Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: renegat- odpaliłem 25l  (Przeczytany 10662 razy)
renegat
Nowy
*

« : Marzec 08, 2009, 00:55:27 »

Dziś odpaliłem zbiornik 25l. To moje pierwsze akwarium i dopiero sie ucze. Wcześniej nigdy nie miałem doczynienia z akwarystyką.
Chciałem zamieścić zdjęcia ale jeszcze nie doszedłem do tego jak wrzuca sie tu zdjęcia. Może ktoś pomoże i wskaże włściwą droge? Cheesy

Wymiary 40x25x25
Pokrywa ze zwykłą żarówką na cienkim gwińcie 25W
Grzałka hagen elite 25W
Filtr wewnętrzny z napowietrzaczem(system venturiego) hagen elite mini 100l/h
Podłoże żwirek krzemionkowy śr ~2mm, żwirek śr ~4mm, troche małych otoczaków
Dekoracje i kryjówki z płaskich kamieni
Rośliny kobomba, moczarka, gałęzatka
Woda kranówa odstała 3 dni

Jeszcze nie ma tam zadnych zwierząt bo akwarium jeszcze nie dojrzałe.

Na opakowaniu grubszego żwirku było napisane że nie zmienia parametrów wody.

Prosze o rady sugestie i ...krytyke   Good !

od lewej kabomba (Cabomba sp.), gałęzatka (Cladophora aegagropila), moczarka (Elodea sp.)
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2009, 13:17:15 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
wania24
Nowy
*

każdy dzień jest jak chwila więc kożystaj ile się

« Odpowiedz #1 : Marzec 08, 2009, 08:51:07 »

Wstaw zdjęcie :-)

Tutaj : http://pl.tinypic.com/
wybierz zdjęcie , rozmiar 640x480 , klikasz prześlij teraz , kopijujesz link :
[IMG]http://coś tu będzie

gawron.1983
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 08, 2009, 08:58:55 »

żarówka energooszczędna to praktycznie zwykła świetlówka. lepszym rozwiązaniem była by specjalna świetlówka( roślinki by ślicznie rosły).
można w tak małym akwa pomyśleć nad LEDami.
co do żabek to mam parkę i są nawet fajne ale trzeba im dawać żywy pokarm.
powodzenia
andrehuero14
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 08, 2009, 09:04:12 »

Ciężko cokolwiek powiedzieć bez zdjęć, ale zasypałeś pytaniami. Grzałka nagrzewa wodę do 27 i sie wyłącza jeśli spadnie to znów automatycznie się włącza i nagrzewa aby była stała temperatura. Wymień żarówkę na świetlówkę. A co do ilości roślin wstaw foty to wtedy będzie można coś doradzić
lukasz93
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 08, 2009, 09:32:10 »

Folię aluminiową możesz przykleic na taśmie dwustronnej, z grzałką wszystko ok andrehuero14 wyjaśnił jak to działa Cheesy Co do roślin... pooglądaj inne akwaria 25L w tym dziale, to zobaczysz jak to może wyglądac. Ciasno raczej nie będzie bo do tego akwarium nie wpuścisz za dużo ryb.
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 08, 2009, 10:45:24 »

Na odbłyśnik polecam taśmę lustrzaną:

http://allegro.pl/item571772585_odblysnik_super_folia_lustrzana_50mm_50m_gratis.html

Jest naprawdę świetna Wink

renegat
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 08, 2009, 13:28:19 »

uff udało sie z tymi zdjęciami.
Co można tu zmienić na lepsze?

Jężeli chodzi o oświetlenie to założyłem nowy wątek http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22377.new#new
co do reszty pytań to pojawią sie w odpowiednich działach
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2009, 13:58:09 wysłane przez renegat » Zapisane
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 08, 2009, 13:54:30 »

Prawie wszystko .
- zwirek na ciemny
- temperaturomierz na tyl lub do szuflady
- porozsadzac troche rosliny ; kabomba nieoswietlana straci liscie u dolu
- wymienic rosliny na jakies niskie ; niektore zwartki , zabienice
- zkikwidowac te sztuczne groty
- dolac wody
Ale ... to Twoje akwa . Ogolnie , jak na pierwsze, nie jest zle .
Jakie zwierzaki zamierzasz w nim trzymac ?
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 08, 2009, 19:46:33 »

Może zamiast kamieni włożysz jakiś fajny korzeń obsadzony mchem.Litrarz nie jest imponujący,więc za dużo tam nieupchniesz ryb.Pomyśl moze o krewetkach Smiley

renegat
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 08, 2009, 20:40:58 »

Nie wiem jeszcze dokładnie jakie zwierzęta będą w tym żyć. Na razie czytałem o ampulariach, krewetkach i bojownikach ale jeszcze nie zdecydowałem.
Wiem że to moje akwa ale chetnie zapoznam sie ze zdaniem innych.
Tylko dlaczego mam zmienić żwirek na ciemny?
"temperaturomierz" rozumiem że to termometr ale jak na tylnej szybie zobacze jaka jest temp? Po co mi termometr w szufladzie?
Do jakiego poziomu powiniemem dolać wody? Teraz jest jakieś 4 może 3cm od górnej krawedzi.
Szukałem w zoologicznych jakiegoś fajnego korzenia ale wszystkie są za duże. jak coś znajde to pewnie kupie Grin
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 08, 2009, 20:54:52 »

Nikt niczego nie narzuca .
- zwirek ciemny jest mniej stresujacy dla ryb .dla roslin ,ze wzgledu na mniejsze odbicia swiatla od spodu
- termometr mozna umiejscowic na bocznej szybie z tylu lub szufladzie -, skad jest wyciagany do kontroli temperatury
- poziom wody ze wzgledow estetycznych powinien byc powyzej krawedzi pokrywy ok . 0,5 w gore w miare mozliwosci
zegarsky91
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 08, 2009, 21:40:53 »

Grzałkę masz żle kolego ;] popraw ja tak aby utworzyła z podłożem kat 45 stopni ;] a tak poza tym to bez zmiany oswietlenie nie ma co się z roślinkami pchać ;]
pozdro ;]

renegat
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Marzec 08, 2009, 23:22:34 »

Aha no nie wiedziałem że przy jasnym podłożu ryby sie stresują. Z termometrem to w zasadzie masz racje. Nie bardzo to wygląda tak jak jest teraz przyczepiony.
Doleje wody i sprawdze jak to bedzie wyglądało Wink

Wiem że musze zrobić coś z oświetleniem. Jutro pewnie to zmienie. Nie bardzo wiem o co chodzi z tą grzałką. Czy mam ją przyczepić po przekątnej tylnej ścianki?
Jeszcze trzeba kupić jakieś tło  Undecided zupełnie o tym zapomniałem

owlman w jaki sposób rozsadzić roślinki? Pojedyńcze pędy umieścić w żwirku tak żeby nie było kępek? Może masz na myśli jakieś konkretne gatunki niskich roślin? podaj ich nazwy to sprubuje kupić. Miałem kipić wgłębke i przywiązać do kamienia ale nigdzie nie mogłem dostać oraz mech jawajski ale był strasznie drogi. 15zł za ilość jaka zmieściłaby sie w połowie pudełka po zapałkach Shocked

dzięki za rady
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Marzec 09, 2009, 01:52:39 »

mchy są drogie ale na Allegro czasem mozna wypatrzeć jakieś promocyjne ceny
jak sie zdecydujesz na to oswietlenie co ci poleciłem to mozesz zrobić sobie trawnik z jakis niskich roslin typu glosostigma, eleocharis a. , Hemianthus callitrichoides na boki Hemianthus micranthemoides, eleocharis vivipara i rotala green w srodku mikrozorium windelov posadzone na kamieniu lub korzeniu  i wyjdzie ci coś takiego http://akwa-mania.mud.pl/wystawy/wroclaw2008/57.jpg Grin 
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Marzec 09, 2009, 08:19:57 »

mchy są drogie ale na Allegro czasem mozna wypatrzeć jakieś promocyjne ceny
jak sie zdecydujesz na to oswietlenie co ci poleciłem to mozesz zrobić sobie trawnik z jakis niskich roslin typu glosostigma, eleocharis a. , Hemianthus callitrichoides na boki Hemianthus micranthemoides, eleocharis vivipara i rotala green

Stary....nie uważasz , że jak dla kogoś kto pierwsze akwa założył i brak mu troszkę wiedzy, to zestaw ziela , któy podałeś jest delikatnie mówiąc zbyt klopotliwy...a nawet można powiedzieć , że nie do utrzymania?

Renegat: Rośliny , które posadziłeś jak widzisz juz są wyższe niż twoje , akwa...przetnij je w połowie i wsadz obok. Bedziesz miał dwa razy wiecej ziela.
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2009, 08:22:36 wysłane przez sircula » Zapisane

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: