!

Po kilku latach wróciłem do akwarystyki i z miłą chęcią
przedstawiam swoje 50 litrowe akwarium(krewetkarium).
Akwarium ma 5 miesięcy.
W planach jest jeszcze mały kwadrat dla krewetek RED Crystal.

Akwarium: 55 x 28,5 x 32 czyli 50litrów
Filtrowanie: Aqua Szut MINI(ale w planach jest FZN-2)
Grzanie: Aqua noVa 50W z termostatem (tania ale wyjątkowo dobra)
Nawożenie CO2: Plantis CO2
Oświetlenie: 2x 15W(SylVania GRO LUX + SylVania COOL WHITE) w obudowie wykonanej własnoręcznie
Podłoże: Aqua Soil Amazonia + żwir czarny(drobny) + piasek kwarcowy
Dekoracja: 4 korzenie mangrowca + 2 korzenie torfowe + 2 kamienie czarne(nie znam nazwy) + 4 małe kamienie ADA + połówka kokosa
Rośliny: Phoenix Moss, Java moss, Taiwan moss, Flame moss, Erect moss, Willow moss, pelia, Egeria Densa, MICROSORIUM PTEROPUS, wgłębka(ciemna)
Krewetki: niezliczona ilość Fire Red, 2x Amano, 4x Red Crystal, 2x Caridina Propinqua Orange

Kilka zdjęć:

Baniak:

Mieszkańcy:

Proszę o rady, propozycje zmian i krytykę.

Pozdrawiam
Damian

« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2009, 13:22:15 wysłane przez kobson13 » Zapisane
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Marzec 07, 2009, 23:27:03 »

No śliczniutkie to Twoje krewetkarium  Cheesy Nie wygląda co prawda na 50l tylko na 20- 30 ale i tak bardzo ładne . Kamienie Ada drogaśne a nie widać ich wcale więc jak już je kupiłeś to może warto je bardziej wyeksponować? - chociaż jak by ich nie było wcale to żadna różnica ...więc może przełuż je bo planowanego Cube? i tam uwidocznij ? bo tu jak mówię pieknie i be z tego...
Trawnik masz widzę z mchu- zdradż jak jest ''posadzony'' na siatce czy jak? i jak go utrzymujesz w czystości? jakaś specjalna pielęgnacja czy krewetki same sobie z tym radzą?
PS: Fire red i Red cherry to jedno i to samo.

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 07, 2009, 23:30:00 »

Śliczne! Bardzo mi się podoba. Gdyby jeszcze filterek był zamaskowany, to było by to jedno z niewielu idealnych akwariów (pod kontem wyłącznie mojego gustu) jakie widziałam.
Na piątej fotce od góry to dorosłe krewetki? Nie miałam jeszcze okazji widzieć porównania dorosłej red cherry z amano.

boggi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 07, 2009, 23:32:08 »

piękny dywanik . możesz mi podesłać nawet na maila  opis która roślina jak się nazywa ? szczególnie ten dywanik . Coś takiego mi się marzy  Cheesy   
oto mój adres :  beata_bogdan@onet.eu

Assasin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 07, 2009, 23:36:28 »

Akwarium jest piękne.
A czy mógłbyś mi podać nazwę tej rośliny, która jest z tyłu akwarium(co służy jako tło)?

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: 
http://konradsz13.blog.onet.pl
kobson13
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 07, 2009, 23:44:36 »

Kamienie Ada drogaśne a nie widać ich wcale więc jak już je kupiłeś to może warto je bardziej wyeksponować?
Z góry moim celem było, żeby kamienie Ada były niema,l że całkowicie zarośnięte mchem i gdzie nie gdzie było go widać - efekt ten został uzyskany Smiley)

Trawnik masz widzę z mchu- zdradż jak jest ''posadzony'' na siatce czy jak? i jak go utrzymujesz w czystości? jakaś specjalna pielęgnacja czy krewetki same sobie z tym radzą?
Trawniczek zawsze jesz czyściutki, a jak to w krewetkarium, pracują nad porządkiem krewetki Cheesy

Na piątej fotce od góry to dorosłe krewetki?
Dorosła Amano i Red Crystal, a Fire Red jeszcze młodziutkie Smiley)

A czy mógłbyś mi podać nazwę tej rośliny, która jest z tyłu akwarium(co służy jako tło)?
Jest to skupisko prawie wszystkich mchów, które wymieniłem powyżej obsadzonych na płaskich korzeniach mangrowca. Na każdym z korzeni jest inny rodzaj mchu.
kobson13
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 07, 2009, 23:58:33 »

Gdyby jeszcze filterek był zamaskowany
Otóż tego filtra nie ma sensu maskować, bo już nie długo będzie kaskada FZN-2... Cheesy
Assasin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 07, 2009, 23:59:40 »

To skupisko mchów bardzo mi się podoba.
A czy można je zamocować na jakiejś siatce,
aby mieć takie tło jak u Ciebie?
Też mam w planach kupno krewetek do
mojego akwarium.

Aila
:)
Zainteresowany
**

:))

« Odpowiedz #8 : Marzec 08, 2009, 00:25:01 »

Bardzo ladne zieloniutkie mieszkanko dla krewetek, wszystkiego jest akurat i fajnie rozplanowane.
Jednak na co Ci napowietrzani jesli jest co2 - albo jedno albo drugie - razem sa sprzecznoscia
W zupelnosci wystarczy ruch tafli wody jako napowietrzanie i nie wytraca Ci wtedy dwutlenku wegla

USMIECHNIJ SIE !!! ludzie nie sa az tacy zli
Moje akwaria : http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23687.0
Zapraszam
kobson13
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 08, 2009, 00:49:01 »

Jednak na co Ci napowietrzani jesli jest co2 - albo jedno albo drugie - razem sa sprzecznoscia
W zupelnosci wystarczy ruch tafli wody jako napowietrzanie i nie wytraca Ci wtedy dwutlenku wegla
Napowietrzanie jest tylko i wyłącznie dla efektu wizualnego(w śladowych ilościach). W takich ilościach nie wytrąca dwutlenku węgla.
Assasin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 08, 2009, 00:50:36 »

Aila i masz odpowiedź w sprawie CO2.

Aila
:)
Zainteresowany
**

:))

« Odpowiedz #11 : Marzec 08, 2009, 01:10:50 »

Kazde nawet najmniejsze napowietrzanie toni wody rownoczesne z podawaniem co2 wytraca go (jedynie w nocy nie jest szkodliwe - w tym czasie rosliny i tak nie pobieraja dwutlenku wegla)
Assasin wspaniale Ci idzie spamowanie i nabijanie licznika z wiadomosciami - tylko ze niewiele wnosi do tematu (nie tylko tu !)

USMIECHNIJ SIE !!! ludzie nie sa az tacy zli
Moje akwaria : http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23687.0
Zapraszam
Assasin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 08, 2009, 01:16:02 »

Ale w dzień pobierają.
Po drugie ryby, które żyją w akwarium, pobierają
tlen, a oddają dwutlenek węgla, dzięki temu
rośliny w dzień pobierają dwutlenek węgla.

kobson13
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Marzec 08, 2009, 09:03:42 »

Aila
Kurtyny napowietrzającej już niema Smiley Dziękuje za informacje Aila Smiley
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Marzec 08, 2009, 10:09:19 »

kurcze.. bark mi słów.. po prostu piękne. Co jeszcze mogę powiedzieć. . . jak Ci się sprawuje en.. reduktor CO2
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: