Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: renegat- odpaliłem 25l  (Przeczytany 10658 razy)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Marzec 09, 2009, 15:02:51 »

sircula sądze że skoro ja z takim składem zaczynałem to on też może Tongue no jedyne co mogło by grymasic to hemianthus c. ale reszta nie jest w cale taka trudna Wink wiem bo juz hodowałem ale sie domyślam że ty tylko o nich czytałeś.. Wink
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Marzec 09, 2009, 15:33:47 »

sircula   ale sie domyślam że ty tylko o nich czytałeś.. Wink

Toś się pomylił i to srodze. Wszystkie gatunki miałem  lub mam jeszcze i część z nich potrzebuje odpowiednich nawozów , światła  i co2 do dobrego wzrostu. To , że coś rośnie w tempie ślimaczym nie oznacza , że się osiągneło sukces. Chodzi mi o to , że rośliny te są wymagające, a przy nieumiejętnym stosowaniu nawozów, wraz z silnym oświetleniem , początkujący może sobie tylko biedy napytać. Nie bądź taki hop do przodu w ocenie. Stwierdzenie "nie jest taka trudna" zupełnie nic nie znaczy. Dla mnie też nie jest trudna. To nie znaczy , że zaczne kafarzyć i polecać wszystkim początkującym wymagające rośliny , bo dla mnie ich hodowla nie jest związana z jakimiś trudnościami. Znam też przykłady, że np na elocharisie wyłożyło się sporo osób, choć inne wymagające gatunki rosły im jak na drożdzach...itp..Glossostigma bez co2 i silnego oświetlenia tez nie pojedzie. Znaczy rosła może i będzie , ale w takim tempie , że szkoda gadać.

I weź sobie do serca to co autor wątku napisał na początku "To moje pierwsze akwarium i dopiero sie ucze. Wcześniej nigdy nie miałem doczynienia z akwarystyką." i pomyśl , że takimi radami opartymi na wrażeniach ze swojego high techa, to człowieka na koszty narazisz, bo nakupuje tych roślin i na 70 procent nic mu się nie przyjmie.  Będziesz miał satysfakcje wtedy??
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2009, 15:40:35 wysłane przez sircula » Zapisane

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
renegat
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Marzec 09, 2009, 22:25:58 »

To jakie rośliny proponujecie do tak małego akwa? Myśle jeszcze kupic mikrosorium oskrzydlone i anubias bartera. Czy to dobry pomysł? Nadal poszukuje mchu w przystępnej cenie i wgłębki, może w piątek bedę to miał. mam usunąć ze zbiornika te rośliny co tu mam czy coś innego z nimi zrobić? Np przyciąć? Tylko jak? Wystarczy skrucić główny pęd i będzie dobrze?

Myślałem o wymianie żwirku ale wydaję mi sie to bez sensu. Dlaczego biały stresuje ryby? Przecież ryby żyją też na białym podłożu, jasnym pisku itd. I nie rozumiem negatywnego wpływu na rośliny poprzez odbijenie światła. Teoretycznie to chyba nawet lepiej że na dole też jest "odbłyśnik".
O co chodzi z tym ustawieniem grzałki? Nie wiem już jak ją przyczepić.

Temperatura jest stabilna więc schowałem termometr. Co kilka dni będę tylko sprawdzać czy jest dobra.

PS. Bardzo dobrze znam sie na roślinach i nie ma dla mnie za trudnych roślin doniczkowych czy ogrodowych ale z roślin wodnych jestem zupełnie "zielony". Jeszcze ta zmienność cech morfologicznych...Jak patrze na tą moczarke czy kabombe to po przycięciu głównego pędu powinny odbić z pąków bocznych. Moczarka ma kilka korzeni przybyszowych wiec bez problemu będzie zrobić sadzonki ale... nie jestem tego wszystkiego do końca pewny.
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Marzec 10, 2009, 08:35:45 »

To jakie rośliny proponujecie do tak małego akwa? Myśle jeszcze kupic mikrosorium oskrzydlone i anubias bartera.

Jeśli chodzi o Microsorium, to poszukaj odmiany narrow, ma mniejsze liście i bardziej pasuje do  małego baniaczka. Z anubiasów dobra będzie nana bo jest dość mały i niskopienny.
Jeśli możesz to ja także doradzę Ci wymiane żwirku. Nie wiem czy to przez fotke, ale ten wygląda jak z reklamy vizira:D, a lepszy będzie nawet zwykły żwirek rzeczny o drobej granulacji tak ok 2-4 mm...też nie jest ciemny , ale z pewnością już ciemniejszy. Z roślin łatwiejszych możesz jeszcze zapodać na drugi plan sagitaria subulata - to łatwa w uprawie , soczyście zielona mała trawka.
Te rośliny , które już masz przetnij w połowie i posadz w grupach  na trzecim planie.
Te rosliny , o ktorych pisałem powinny Ci rosnąć przy tym co masz.Jesli ulepszał oświetlenie to oczywiście możesz próbować z bardziej wymagającymi.
Pozdrawiam

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Marzec 10, 2009, 19:34:38 »

Grzałkę masz żle kolego ;] popraw ja tak aby utworzyła z podłożem kat 45 stopni ;]

a dlaczego musi być pod kątem 45 st.? nie może być pionowo?

nie jestem doświadczonym akwarystą ale mam 4 ampularie i są naprawdę zabawne, myślę że możesz je u siebie trzymać

250l towarzyskie
60l krewetki RC
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Marzec 10, 2009, 19:53:56 »

przytnij roslinki  Wink
renegat
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Marzec 11, 2009, 00:03:20 »

Zmieniłem ustawienie grzałki. Teraz łatwiej będzie dosięgnąć i ewentualnie zmienić temp.
Zlikwidowałem sztuczne groty na rzecz luźno leżących kamieni między którymi jest dużo szpar. Żwirku na razie nie wymienie bo nie widze takiej potrzeby. W rzeczywistości jest troche ciemniejszy, nie jest aż tak czysto biały.
Zmieniłem usytuowanie roślin, przyciąłem je i to wszystko posadziłem. Teraz mam około 12 pędów moczarki i około 15 pędów kabomby. Dokupiłem anubiasa, ale nie wiem jaki to. Nie było tabliczki a sprzedawca też nie wiedział. Na razie jest mały a ztego co czytałem wolno rosną to przez jakiś czas będzie dobry.
Jutro postaram sie wstawić fotke.

PS. Żona zrobiła mi niespodzianke i kupiła 1.5cm ampularie. Do niedojrzałego zbiornika Angry bo myślała że ślimaka można a nie wolno tylko ryb. No cóż skoro już jest to niech będzie. Mały jest, może nic złego sie nie stanie. Ale ostro zasuwa i "liże" szyby. Nie wiedziałem że ślimaki mogą być takie szybkie.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Marzec 11, 2009, 00:09:32 »

nic mu sie nie stanie a dzieki niemu bedzie lepiej przebiegało dojrzewanie zbiornika Wink
anubiasa nie sadz w podłozu tylko przyczep do kamienia lub korzenia bo w przeciwnym wypadku mu korzonki zgniją
renegat
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Marzec 21, 2009, 13:49:48 »

Mam awarie monitora i na razie mam utrudniony dostęp do netu.

Pojawiły sie pewne problemy.
Ampularia padła. Przez pierwsze 2dni ostro zasuwała po akwa. Nie chciała jeść sałaty. Póżniej większość czasu siedziała w miejscu a potem wogóle sie nie ruszała. Po 2dniach jak sie nie ruszała to wyjąłem ją i nie reagowałe na dotyk, nie wciągała całkiem nogi i tak jakby troche smierdziała. Wyrzuciłem ją. Jak ją kupiłem to na muszli miałe jakby takie małe dziórki. Co mogły być przyczyną tego że nie przeżyła?

Moczarka zgniła. Podejrzewam że to przez tą żarówke. Podgrzewała tak wode że wieczorem temp była 29stC. Teraz mam świetlówke kompaktową 15W, nie jest to idealne rozwiązanie- wiem ale kabomba świetnie rośnie. Zgniły listki i troche zasyfiły mi akwa. Zaczeła wypuszczać z pąków bocznych to wsadziłem ja do słoika i stoi na parapecie. Ciekawe czy odrośnie.

Pojawiły sie takie malutkie ślimaczki. Dziś naliczyłem ich 11. Na razie nie bede ich tępić a jak podrosną kupie anenthone helena(ten drapiezny ślimak). Nie wiem czy dobrze nazwe napisałem. Widziałem je po 10zl za ślimaka wielkości jakieś 1.5cm. Czy to dobry pomysł czy tepić je teraz?
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Marzec 21, 2009, 14:18:57 »

Moze zanim cokolwiek zmienisz w swoim akwarium poogladaj sobie male litraze np. tu: http://www.holenderskie.pl/forum/viewforum.php?f=16
Zobacz co i jak mozna zrobic z takim malym baniaczkiem, niektore z nich to naprawde cudenka - dlaczego Twoje ma takie nie byc ?
Powodzenia

renegat
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Lipiec 07, 2009, 18:58:24 »

W moim malutkim zbiorniku zaszły pewne zmiany i chciałbym go zaprezentować(pochwalić sie Embarrassed )
Parametry techniczne z pierwszego postu nie uległy zmianie poza oświetleniem ale juz gdzieś pisałem że zmieniłem na świetlówke kompaktową 15W.Nie jest doskonała ale może być. W chwili obecnej oświetlam prze 13godz

Zmiany zaszły przedewszystkim w mieszkańcach. Zaczne od roślin.
tak jak wcześniej:
kabomba
moczarka
gałęzatka

doszły
-anubias niski
-mech chyba jawajski
-cryptocoryna nana
-nurzaniec
-rzęsa wodna Undecided
-paproć wodna to chyba rużdzyca rutewkowa
-3gat roślinek nie potrafie zidentyfikować Cool

zwierzęta to oczywiscie świderki i rozdętki oraz
-ampularia
-anenthone helena
-kilka lub kilkanaście krewetek red cherry, dokładnie nie wiem ile bo rozmnożyły sie a na poczatku były 4
-2 karliki szponiaste
-samiec bojownika
-para gupików(musze dokupić jeszcze samiczke)

Karmie mrożonymi larwami komara, pokarmem wysokoproteinowym tropicala oraz czasem żywym wodzeniem. Gupiki co kilka tyg dostarczją świetnego pokarmu dla bojownika i karlików. Karliki wyżarły chyba część małych krewetek bo samica nosiła ogromną ilość jaj.
Ampularia jest duża więc żeby nie zjadała roślin czasem ją karme sparzoną sałatą, ogórkiem, gotowanym kalafiorem lub brokułem z czego korzystają też gupiki i sobie skubią. Czasem wrzucam też kawałek banana lub malutki kawałek morskiej ryby, ampularia to uwielbia a krewetki wolą od banana.Nawet bojownik i karliki prubują coś odgryźć.

Używam nawozu multimineral tropicala po kazdej podmianie wody  w ilości 1,25ml

Parametry wody:
NO3- 10
NO2- 0
GH- >14
KH- 6
pH- 7,2
testy paskowe JBL. Mam również test kropelkowy zooleka na NO3(kupiłem jak miałem problemy z glonami i azotanami) który potwierdza zawatość azotanów

zakilka godz jak bateria w aparacie sie naładuje zrobie zdjęcie i wrzuce na forum
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Lipiec 07, 2009, 19:08:01 »

Swiec o jedna godzinke krócej, to nie duze poswiecenie. Natomiast obsade zrobiłes jak na 50l. Wściekły

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
renegat
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Lipiec 07, 2009, 20:31:15 »

to widok ogólny

dlaczego mam świecić o godz krócej?To nie jest żadne poświęcenie ale chciałbym znac powód. Teraz jak jak jest gprąco i przez to temp wody wynosi 28- 29stC to chyba rosliny potrzebują więcej światła.Przynajmniej tak ogólnie jest u roslin lądowych, im cieplej tym więcej swiatła.Dlatego rośliny pokojowe tak marnie wygladaja zimą.
Dlaczego uwazasz że obsade zrobiłem jak na 50l? Na gupikowym forum przeczytałem ze trio gupików mozna spokojnie hodować w 15l a na stronie poświęconej profesjonalnej hodowli bojownikow że w zbiorniku o pojemnosci 5-6l mozna hodowac bojownika pod warunkiem zapewnienia filtra i grzałki. Parametry wody mam stałe i jak karmie to daje tak więcej zeby spadło na dno dla slimaków krewetek itp więc nie rozumiem dlaczego twierdzisz ze mam przerybienie.

Ale dzięki za komenterz.Może zobaczyłas coś czego ja nie widze. Jestem świadomy że to akwa nie jest jakieś "wypasione" ale jak na razie podoba mi sie i nie wiem co więcej mógłbym zrobić
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Lipiec 07, 2009, 20:34:53 »

Uwarzam ze max swiecenia to 12h ze wzgledu na cykl zwierzat. A MOZNA trzymac to karpia w wannie (200l). Tez by fajnie bylo mi trzymac np. 10 bojownikow "bo na jednego starcza 5-6l" [ciekawe kto to powiedział], ale wiem, ze takie przeliczniki napisane przez Pana Ktosia sa czesto polowicznie prawdziwe lub wcale.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2009, 20:52:18 wysłane przez Female_Raziel » Zapisane

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Lipiec 07, 2009, 20:47:09 »

mała uwaga: przed zrobieniem następnego zdjęcia wyłącz lampę w aparacie.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2009, 20:51:10 wysłane przez dobraf » Zapisane

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: